Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nekalé praktiky zaměstnavatele

Od: ferdak13 odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, mám dotaz týkající se pracovně-právních vztahů se zaměstnavatelem. Přišel za mnou nadřízený a oznámilmi následující. Že pro mne nemá dostatek práce pro příští měsíc, navíc údajně firmu stojím mnoho peněz ( na odvodech - sociální, zdravotní a daně ) a řekl mi, že se mám rozhodnout, buďto přejdu na Dohodu o provedení práce a zůstanu na svém pracovišti a dokonce mi prý přidá na výplatě, pokud prý ale nepřejdu a zůstanu na HPP na neurčito pošle mě někam do Čech - pracovně a navíc prý stejně nebudu mít dostatek odpracovaných hodin měsíčně ( fond pracovní doby), a navíc mne může domutit odejít. Už teď fond nemám a můj výdělek klesá. Tím i životní úroveň. Nevím co mám dělat a jak se rozhodnout, nevím na co mám nárok a už vůbec ne, zda se zaměstnavatel dopouští něčeho co je v rozporu se zákoníkem práce. Mám splátkový kalednář kvůli jedné záležitosti, navíc přispívám na chod domácnosti a vyžít s tímto platem je děs. Kvůli domácnosti potřebuju práci, do zaměstnání projedu měsíčně 3000 korun a poslední moje výplata byla senzačních 8800 korun. Poraďte prosím co dělat. Děkuji.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ahasver4*
hodnocení

1x

Najděte si něco jiného.A to vím,jaká je situace na trhu práce.Zaměstnavatelé mají dnes všechny trumfy.A věřte,že udělá to co Vám říká.Prostě Vám to znechutí a stejně Vás donutí odejít.Je to smutné ale je to tak.Přeji hodně štěstí,budete ho potřebovat...

mowla*
hodnocení

0x

DPP je vůči smlouvě na dobu neurčitou nevýhodné - zaměstnavatel se tím zbaví jakýchkoli povinností vůči vám... Pokud by vás propustil pro ´nadbytečnost´, máte právo na odstupné... Slíbené - tedy zvýšení např. hodinové sazby, může zůstat ve fázi slibu...

Na druhou stranu, pokud vás propustí, nebudete mít žádnou práci...

Vím o případu, kdy zaměstnavatel takto ´donutil´ zaměstnance přejít na ŽP a tito byli posléze spokojeni - myslím ale, že jde o výjimku...

Zkuste najít práci jinou, změnit zaměstnavatele, profesi...

ferdak13
hodnocení

Je mi jasné, že máte pravdu,ale mohu se nějak právně bránit? Zítra po mně bude chtít vědět jak jsem se rozhodl a nemám čas běhat na úřad práce za právníkem a radit se co a jak. Vůbec nevím co dělat... Mrzí mně, že nedodržel ani slib, že budu mít tento měsíc alespoň fond pracovní doby. O tomto slibu mám důkaz v emailu. Škoda, že jsem si rozhovor nenahrál na telefon, pak bych ho použil proti němu.

mowla*

Prakticky možnost obrany nemáte...

Jedinou možností ´aktivní´ obrany je změna zaměstnavatele a ´odeslání´ tohoto do pr...opadliště dějin...

des*
hodnocení

0x

Pokud vám nezbývá nic jiného,lze na dohodu přistoupit,tady máte přesně co dělat podnikatelskyweb.cz/...

hodnocení

0x

Zaměstnavatel si asi představuje, že ukončíte pracovní poměr dohodou a pak s vámi uzavře dohodu o provedení práce. Rozsah práce u DPP je však max. 300 hodin v kalendářním roce, po odpracování sjednaného počtu hodin skončíte bez jakýchkoli nároků. V pracovní smlouvě máte uvedeno místo výkonu práce - na pracovní cestu mimo toto místo je zaměstnavatel oprávněn zaměstnance vyslat jen po dohodě s ním. Totéž platí i při přeložení na jiné pracoviště.

ferdak13
hodnocení

To máte pravdu,ale ve smlouvě mám bohužel jako místo výkonu práce CELOU ČR. Jediné co mne napadá, zítra nepřijít do práce a zajít si za právníkem ( na něhož bohužel nemám finance ). Dopouští se zaměstnavatel něčeho protiprávního?

majsterjoe*

S tim vykonem prace pro celou republiku jew to pak problem a skoda. Na druhous stranu vam musi dat praci podle vasi pracovni smlouvy, a bude vam platit diety. Pokud by vas poslal na druhou stranu republiky delat neco jineho nez mate ve smlouve, nema na to pravo.

hodnocení

0x

Dobrý den,

bohužel zaměstnavatelé dnes mají taková práva,že pokud nejde o život (tím mám na mysli,že třeba se pozůstalí budou soudit se zaměstnavatelem kvůli pracovnímu úrazu s následkem smrti příbuzného),nemá snad význam se pouštět do sporu s ním.Mimochodem,pokud berete senzačních 8800kč,to bych se poohlédl po jiném místě,protože se Vaše mzda blíží minimální mzdě (8000kč).Vím ale,že to dnes rozhodně není jednoduché,ale pokud Vám to takhle zaměstnavatel sdělil,pak opravdu nejspíše udělá vše pro to,aby se Vás zbavil.Pokud Vám mohu poradit (peníze na právníka nemáte a zdarma se tím jen tak někdo zabývat nebude),zítra do práce běžte a třeba se ještě nějak zkusíte dohodnout (šance minimální,ale je).Nevím,jak byste zítřejší nepřítomnost zdůvodnil a zaměstnavatel Vám rovnou nedal výpověď dle §52.Přeji hodně štěstí.

ferdak13
hodnocení

Bohužel zaměstnavatelé jsou dnes nešťastní chudáčci...Ten kdo je zaměstnán by měl pracovat zadarmo a ješte platit zaměstnavatelům za to, že může pracovat...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]