Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu, zda mám šanci získat částečný invalidní důchod. A jak o něj požádat, jestli můj stav budou brát jako celek? Je mi 23 let, po narození atresie jícnu, v 9 měsícíh ileus, poté občasné zvracení, v dětství zápaly plic, bronchitidy, astma, alergie. v r. 2006 jsem měla salmonelozu, ale oni mne operovali na slepé střevo, díky tomu jsem musela znovu na reoperaci kvůli infekce ze salmonelozy, opět bronchitida a výpotek na plicích. dále skolióza páteře s korzetem bez operace. Doposud se mi špatně dýchá, mám srůsty v břiše po poslení operaci a díky nim se mi po každém jídle nafoukne břicho, nemohu přibrat, jsem hubená. Jsem pracovitá, mám školu i zaměstnání. Děkuji za radu.
Taky mám tušení, že nemoci se nesčítají. Důchod dostanete pouze na jednu z nich. Jak píše inžinýrka, rozhodně bych to zkusil. Na OSSZ si zažádáte, dostanete lejstra, doma si to v klidu vyplníte a zase vrátíte. Pak vám dojde papír, se kterým zajdete k obvo´dákovi, on ho vyplní a odešle na OSSZ, vy nic platit nebudete a pak jen čekáte na předvolání před komisi, kde vám jen dají rozhodnutí. Já jsem dostal první stupeň na astma bronchiale, rok jsem marodil - nemoc z povolání, ale všichni doktoři co mě léčili, říkali, že na to důchod není. Přesto jsem to zkusil a vyšlo to.
Žádná lejstra se doma nevyplňují, žádost se sepíše na OSSZ v programu v počítači. (Vy jste si žádost vyplňoval sám?) Snad jen že si doma pochystáte doklady o pojištěné době.
No, myslím že nemáte šanci dostat ČID. Manželka ho má, ale u ní jde o vážnou srdeční vadu, nicméně i jí doktorka říkala, že má být ráda, že jí byl ČID přiznán už dříve a natrvalo, dnes by prý neměla na něj nárok.
Každopádně to můžete zkusit - za to nic nedáte. Pokud ještě k Vaší diagnoze pocházíte z utiskované menšiny, třeba by nějaká naděje byla...
Nepocházím z žádné utiskované menšiny. Jen jsem si myslela, že když jsou někteří lidé, kteří toho zneužívají a jim invalidní důchod přiznají, tak proč bych této šance nemohla využít já, která si ten život opravdu protrpěla.
Je Vám 23 let, život Vám začíná. Dnes jsou snad možnosti, aby Vám pomohli lékaři. já nerozumím všem těm nemocím a zdravotním potížím, které popisujete, ale lékař jim určitě rozumí a on přece musí vědět, jak na tom jste zdravotně. Říkáte, že jste vystudovala a že máte zaměstnání, podle mne to je lepší, než si už od třiadvaceti let sednout doma, nic nedělat, ničím se nezabývat a pobírat invalidní důchod. Bude Vám smutno zakrátko a Váš život se Vám bude zdát zbytečný. Ale jestli na důchod máte nárok, určitě Vám ho přiznají, s tím bych si hlavu nedělala. A hlavně, tady tohle nikdo nevyřeší.
Já jsem ale neříkala, že nebudu chodit do práce. Do práce budu chodit stále tak jako moje kamarádka která má častečný důchod a má normální práci. Nejsem ta, která by seděla doma a nepracovala, to v žádném případě. Ale i přesto děkuji za odpověď
To záleží především na tom, jaké nálezy předloží Váš ošetřující lékař posudkové komisi, a pak také na tom, jak to ta komise vyhodnotí. Měla byste začít tím, že si promluvíte s Vaším praktickým lékařem. On by měl být ze zkušeností schopen Vám říci, jestli je nebo není šance na všechny Vaše diagnózy dostat aspoň invalidní důchod 1. stupně. (Při prvním a druhém stupni invalidity se očekává, že budete buď pracovat, nebo aspoň v evidenci ÚP - pobírání těchto druhů důchodu není samo o sobě pojištěnou dobou pro nárok na starobní důchod nebo na případný pozdější inv.důchod 3. stupně).
Požádat o jakýkoli důchod si může každý občan kdykoli, není rozhodující, jestli bude nebo nebude mít nárok - o tom rozhodne až ČSSZ vydáním rozhodnutí.
Při žádosti o inv.důchod jakéhokoli stupně si zajdete na důchodové odd. OSSZ v místě Vašeho trvalého bydliště. Referentky Vám řeknou, co si máte doložit. Nebojte se, není to žádná věda. Sepíší s Vámi žádost a vyčkáte pozvání od komise lékařské posudkové služby. Tam Váš zdravotní stav posoudí posudkový lékař na základě toho, co dostal od "obvoďáka". Vydá záznam z jednání, který se přiloží k žádosti a celé se to prostřednictvím OSSZ odešle na ČSSZ. Odtud Vám přijde Rozhodnutí a celý proces je u konce.
Nemoci se nesčítají, bere se hlavní diagnoza + v ojedinělých případech vám na všechny ostatní nemoci mohou přidat 10%. Zde dávám odkaz na míru poklesu výdělečné činnosti a můžete si ověřit, kolik vaše onemocnění je ohodoceno %. Bylo by to príma mít jistou měsíční částku kolem 6 tis k výplatě navíc, ale myslím si, že nedosáhnete ani na 1. stupeň. Ale zkuste si podat žádost, za to nic nedáte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.