Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Potvrzení o ročním zůčtování daně - zaslání

Od: melinda odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

minulý rok jsem pracovala do října 2012 jako zaměstnanec. Od 1.11.2012 jsem zatím ještě nyní bez práce.

Chtěla bych se zeptat jestli je povinností zaměstnavatele mi poslat "potvrzení o ročním zůčtování daně"?

Budu tento doklad do dalšího zaměstnání potřebovat?

Děkuji vám všem

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hm*
hodnocení

1x

Jen doplním, myslím, že to tu nepadlo: roční zúčtování nepotřebujete vůbec. Ale je výhodné pro Vás, protože Vám bude vrácena část zaplacených daňových záloh za ty neodpracované loňské měsíce.

iz*
hodnocení

0x

Co přesně míníte "potvrzením o ročním zúčtování daně"?

Chcete-li, aby Vám roční zúčtování provedl poslední zaměstnavatel, doručte mu do 15. února t.r. písemnou žádost.

melinda
hodnocení

Dobrý den,

ano myslím tím aby mi zaměstnavatel provedl zůčtování daně za rok 2012.

Musí to být žádost? Nestačí jen písemný mail či tel. domluva?

Bude se mi tento doklad k něčemu hodit? Chtěla bych mít všechny věci vpořádku.

Děkuji mockrát

Povinností zaměstnavatele to není, nemůže vědět, že jste do konce roku neměla jiného zaměstnavatele. Zavolejte nebo zajděte na mzdovou účtárnu a domluvte se s účetní, že chcete požádat o roční zúčtování za rok 2012. Ona najde Vaše daňové prohlášení (růžový dvojlist), které jste podepisovala při nástupu, a v jeho druhé části Vás nechá vyplnit a podepsat několik kolonek.

Pokud chcete vyřídit tuto věc e-mailem, můžete to zkusit, ale nejspíš to nepůjde. Podle mě byste musela mít v e-mailu zaručený elektronický podpis. Myslím, že daňové prohlášení Vám nebude chtít poslat ani poštou (kdyby se ztratilo, nedoloží u případné kontroly, proč Vám uplatňovala slevu na poplatníka), ale možná se pletu. Za pokus to stojí.

Podpis na daňovém prohlášení musí být do 15.2., jinak nezbude, než si požádat o Potvrzení o zdanitelných příjmech a sražených zálohách a podat si přiznání na FÚ sama.

iz*

Platnost Vašeho podpisu na prohlášení k dani skončila spolu s Vaším zaměstnáním.

Proto musíte zaměstnavatelki doručit písemnou žádost o provedení ročního zúčtování daně. Žádost musí být zaměstnavateli doručena nejpozději 15. 2. 2013 (nestačí žádost 15. 2. odeslat). Máte-li zaručený elektronický certifikát, můžete požádat i e-mailem.

Ono ani tak nejde o potvrzení (to by Vám podle mne k ničemu nebylo), jako o možnost uplatnit slevu na poplatníka za celý kalendářní rok.

doplněno 15.01.13 18:24:

Hm, ale padlo...

melinda
hodnocení

Děkuji za informace,

pokud bych vypsala a doručila doporučeně žádost, jde všechno vyřídit poštou? Že by mi bývalý zaměstnavatel jen poslal příslušné dokumenty? Nebo v každém případě musím jít do firmy a vše podepsat tam?

iz*

Zavolejte bývalému zaměstnavateli a dohodněte se s ním na přesném postupu (zaměstnavatel není povinen Vám nic zasílat poštou).

Vy se musíte postarat o to, aby Vaše písemná žádost (nejde o žádný formulář, napište ji klidně rukou nebo v PC a vytiskněte, u tištěné žádosti ale nezapomeňte na vlastoruční podpis).

doplněno 15.01.13 22:04:

Vypadla mi část věty: ... , aby Vaše písemná žádost byla zaměstnavateli včas doručena (nejlépší by bylo ji předat osobně proti potvrzení na kopii nebo zaslat doporučeným dopisem s dodejkou).

doplněno 17.01.13 01:24:

Nedoručíte-li zaměstnavateli písemnou žádost roční zúčtování daně do 15. února s vlastoručním podpisem, nemůže Vám zaměstnavatel zúčtování provést.

Jaký e-mail jste účetní odeslala (byl podpsán zaručeným elektronickým podpisem)? Odhaduji, že Vám účetní zašle potvrzení o příjmech a odvedených zálohách, abyste si mohla sama podat daňové přiznání.

daovepriznani

Včera jsem požádala emailem bývalou účetní a ta mi dnes potvrdila, že Zůčtování daně za rok 2012 zašle poštou.

hm*

Jen aby to nebylo pouze "potvrzení o příjmech a zaplacených daňových zálohách". To byste si pak musela sepsat to roční zůčtování sama. Ono to zas není tak složité a pomohla by s tím jakákoliv normálně znalá mzdová účetní, možná i paní na finančáku (kdyby se jí chtělo); s využitím toho "potvrzení" by to byla práce asi na 5 minut.

melinda
hodnocení

Děkuji, moc jste mi pomohli, hezký den

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]