Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
delší dobu uvažuji nad tím, proč jsou některé symboly zakázané. Mám na mysli znaky typu swastika a jím podobné. V dávných dobách hinduistů se podobné symboly používaly zcela běžně a beztrestně, najedou si je německý vůdce za války "osvojil" a po válce byly zakázané. Ale když nad tím uvažuji racionálně, tak v případě (nedej bože) další války si špatný vůdce přivlastní symbol např českého lva a po válce bude zakázaný, protože ten vůdce, který si jej přivlastnil přinesl na zem zkázu a používal k tomu symbol českého lva, tak by tento symbol byl nadále považován jako propagace zla. Ale proč, když před tím "osvojením" tento symbol nebyl zakázaný.
Zcela chápu zákaz používat gesta typu zdvižená pravice se slovy "He*l H*tler". To je vyloženě propagace nacismu, ale ty symboly mi nejdou do hlavy.
Mohl by mi tuto problematiku někdo přiblížit?
děkuji za odpověď.
několikrát jsem nad tím přemýšlel, a nikdy jsem nepřišel na adekvátní odpověď. I přes to by mě ale zajímalo, proč kvůli "osvojení" byly zakázané i další symboly (nejedná se jen o swastiku). Nebýt II.sv. v., tak swastika není zakázaná. Teoreticky by šly zakázat všechny symboly tak, že člověk propagující zlo si tyto symboly přivlastní a bude pomocí nich svoje ideje šířit.
zakázat by šli-ale nezakážou je. bůh ví proč tomu tak je...
nedávno mě dostalo, když jsem v TV viděl jak u hrobu K. Gottwalda oslavovali jeho odkaz...
Hinduisté žijící v Evropě se nemají co bouřit, protože nejsme v Indii, nýbrž v Evropě. Stejně jako Evropané se nevměšují do toho, co se děje v Indii. Řekl bych, že se to s tím multikulturalismem značně přehání!
Jiná věc je však EU a její zákazy, člověk si vždycky říká, že větší blbost už nemůžou vymyslet - a ono ejhle - můžou! Jelikož do Germánie jezdívám, vím, že problémy děllají třeba i leteckým modelářům , kteří musí svastiku na modelu buď maskovat, nebo vynechat. Přitom letecký model lze těžko považovat za propagaci nacismu, je to o historii, protože tak to letadlo prostě vypadalo.
Lituju ty modeláře. My železniční modeláři naštěstí zatím žádné zákazy nemáme a doufám že žádné mít nebudem.
Promon naprostý souhlas. Protože taky dělém W.W.2 a jeden známí mě vozil už ta komančů modely z rajchu tak vím, že u plno modelů letadel Luftwaffe tam ta svastika ani nebyla a byl tam přímo ten nesmyslný kosočtverec. Dekály sem pak musel udělat a nebo sehnat s Polska.
No a ve vitríně dnes stojí Fajtlova "lavočka" vedle "štuky" a "mezka" a vůbec se už neperou
Je pravda, že swastika "je v tom nevinně", a je tyo trochu škoda. Ale ono snad to s tím zákazem není až tak horké. Mám pocit, že trestná je propagace symbolů nacizmu, nebo užívání symbolů, propaguících... atd. Například v kostele sv. Václava na Proseku (Praha 9) jsou na stěnách swastiky zobrazeny a není s tím žádný problém. Někde bych měl mít i fotku, ale teď ji hledat nebudu; později se třeba pio ní podívám a když taj ji sem pověsím.
Citace z wiki:
"Svastika se vyskytuje v mnoha kulturách po celém světě buď jako náboženskýsymbol, symbol různých organizací a politických směrů nebo prostě jako dekorativní prvek. Dnes je v západní kultuře pravotočivá svastika známá převážně jako symbol nacismu."
Takže to jsme si se zákazem zase vymysleli něco jenom my.
jak uz tady nekdo psal, ty symboly nejsou primo "zakazany". zakazana je pouze jejich propagace (v souvislosti s podporou techto hnuti)! to znamena ze pokud je za vykladem v obchode historicka kniha o 3 Risi na ktery je namalovanej HK, tak to nemuze bejt brany jako propagace, protoze ucelem historicky knihy neni "podpora".
pokud budes prokazatelne hinduista, tak ma tva svastika jednoznacnej vztah k nabozenstvi, cimz padem to jako podpora a propagace hnuti bla bla.. brany bejt nemuze.
doma si muzes vyzdobit pokoj HK a runami SS jak je libo, kazdymu je do toho h...o, a nikdo te za to trestat nemuze. ale z okna uz prapor s HK vyvesit nemuzes. doma si muzes chodit v uniforme SS jak je libo, ale nesmis s ni na ulici! na zadech muzes mit vytetovanej HK ale na plovarne/na verejnosti se nesmis svliknout!
na verejnosti = pred tremi a vice (cizimi) osobami
v nemecku a rakousku je zcela jina situace, tam jsou tyhle zakony daleko tvrdsi. naopak v USA zadny paragrafy propagace nemaj, tam muzes chodit v uniforme a s HK praporem po ulici (to ze riskujes ze dostanes od par cernochu na tlamu je uz vec jina)
Jak a kde jsou zakázané? Svastiku používali i naši předci, nemusíme do Indie. Měla ji před válkou i jedna americká jednotka. Jde o subjektivní stránku. Pak by ti co se hrají na vojáčky a j. nesměli mít nic takto označeného a "bojovat" v německých uniformách.
U nás je to vcelku volné, pokud to tyto symboly nejsou využívány vysloveně k propagaci nacismu, tak na veteránech, letadlech modelech a podobně být můžou -tedy nenarazil jsem na nikoho, komu by to vadilo. Německou legislativu neznám, ale jakožto letecký modelář vím, že kolegové kteří předvádí modely na německých akcích musí svastiku zakrýt, nebo je tolerováno doplnění svastiky třaba izolačkou na čtverec. Firmy, které letecké modely vyrábí a exportují do Německa pak záměrně vynechávají ocasní označení. Trámový kříž na křídlech už nevadí, koneckonců jej německé vzdušné síly používají dodnes, byť lehce graficky pozměněný - přesněji řečeno se podobá označení německých letadel z dob WWI
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.