Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Závislost na celebritách?

Od: alone odpovědí: 7 změna:

Ahojky, chtěla bych se zeptat, jeslti existuje něco jako závislost ne celebritách nebo tak...A co se s tím případně dá dělat? Mám kamarádku, je to moje dobrá kamarákdka, chodíme spolu do školy, ale trávíme spolu hodně času i mimo školu. Je to fakt moc fajn holka, ale poslední dobou mi docela leze na nervy, protože se hrozně začala zajímat o herečky a zpěvačky, hrozně se v nich vzhlíží, pořád řeší, co mají na sobě, jak jsou nalíčené, jak mají vlasy...I ve škole, když máme informatiku a můžeme jít na internet tak hledá pořád jen články o těch svých celebritách a obrázky a fotky z jejich soukromí a ptá se nás jestli je jim podobná a jetli by jí taky slušelo tohle... přijde mi, že je tím prostě posedlá, přitom už nejsme malé holky, je nám 16 skoro 17...Vím, že existujou různý závislosti, i na internetu, ale o něčem takovém jsem ještě neslyšela...

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

Podle mne si obdobím zvýšeného zájmu o "celebrity"(o skutečné celebrity nejde, to je něco jiného) projde většina dopívajících (nemusí jít o závislost).

doplněno 15.01.13 18:21:

Souhlasím s Limoškou v tom,

že výraz "vygumovat"už nemusí být v pořádku.

Může signalizovat určitou nespokojenost s něčím v kamarádčině životě, ale mohlo by jít i o něco jiného. To však na dálku nikdo neposoudí.

Zkus si o tom s kamarádkou znovu promluvit. Pokud tě její odpovědi či vysvětlení neuspokojí, poraď se s vými rodiči, zda by nebylo dobré (případně jak) informovat kamarádčiny rodiče.

Závažnější poroblém byste samy (Vy a kamarádka) nezvládly.

eulalie*
hodnocení

1x

No mně to spíš přijde, jakože si ty celebrity vybrala za svůj vzor a chce se jim podobat. Prostě že vaše kamarádka neumí být sama za sebe, nemá nápad, jak být svá, tak kopíruje ty celebrity. Protože o těch zpěvácích a hercích se píše, každý (no to je přehnané množství) se jim klaní, zbožňuje, vidí se v nich... Zkuste jí říci něco v tom smyslu, jestli je natolik zoufalá, že musí ty hvězdičky kopírovat? Zoufalá - asi to není to správné slově, ale něco v tom smyslu. Vy jste totiž zrovna v letech, kdy si hledáte takové to svoje místečko na světě, jakou být, jak se chovat, jak se prezentovat. Někdo je svůj, nekopíruje nikoho. A někdo potřebuje mít vzor. Akorát že kamarádka si asi nachází takové vzory, které by vzory možná ani být neměly, ne?

alone
hodnocení

No právě tak mi to taky připadá, že vůbec nechce být sama sebou...Ale říkala jsem si, jestli už to fakt není nějaká psychická nemoc, protože jednou říkala dokonce něco jako, že kdyby mohla, tak by se celá vygumovala a byla by jako...ta celebrita, už nevím kdo, uctívá jich více

martinaa*
hodnocení

1x

Omlouvám se za přímočarost, ale z kamarádky se prostě stává klasická "slípka", kterou nezajímá nic jiného, než móda, pseudocelebrity, líčení apod. Neviděla bych v tom nutně nějakou úchylku, já svého času běhala po venku s průkazem Foxe Muldera a hrála si na Akta X, a to mi rozhodně nebylo 10 let. :D

Třeba se kamarádka momentálně zhlédla v tomto tylu života a zbytek jí připadá jako nuda a šeď. Však ona přijde na to, že nezáleží, kolik mejkapu na sebe napatlá a jaké hadříky si obleče, věř tomu. Nebude první, ani poslední.

Samozřejmě pokud to bude trvat delší dobu a snaha kamarádky stylizovat se do podoby některé celebrity bude větší a větší, pak bude načase to nějak řešit.

mystic*
hodnocení

0x

Určitě něco takového bude, závislost si lze totiž vypěstovat úplně na čemkoli. Možná nebude tolik případů, tak to ještě nemá název, ale to nic nemění na tom, že by se měl léčit - pokud je to opravdu tak jak říkáte. Ale může jít taky o pozdní pubertu nebo že chce být něčím zajímavá.

hodnocení

0x

Je to určitá posedlost, která se samozřejmě může "zvrhnout" v psychickou poruchu. Zatím, vzhledem k věku, bych řekla, že to je "pubertální úchylka", ale pokud si nenajde (nebo jí k tomu nepřiměje okolí či rodiče) něco, co v jejím život převáží, může z toho být porucha osobnosti. Dost mě zaráží, až děsí ten výraz "vygumovat". To už mi nějakou poruchou osobnosti zavání...

cobrak*
hodnocení

0x

Kdysi nám na základní škole jeden sexuolog říkal, že existuje "vltaviismus." Má to prý jedna žena na světě, která je z Prahy a znamená to, že má orgasmus jen při plavání ve Vltavě. Od tehdy věřím všemu :-D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]