Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda jsem povinna platit sociální a nemocenské pojištění pokud jsem nezaměstnaná, nepodníkám, nejsem vedena na úřadu práce. Mám dvě malé děti (synovi byli 4 roky, dcera má 9), skončila mi rodičovská dovolená a na na zdravotní pojišťovně jsem nahlásila, že chci ještě zůstat doma. Mám tedy nahlášenou péči o dvě děti do 15 let.
Děkuji za odpověď
Dobrý den. Sociální není povinné si platit. Zdravotní povinné je.
doplněno 23.04.12 08:57:Pokud celodenně, osobně a řádně pečujete alespoň o jedno dítě do 7 let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku, je plátcem za Vás stát.
doplněno 23.04.12 09:06:Podrobné info zde: www.vzp.cz/platci/...
Ne, ve Vašem případě nemusíte platit žádné sociální, ale ani zdravotní pojištění. Pokud budete ženou v domácnosti i v den, kdy bude staršímu dítěti 15 let a mladšímu více, jak 7 let, začnete platit pouze zdr. poj. ze zákona.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.