Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu. Nyní probíhá dědické řízení, kde jsou dva dědicové ze zákona (manžel, dcera). Zůstavitelka sepsala ještě závěť ve prospěch třetí osovy, která ze zákona nedědí (jen ze závěti). Lze nějak dědické řízení ze závěti urychlit (oddělit) tak, aby se nemuselo čekat na vyřízení zdlouhavého řízení dědiců ze zákona, kteří se nemohou domluvit.
Podle mého snad jen nechat nezávislého právníka posoudit platnost závěti. Pokud se nezjistí nějaké pochybení, na základě kterého by závět mohla být u soudu prohlášena za neplatnou - vzít to na vědomí všichni dědici a domluvit se spolu na rozdělení dědictví. Je třeba respektovat zákon. Ale i naplnit přání zůstavitelky, jak má být rozdělen její majetek.
Ano, ale mě jde právě o to, že se nemohou ti dva domluvit. A ten třetí, který dědí jen ze závěti bude muset několik let čekat než se vyřeší dědické řízení. Zdá se mi to velice nespravedlivé a dofám, že existuje nějaká cesta.
Nikdo z dědiců nebude napadat platnost závěti, ale co s tím?
Tak nezbývá nic jiného, než aby si dědic ze závěti sehnal dobrého právníka, který se pokusí o dohodu mezi dědici. Jedná se určitě líp s právníkem, než když se dohadují rozhádaní příbuzní mezi sebou. Bude vykonávat takovou funkci ombusmana, který sice nemůže rozhodnout, ale může najít řešení pro všechny zúčastněné. Potom by to mohlo dědické řízení určitě zkrátit. I když váš odhad na několik roků se mi zdá trochu nadnesený. Ale je fakt, že naše soudy . . . . . - u mne trvalo vypořádání majetku po rozvodu asi 6 let.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.