Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak se jako zachovat?

Od: neonlin94 odpovědí: 18 změna:

K nám do podniku přišel na místo pomocného kuchaře jeden kluk. Už od pohledu byl ráznej, všímavej. První den se ptal, jak se věci mají, kolik chodí hostů, co vaříme, chtěl vidět lokál, jídelníček a mluvil dost se šéfem. Prý má několik kurzů o vaření a baví ho to. Ale přijde mi, že je namistrovanej. Přišel do kuchyně a hned se zeptal, kdo je šéfkuchař. Pak se bavili o tom, že v tý kuchyni se nejdřív musí uklidit, protože je podle něj špinavo. Přitom se sám dal do práce s mytím.
Ale vadí mi a asi nejen mně, že je ráznej a klidně zvýší hlas, aby byl slyšet. Co si myslet o takovým člověku, který si takhle vyskakuje hned první den, když přitom je jen pomocnej kuchař?

 

 

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

4x
avatar kapkanadeje

Nepodceňujte ho! Člověk, který má zájem o práci, dělá jí s chutí a jde druhým příkladem, si zaslouží respekt a úctu. A vůbec nezáleží na tom, v jaké je pozici. To, že nastoupil na místo pomocného kuchaře, ještě neznamená, že to nemůže dotáhnout v životě hodně daleko!

 

des*
hodnocení

3x

Poslouchejte ho a važte si ho,pokud sám uklízí a chce aby to dělali i jiní je to maximálně vpořádku.Na co jsou mazáci,kteří dělají jen nepořádek?Nešlápl vám na kuří oko?Jinak takhle se dělají z pomocných kuchařů,VEDOUCÍ.

 

martinaa*
hodnocení

1x

Nechci se hádat nebo tak, ale musím se zeptat.

Opravdu vám, milí rádci, přijde normální a běžné, že někam první den přijdete na nižší post a začnete všechny peskovat a poučovat? Vy byste se takto zachovali? Nebo byste s úsměvem pozorovali, jak vás peskuje někdo, okoho vidíte první den a je to nováček? Já nevím, jestli jsem zastaralá nebo moc slušná, ale když přijdu první den někam, kde to neznám a nejsem tam šéf, tak držím pusu a pozoruji. I v práci, v kolektivu sportovním, školním atd...

Je fakt, že onen zmíněný mladík může být brzy nas všemi kolem, ale přijít někam první den s tím, že si vezmu stranou šéfa, abych začala pochlebovat a upozorňovat, jak je třeba uklidit a bůhvíco ještě, to není vhodné, natož slušné.

Kdyby to byl Polreich, je to něco jiného:)

Martino, ale z dotazu nevyplývá, že onen člověk všechny peskuje a poučuje - kde jste se to dočetla? Já ze zásady na podobné dotazy nereaguji (toto je první výjimka), protože neznám verzi druhé strany. Dá se totiž s úspěchem pochybovat o tom, že tazatel je zcela objektivní.

martinaa*

Ačkoli skutečně neznám názor obou stran, beru tazatele, že říká pravdu, protože pak nemá smysl odpovídat na polovinu otázek. Nikde totiž neznáme celou pravdu.

To poučování mi přišlo, když někam přijde nováček, a hned po straně šéfovi říká, jak tam mají bordel, takže vlastně poučuje ostatní, jak to má podle něj vypadat. Neříkám, že to není dobrý názor, skutečně může být šikovný, ctižádostivý a chce to někam dotáhnout, ale takhle se chovat první den? Opravdu si neumím představit, jak bych se na dotyčného dívala. Pozitivně asi ne...

jumba

Martino, souhlas. Není to normální, takto se chovat, když je tam první den. Bral bych, že se na všechno zeptá, kde co je. Ale otvírat si víc hubu, to mi připadá trochu oprsklý. Ale je možné, že se zná se šéfem a ten mu řekl, ukaž co tedy umíš, no a on ukazuje. Třeba myslí na lepší pozici, to Vy nevíte. Nevím, jakou má školu. Chce dokázat, že má navíc, než na pomocného kuchaře a už vidí lepší místo. Ale taky to tak být nemusí. Třeba ho jen práce baví. Nebo prostě se chová všude tak. On všemu rozumí, všechno zná, všude byl.*bum*Jaký je a co zatím vězí, se ukáže, až tam bude déle. Ale jestli bude takto se chovat pořád a bude dělat dusno, tak ho někdo brzy pošle do pr..le. Nevím. Nedělám tam, tak to jsou jen dohady.

 

hahanaj*
hodnocení

0x

Asi byl zvyklej na lepší prostředí a hned se s tím chce jak to chodí u vás seznámit...je dobře že vidí negativní věci- nikdy není naškodu, že chce aby v kuchyni bylo čisto...proč by měl být namistorvanej , Takovým lidem fandím ...nebojej se změn a hlavně se nebojej poukázat ne ty nešvary , které v mnohých restauracích stále jsou.A že je hlučnější? - Každý jsme nějaký.Možná brzy bude na vyšší pozici než jen pomocný kuchař-záleží na šéfovi.

 

figurek*
hodnocení

0x

kdyby lidi dělali jen to, co jim řeknou šéfové, pak lezeme po stromech ještě teď.

 

martinaa*
hodnocení

0x

Popravdě, první den bych si netroufla někoho poučovat a něco řešit, přece jen jsem nováček v kolektivu a nějaká úcta by být měla, pokud přijdu mezi cizí lidi první den. Je sice dobře, že vidí nedostatky a chce je odstranit... ale úplně nesouhlasím s tím, že takové chování je v pohodě. Chápu, že bude nejspíše velmi ctižádostivý a chce ukázat, co umí, to je fajn, ale nemusel by to dělat hned tak okázale a první den, pokud nezastává v kolektivu post vedoucího.

Většina lidí, co přijde první den na nové místo a je na spodku kariérního žebříčku, se rozkoukává, seznamuje se a takzvaně drží hubu a krok, ono je to drobet i o slušnosti. Nedokážu si představit někam přijít a začít tam poučovat a kritizovat. A to mě jde hodně slyšet a jsem hodně ukecaná, když přijde na věc.:)

 

poseidon*
hodnocení

0x

Asi ho práce baví :).

 

hodnocení

0x
avatar babajaga

Připomíná mi to trochu pohádku Hrátky s čertem. Staří čerti /tedy u vás personál kuchyně/ si pokojně žili ve mlýně /v restauraci/ a dělali si, co chtěli. Až tam přišel Martin Kabát /nový kuchař/, začal dělat pořádek a hned bylo po idyle.

Vím, že se Vám to nelíbí, byli jste zvyklí na svůj klídek a pohodu. Ten člověk je asi taková "štika v rybníce" a prohání ty lenošné kapříky. Má rád svou práci, má rád pořádek a čistotu. A z takových pomocných kuchařů jsou záhy šéfkuchaři, možná i něco víc. Já to schvaluji. Začněte se vy ostatní mrskat, ať mu stačíte. Jinak si toho nadřízení brzy všimnou a ten obyčejný pomocný kuchař vás všechny brzy předežene a nechá daleko za sebou. Jaga.

 

hodnocení

0x

Cas ukaze,zatim bych nedelala zavery.Vim,v tehle branzi,je to ponekud troufale,ale treba se zna se sefem,nikdy nemuzete vedet.Pokud si na vas nebude vyskakovat a vydrzi mu pile i na dale,nechala bych to byt.Mozna prijal pomocne misto ale jeho znalosti jsou vetsi,samozrejme,ze se muze stat,ze bude boj o pozici,tak uz to chodi.Jsou dve moznosti,bud jopravdu umi a citi se pevny v kramflecich,nebo chce zapusobit a nevydrzi mu to.vite jakto je dnes,mnoho kucharu se nabira na mista pomocneho kuchare,ale pritom dela sefkuchare v podstate.,to kvuli tom,u,aby nemusel majitel tolik ohodnotit,dat kacku na vic..

 

pavkazji*
hodnocení

0x

Asi takhle,to že je zvídavý je v pořádku.Ale aby si bral šéfa stranou a pochleboval tak to tedy ne.Jsi ráznej a pracovitej ,dobrá ukaž co umíš.Je tu bordel tak makej a buď zticha.To je teď tvá práce.Jen jednou by zvýšil hlas.

V práci jsme taky měli panáčka který byl chytrej a vše okolo bylo špatně,neustále běhal za šéfem co je špatně co se musí změnit.No už tam není!

 

junek
hodnocení

0x

znám mnoho kuchařů, co ani vyučený nejsou...a jsou lepší než papíráci...

Přesně toto jsem se snažil dělat i já...jinak vás kolegové zaškatulkujou...je třeba ukázat že se nebojíte...musí být na to i nátura...ten člověk se dostane dál než Vy..pomůžou mu v tom i rychlá komunikace mezi kolegy..a bude v kolektivu oblíbený...řekněme je to člověk štika mezi kapry...

 

 

bbb*
hodnocení

0x

Tak jako vyučená kuchařka, bych s takovým machírkem vyrazila dveře hned. Píšeš, že má jenom kurz vaření a první den vám to tam chtěl všechno organizovat a kritizovat. Tak ten by jel a myslím, že i šéfkuchař by mu dal co proto. Protože jestli je tam uklizeno nebo ne, je částečně jeho práce, protože on je tam šéf, a uklízet se bude až řekne on. Nějaký uřinos by dostal mokrou utěrkou ani by nestačil říct dobrýtro ! Aspon tam kde jsem dělala já. Každý má svou funkci a svou pozici, kouká se posunout na vyšší příčku a nějaký kurzista přijde a začne tam poroučet? K smíchu, nemožné!

sebod*

Jestli je někde takový bordel, že si toho všimne i jen obyčejný "kurzista" , tak by se měly vyučené kuchařky nad sebou zamyslet *zed* No, co s ním? Počkejte, jak se dál vybarví. Nesuďte jej podle jednoho dne. Třeba z něj bude donašeč, protiva atd. Nebo se z něj stane tahoun celého kolektivu.

bbb Znám plno "kurzistů", kteří v kuchyni strčí vyučené kuchařky do kapsy. Je třeba být objektivní a neohánět se výučním listem...

bbb*

Asi se dotyčný moc dívá na Polreicha. Nejdřív všem pořádně vynadat za bordel, portom za ty hrozný s.ačky co tam vařej udělat na ně bububu co to udělá. Sám neumí skoro nic, nebo jen něco pořádně připálit. Jako každá jiná živnost má i hostinská živnost své hierarchie, kde se začíná a kde se končí. Ano může se se stát, že někoho známý někdy někoho v žebříčku přeskočí, ale není to pravidlem. Jedině, že umí něco víc, než jiný a to se taky musí někde naučit. Co já vím, tak vetšinou byl šéfkuchařem muž, starší, pořádně protřelý a musel už něco dokázat na výstavách v cizině apod. Rauty na hradě se bez nich neobešly. Pak to jde pomalu dolů, zástupci šéfkuchaře, kuchaři, kuchařky, pomocní kuchaři, učedníci a ficky nebo myči černého nádobí. Většinou vyučení kuchaři mají ještě hotelové školy, nebo kuchaře specialisty. Už vidím jak tam přijde do toho kolektivu, kdy šéfkuchař je většinou s majitelem v kanceláři, nebo ochutnává, to vaše dotyčný ucho a začne řádit jak píšete. Snad by všichni mysleli, že přišel z blázince.

 

asd1
hodnocení

0x

Pokud mu to vydrží tak to bude Pan kuchař a dotáhne to daleko. Tohle nevypadá na namistrovanýho hlupáka, ale na budoucího šéfkuchaře.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]