Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nárok na výživné od rodičů

Od: alena94* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,
měla bych menší prosbu. V brzké době mi bude 18 let a pořád studuju (dojíždím, 100kč/denně), má matka po mých 18. narozeninách mě chce vyhodit z bytu, proto si budu muset najít byt, na který ovšem nemám. Jak se s tímhle vypořádat, kam si dojít? Mám z toho docela strach ... Moji rodiče spolu nežijí, k otcovi bydlet nemohu, protože bydlí v zahraničí. Ten mi měsíčně posíla 2000kč, což je v dnešní době jako nic, myslíte, že by se to dalo navýšit? Má matka je nějakou dobu nezaměstnaná a pochybuju, že si nějakou práci najde, tím pádem nemá žádný příjem. Platit teda výživné nebude muset?
(Momentálně mám brigádu, ze které si platím úplně všecko sama, ale to nebude na dlohou.Po letních prázdninách budu ve 4. ročníku a chci se pořádně věnovat učení a také přípravě na VŠ, nebudu stíhat.)
Mockát děkuju za rady.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Zákon o rodině: mpsv.cz/...

§ 85
(1) Vyživovací povinnost rodičů k dětem trvá do té doby, pokud děti nejsou samy schopny se živit.
(2) Oba rodiče přispívají na výživu svých dětí podle svých schopností, možností a majetkových poměrů. Dítě má právo podílet se na životní úrovni svých rodičů.
(3) Při určení rozsahu jejich vyživovací povinnosti přihlíží se k tomu, který z rodičů a v jaké míře o dítě osobně pečuje. Žijí-li rodiče spolu, přihlédne se k péči rodičů o společnou domácnost.

ještě § 91
(1) Manželé mají vzájemnou vyživovací povinnost.
(2) Neplní-li jeden z manželů tuto povinnost, určí soud na návrh některého z nich její rozsah, přičemž přihlédne k péči o společnou domácnost. Rozsah vyživovací povinnosti stanoví tak, aby hmotná a kulturní úroveň obou manželů byla zásadně
stejná. Nedohodnou-li se, rozhodne soud o příspěvku na výživu na návrh některého z nich.

takže rodiče mají povinnost, s tím vyhozením to do konce studia nebude tak jednoduché, a otec by mohl přispívat i matce...

repkin*
hodnocení

2x

Ještě doplním Hejkalovu odpověď, že rodiče jsou povinni živit své děti pokud studují maximálně do 27 roku věku dítěte (bez prodlev) po stejnou dobu je povinnen také Vám stát posílat dětské přídavky.

Pokud s Vaší matkou není rozumná domluva, zkusil bych se obrátit na jiné příbuzné, jako babičky, tety apod. na výšce by jste už šla na intr. Popř. pokud má škola intr, tak se zkusit domluvit s ředitelem na nějakém rozumném řešení.

Pokud by jste ani v tomto neuspěla, doporučuji zajít si na sociálku a obrátit se na OSPOD (orgán sociálně právní ochrany dětí). Přinejhorším by Vás umístili do dětského domova, kde by jste to musela tu chvíli do dokončení čtvrtého ročníku střední školy přežít a následně jít na ten intr na VŠ.

Co se týče mého osobního názoru, vědět to už na ZŠ, tak neváhám ani vteřinu a odstěhuji se za otcem do ciziny a chodím do školy tam. Alespoň teda, pokud je to vyspělá země, předpokládám např. Německo, Anglie apod.

doplněno 24.04.12 18:58:

Né nadarmo se říká, že někdy bohužel "rodiče a příbuzný si nevybereš".*nevi*

Hodně štěstí.

doplněno 24.04.12 18:59:

A ještě navíc existují zplnoletnění (musí to udělat soud na Vaši žádost), kdy budete např. i v 16ti letech právně způsobilá k úkonům, ke kterým jsou jiný způsobilý až od 18ti let. Např. svatba, podnikání apod.

alena94*
hodnocení

Děkuju za rady ...
Jediné příbuzný jsou z matčiny strany, ti mě nemají moc v lásce, jelikož budu jediná co bude mít maturitu ... Ani se spolu nějak nestýkáme.

Na sociálce jsem už byla, jelikož se vážně bojím, kde nakonec skončím. Tam mi řekli, že mám přijít až mi bude 18, což se mi zdá nesmyslné ... Než se to vyřeší, kde budu? Dětský domov prý už není pro mě ...
Bohužel jsem netušila, že si matka najde takového přítele, který s ní bude manipulovat a ona ho bude poslouchat na slovo *bum*.

Všecko se točí kolem soudů, bude toho na mě hodně ... Jsou zato nějaké poplatky?

sisi*

Pouze pro pana Repkina:

Promiňte ale trochu uvádíte tazatelku v omyl, rodiče mají povinnost své děti připravující se pro své budoucí povolání (studiu na VŠ) živit pouze do 26 let. Nikoli vámi uváděných 27 let. Pouze na nějakou vyjímku do 28 let v případě doktorantského studia (vyloženě pro titul Dr. když už je to Magistr)

A nemůže být zplnoletněna, to je pouze pro nějaké společenské cosi - čím se právní řečí myslí pouze sňatek když čeká dívka mimčo. Podnikat nemůže.

-

A jen tak už mimo zápis VŠ nemá intr, ale koleje

repkin*

Tak se omlouvám, ten rok mi ulítl. Intr nebo koleje prašť jak uhoď. Jinak o podnikání jsem právě někde četl, že to je kvůli středoškolákům, kteří si vydělávají přes internet, tak to tímto způsobem normálně zlegalizovali. Je ale možné, že to ještě nefunguje.

Každopádně rada pro tazatelku zní obrátit se okamžitě na soud a i na sociálce chtít papír, že tam byla a níc s tím nedělají. V případě, že by jste nepochodila, tak se obrátit klidně na televizy, protože podle mého názoru sociálka musí konat.

eulalie*
hodnocení

2x

Dobrý den, Aleno. Z bytu se nenechte vyhodit. Vaše matka má k vám ještě povinnost, ať se jí to líbí či nikoliv. Pokud k tomu dojde, normálně se obraťte na nějakou sociální pracovnici ve vašem obvodě. Vaše matka je povinna vás živit (přispívat na výživu), dokud denním studiem se připravujete na budoucí povolání. Jakmile byste se jednou ocitla na ulici, měla byste to moc a moc těžké. Zkuste požádat svého otce, jestli by vám nemohl přispívat větší částkou, jde to určit i soudní cestou, i když váš otec žije v zahraničí. Akorát to bude trvat asi déle.

alena94*
hodnocení

Pokud bych zůstala u své matky, chtěla by po mě nájemné ... To už si radši pokusím najít vlastní byt, než s ní a jejím přítelem bydlet, jenom mě uráží atd. ... a zato jí platit nehodlám.

Je sice povinná přispívat na výživu, ale kde to vezme, když je bez pěněz? Nemá mi to z čeho dávat ...

Aleno, již z Vašeho prvního příspěvku je patrné, že si s matkou nerozumíte. Proto jsem se záměrně vyhla citaci § zákona o rodině. Je zřejmé, že se snažíte zjistit co můžete dělat proto, aby Vám rodiče platili výživné a Vy jste mohla pomocí toho studovat. Jak jsem psala výše, práva se budete muset dovolat u soudu, až budete zletilá. Ohledně poplatků je to tak, že musíte požádat o jejich odpuštění z důvodu, že jste student a nevyděláváte. Soud v takovýchto případech většinou vyhoví. To, že nemá matka práci, soud zajímat nebude. Důležité je, že je schopná pracovat. Ten bude hájit Vaše zájmy. A výživné platit bude muset. Pokud ne, riskovala by i případnou exekuci. Pokud budete potřebovat až dosáhnete zletilosti s návrhem na výživné k soudu pomoci, ozvěte se. pomohu Vám s tím. Zatím se držte.

doplněno 24.04.12 20:22:

Určitě. Není zač.:)

alena94*
hodnocení

Mockrát děkuju! Pokud si teda nebudu vědět rady, ozvu se :).

hodnocení

0x

Dobrý den. O výživné byste si musela zažádat soudně, až dosáhnete zletilosti. Pokud Vás matka nebude chtít živit, ani Vám nebu poskytovat ubytování, na výživné od ní máte také právo. Co se týče otce, tak tam byste si musela též soudně zažádat o zvýšení výživného. Všechna vydání, která jsou spojena s Vaším studiem je tam potřeba uvést.

askmenow*
hodnocení

0x

Nebudu se tady hrnout do rad z oblasti práva, na to vám tu kvalifikovaněji pomohou jiní.

Jinak ale doporučuji, pokud byste hledala jiné ubytování, poohlédnout se po intru (než doděláte střední). Pokud se budete stěhovat, nehledejte byt, ale jen spolubydlení s dalšími mladými lidmi, nebo pronájem jednoho pokoje, občas pronajímají třeba důchodci. Bude to levnější.

alena94*
hodnocení

Ono je to těžké, nejsem zrovna z velkého města, je tu málo bytů ... a moje škole je ještě v menším městě.

askmenow*

To je hloupé. Zkuste se třeba poptat spolužáků, jestli by u někoho z jejich příbuzných nebo známých nebyl pokoj k podnájmu.

hodnocení

0x

alena94, neumím vám poradit. Jen vám chci říct, že máte můj obdiv. Držím vám palec ať vystudujete a dosáhnete všeho, na čem s takovým úsilím pracujete. *slunce*Hodně štěstí a laskavý osud

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]