Nejste přihlášen/a.
Ahojky, chtěla bych se zeptat, jeslti existuje něco jako závislost ne celebritách nebo tak...A co se s tím případně dá dělat? Mám kamarádku, je to moje dobrá kamarákdka, chodíme spolu do školy, ale trávíme spolu hodně času i mimo školu. Je to fakt moc fajn holka, ale poslední dobou mi docela leze na nervy, protože se hrozně začala zajímat o herečky a zpěvačky, hrozně se v nich vzhlíží, pořád řeší, co mají na sobě, jak jsou nalíčené, jak mají vlasy...I ve škole, když máme informatiku a můžeme jít na internet tak hledá pořád jen články o těch svých celebritách a obrázky a fotky z jejich soukromí a ptá se nás jestli je jim podobná a jetli by jí taky slušelo tohle... přijde mi, že je tím prostě posedlá, přitom už nejsme malé holky, je nám 16 skoro 17...Vím, že existujou různý závislosti, i na internetu, ale o něčem takovém jsem ještě neslyšela...
Podle mne si obdobím zvýšeného zájmu o "celebrity"(o skutečné celebrity nejde, to je něco jiného) projde většina dopívajících (nemusí jít o závislost).
doplněno 15.01.13 18:21:Souhlasím s Limoškou v tom,
že výraz "vygumovat"už nemusí být v pořádku.
Může signalizovat určitou nespokojenost s něčím v kamarádčině životě, ale mohlo by jít i o něco jiného. To však na dálku nikdo neposoudí.
Zkus si o tom s kamarádkou znovu promluvit. Pokud tě její odpovědi či vysvětlení neuspokojí, poraď se s vými rodiči, zda by nebylo dobré (případně jak) informovat kamarádčiny rodiče.
Závažnější poroblém byste samy (Vy a kamarádka) nezvládly.
No mně to spíš přijde, jakože si ty celebrity vybrala za svůj vzor a chce se jim podobat. Prostě že vaše kamarádka neumí být sama za sebe, nemá nápad, jak být svá, tak kopíruje ty celebrity. Protože o těch zpěvácích a hercích se píše, každý (no to je přehnané množství) se jim klaní, zbožňuje, vidí se v nich... Zkuste jí říci něco v tom smyslu, jestli je natolik zoufalá, že musí ty hvězdičky kopírovat? Zoufalá - asi to není to správné slově, ale něco v tom smyslu. Vy jste totiž zrovna v letech, kdy si hledáte takové to svoje místečko na světě, jakou být, jak se chovat, jak se prezentovat. Někdo je svůj, nekopíruje nikoho. A někdo potřebuje mít vzor. Akorát že kamarádka si asi nachází takové vzory, které by vzory možná ani být neměly, ne?
Omlouvám se za přímočarost, ale z kamarádky se prostě stává klasická "slípka", kterou nezajímá nic jiného, než móda, pseudocelebrity, líčení apod. Neviděla bych v tom nutně nějakou úchylku, já svého času běhala po venku s průkazem Foxe Muldera a hrála si na Akta X, a to mi rozhodně nebylo 10 let. :D
Třeba se kamarádka momentálně zhlédla v tomto tylu života a zbytek jí připadá jako nuda a šeď. Však ona přijde na to, že nezáleží, kolik mejkapu na sebe napatlá a jaké hadříky si obleče, věř tomu. Nebude první, ani poslední.
Samozřejmě pokud to bude trvat delší dobu a snaha kamarádky stylizovat se do podoby některé celebrity bude větší a větší, pak bude načase to nějak řešit.
Je to určitá posedlost, která se samozřejmě může "zvrhnout" v psychickou poruchu. Zatím, vzhledem k věku, bych řekla, že to je "pubertální úchylka", ale pokud si nenajde (nebo jí k tomu nepřiměje okolí či rodiče) něco, co v jejím život převáží, může z toho být porucha osobnosti. Dost mě zaráží, až děsí ten výraz "vygumovat". To už mi nějakou poruchou osobnosti zavání...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.