Nejste přihlášen/a.
Dobrý den všem.
Ráda bych věděla, co byste dělali na mém místě ...
Před dvouma rokama začla být moje matka tátovi nevěrná. On to samozřejmě věděl.Nejhorší bylo, že si tu zlost vybíval na mně a na sourozencích.Jednoho dne mě tak zmlátil, že jsem to už nevydžela a zavolala na linku bezpečí.Ta k nám poslala policii a sociálku.Nějakou dobu jsme byli v nemocnici.
Byli jsme svěřiny do matčiny péče.Vše bylo fajn, dokud si nenašla přítele.Od té doby to jde všecko zkopce. (Výžívá se v nacismu ... a náš otec je cizinec.) Už z toho je zřejmé, že jsou "doma" problémy. Jelikož je to chlap bez vzdělání a také bez práce, doma jen leží, kouří a chlastá ... Od začátku jsem s ním měla velké neschody.Matka samozřejmě stojí při něm, ať mě zmlátí nebo ponižuje, řve na mě atd. (Vyčítá mi, že studuju, protože studující lidi jsou liní pracovat.Nadává mi do ku*ev atd. . Zakazuje mi jít na oslavu mé 4leté sestry, tu učí, aby mě neměla ráda.Musím se živit sama + zato, že tu bydlím, chce po mě 3000kč/měs jako 17ti letá studentka tohle nezvládám. atd ... )
Začla jsem chodit k psycholožce, ta mi řekla, ať ho ignoruji. Samozřejmě to nepomohlo.Přestala jsem tam chodit ...
Každým dnem to bylo horší, jen co jsem přišla "domů" jsem se zavřela do pokoje a brečela.Už jsem to nezvládala.
Nejvíc mě mrzelo to, že mé vlastní matce je tohle je jedno!
Jednoho rána ubrečená jsem si vzala všechny prášky co jsme měli, spolykala jsem je. Probudila jsem se až na JIPce, byla jsem 4 dny v "komatu".Tím, že jsem se pokusila o sebevraždu (nejsem na to pyšná) se začlo všecko řešit.Sociálka, psychiatrie ... potom za mnou přišla matka na návštěvu, řekla mi, že jsem měla zemřít, že by měli s jejím přítelem klid.
Po nějaké době strávené v nemocnici, kam za mnou chodila sociálka i psychiatrička, jsem byla propuštěna ... skončila jsem zpátky "doma". Jaká ironie!
Co si myslíte? Je to pořád to samé ... navíc mi tu pořád vyčítájí, že jsem naživu.Já už nemám sílu cokoliv dělat, brigádu jsem ztratila, jsem bez peněz ... možná kdybych ... měli by pokoj oni i já.
Poraďte prosím, moc prosím, co mám dělat ... jak vidíte, ani sociálka mi nedokáže pomoc. Jsem na konci svých sil, jsem na dně ...
Jak jsem psal o slovech z filmu Rocky Balboa tak jsem myslel tyto:
Ahoj, tak napřed mockrát děkuju a pokud chceš i ty, ráda si s tebou těch pár řádků vyměním. Necháš mi tu na sebe nějaký kontakt?
Měla byste říct tomu ze sociálky kdo vás má na starost že nechcete bydlet doma. U táty bydlet nechcete?.?.? V 17ti vás nikdo nemůže nutit bydlet s matkou. Třeba půjde zařídit nějakej internát nebo ubytovna. Matka na vás bude muset platit alimenty a nějak vám přispívat na to ubytování. Nevzdávejte se a už hlavně žádný prášky, máte celej život před sebou!.!.!.!.!
Ano, to jsem jim říkala. Řekli mi, že to není možné kvůli mému věku (za chvíli budu plnoletá) . Internát i ubytovna stojí dost peněz, který ovšem nemám.Matka by mi nedala ani korunu, protože by jí to její přítel nedovolil, ona by ho zas poslechla. S otcem také nemám dobré vztahy.
jde o to, že pokud studuješ má matka vyživovací povinnost až do 26 let, není na něm ani na příteli, zda chce nebo nechce Ti prachy dávat, ale ona musí!
Pokud má majetek nebo plat, tak pak bude exekuce - ty peníze od ní dostaneš i když nebude chtít. To samé výživné od otce.
Musíte jim na sociálce všechny situace popsat. Zkuste si na mobil nahrát jak vám matka nebo její přítel nadávají nebo vás mlátí. Případně to řešit s nadřízeným toho člověka ze sociálky. Ve škole to zkusit pořešit s učitelem nebo ředitelem.
Dobrý den. Pokud je vše tak, jak uvádíte, pak Vaše matka porušuje zákon o rodině. Nevidím důvod proto, abyste platila nájemné, když jste nezletilá a studujete. Rodiče k Vám mají vyživovací povinnost. Ani postup sociálky není v tomto případě tedy v pořádku. Takže by to měl začít řešit nadřízený orgán, pokud Vám nepomáhají zde. Protože Vás má matka v péči a nestará se o Vás, měli by dát podnět k trestní odpovědnosti rodiče. A hájit Vaše zájmy. Až budete zletilá, výživné si lze vydobýt soudní cestou a pak jsou další možnosti, jak zajistit, aby si rodiče vůči Vám plnili svojí povinnost. Nemyslete na nejhorší, spíš je potřeba dovolat se práva. Vy nemáte žádné příbuzné? Prarodiče, tety? Tam by to nešlo přečkat nějaký čas?
doplněno 25.04.12 13:40:Asi by ve Vaší situaci nebylo od věci, podat trestní oznámení. Matka by se pak měla asi více na pozoru, protože nepříjemnosti, které jsou s tím spojené, by jí daly možná za vyučenou a byla by více pod dozorem sociálky.
Soudní cestou? Já nevím, kde začít, nemám v okolí nikoho, kdo by s tím měl zkušenosti. Příbuzné mám, ale všichni bydlí daleko.
Ohledně té soudní cesty- podívejte se na internet na nějakou právní poradnu, kde se dá vznést dotaz právníkovi na Váš problém, mohli by Vám tam pomoci co a jak udělat!
Zkus to,až Tě příště zbijí ihned zajít na policii a podat na ně trestní oznámení .To můžeš i na místním oddělení policie!
Ano, přesně tak... upozorňovat sociálku tak dlouho, dokud to půjde, od 18 let se můžete odstěhovat do nějaké ubytovny, nejsou zase tak šíleně drahé, můžete podat trestní oznámení a zažádat soud o peníze od rodičů- matky i otce! Souhlasím s tím, poptat se u příbuzných, zda tam nemůžete, najít si nějakou brigádu znova, na prázdniny třeba i na celý den...
Sebevražda není řešení! Budu Vám strašně držet palce ať to všechno dopadne dobře.
94206, je to hrozné, co prožíváš a věřím ti. Nevím jak dlouho již takto strádáš, ale možná až ti bude 18, tak tě přítel matky začne vyhazovat a matka se mu nevzepře. Proto už teď popřemýšlej o bydlení na ubytovně, nebo s někým v podnájmu, třeba s kamarádkou. Zřejmě budeš muset soudně vymáhat peníze od obou rodičů po čas tvého studia. Jakmile si pak najdeš práci vše se zlepší. Moc hezky ti to napsal Milan, který má osobní zkušenost. Já to také neměla lehké, byla jsem v děcáku. Dnes jsem už v důchodu a dokázala jsem hodně. Moc ti držím palečky, ty to dokážeš, máš na to, seš chytré děvče.
Držím ti palce ať se s tím zvládneš poprat. Pokud musíš být "doma", tak se musíš chovat tak, aby si tě nedovolili ponižovat, mlátit atd. Pokud to budou dělat, tak si zajisti důkazy (nahrávky) pro sociálku a policii, neváhej to sociálce oznámit, volat policii nebo použít pepřák pokud tě napadnou. Matka i otec mají povinnost tě vyživovat = místo nájemného pro matku máš naopak ty nárok na výživné - pokud výživné odmítne tak ho vymáhej soudně (právník ti pomůže, můžete se dohodnout že náklady na vymáhání dostane od matky, příp. jsou i bezplatné právní poradny). Potřebuješ dokončit střední školu, pak můžeš např. na rok někam jako au-pair - naučit se jazyk a vydělat něco peněz na další studium. Sebevražda není řešení, buď ráda že se ti nepovedla. Nemáš to lehké, ale když se s tím popereš tak brzo budeš žít vlastní život daleko od těch co ti škodí. Možná bude lepší z domova odejít hned a bydlet někde u kamarádky, nebo na ubytovnu se dá vydělat i brigádama po škole...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.