Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Finance při neudání otce v RL

Od: hanad* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den.

Mám dotaz k mojí nynější situaci. Jsem těhotná a partner - cizinec se k dítěti nemá a hrozí, že nám uteče tzv. za kopečky. Jednalo se o krátkou známost. Chci se zeptat, zda - li, když se rozhodnu ho neudat do RL, ani na jiných institucích, zda - li mi připadne nárok na dávky a popřípadě jaké.. Bohužel jsem se s touhle situací nikdy nepotýkala a nyní nevím co a jak.

Navíc vzešel nový problém. Opustila jsem v době známosti vlastní bydlení, ukončila nájemní smlouvu s tím, že se přihlásím k (ex) příteli na byt. Vzhledem k událostem posledních dní jsem se ocitla bez trvalého bydliště, přebývám u rodičů, kteří mi uvolnili pokoj v bytě, který samozřejmě ale není jejich. Bydlí v podnájmu, kam již nemohu nahlásit trvalý pobyt. V podstatě si půjdu zažádat o úřední adresu. Existuje něco jako přednostní zařazení o žádosti na byt v nouzi? Co mám nyní podniknout?

Práci samozřejmě mám zajistěnou do krajního termínu nástupu na mateřskou a posléze rodičovskou dovolenou. Ale to je zatím tak vše. Prosím, poraďte mi.

Předem mnohokrát děkuji - děkujeme.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hajmoni*
hodnocení

0x

otázky financí a bydlení přesně nevím

otázka neuvedení otce dítěte v rodném listu?

otce rozhodně neuvádějte (řekněte, že ho vůbec neznáte) úřady jeho jméno budou chtít, ale vám by to velmi zkomplikovalo život

1. nebudete potřebovat jeho souhlas, ať už se bude dít s vaším dítětem cokoliv (např. lékařské zákroky)

2. když se pak jednou budete chtít vdát, bude moci váš manžel dítě bez problémů adoptovat

hodnocení

0x

To, co píše haimoni, je sice pravda, ale vy jste se ptala na finance. Jestliže otce uvedete do rodného listu, budete moci požádat soud o určení výše výživného. Když v rodném listě otec nebude, nebude mít ani kdo platit alimenty, výživné. Já jsem slyšela, že červený kříž dokáže najít a donutit otce platit alimenty mnohem razantněji, než to dokáže náš soud a policie. ;) A také si myslím, že genetika jde mílovými kroky kupředu a když dítě, které bude mít mnohem později zadravotní problémy, nebude je moci řešit proto, protože nezná otce. *modla* Je to dvojsečná zbraň.

hajmoni*
Když se žena rozhodne mít ditě jako samoživitelka, znamená to, ze se o ditě postará sama. Je to těžké, ale možné. Nepřijde mi moudré se spoléhat na pomoc muže , který ditě odmítl . Ještě jsme nezmínili, jak důležitá je psychická rovnováha maminky a k tomu žádné handrkování nepřispívá. Každé ženě, která se ocitne v takové situaci, přeji dostatek odvahy a hlavně víru, ze na to nakonec nezůstane sama.
pb®

Ono ale nelze jen tak uvest otce do rodneho listu. Bud s tim otec souhlasi a pak podepise Souhlasne prohlaseni rodicu na matrice a nebo s tim otec nesouhlasi a pak matka musi po narozeni ditete podat zalobu k soudu na urceni otcovstvi a teprve po urceni otce lze na nem neco vymahat. A jak uz bylo psano nize, bala bych se toho, ze otec v cizine muze zadat o svereni ditete do jeho pece, soud mu muze vyhovet, treba proto, ze muze dite lepe zabezpecit a poskytnout mu lepsi vzdelani, nez matka samozivitelka. A matka pak bude mit dite v cizine a vidat ho bude jen na narozeniny a Vanoce a jeste platit otci alimenty a to uz by se ji asi tolik nelibilo.

hodnocení

0x

Moje úvaha. Když čtu všechny příspěvky a dotazy tady na Poradně, tak mi ve vašem případě napadá jedna otázka. Taky se tady řešila. ;)

Když napíšete jméno otce do rodného listu, můžete od otce, po různých tahanicích dostávat peníze. Na druhou stranu, otec si vysoudí, aby si syna, ( když to bude syn, nebo dcera ) mohl odvést k sobě domů, na střídavou péči. Pak se vám může stát, že v pěti letech, kdy budete vychovávat tady své dítě, přijede jeho otec a dítě vám odveze. Bude na něj mít právo, je jeho otec, platí na něj. I s tím, musíte počítat. Jen můj názor.

polinek*
hodnocení

0x

,já bych dítě bez táty nechtěla a v dnešní situaci vůbec. To se vám divím. Pokud máte už dost let i málo.

hanad*
hodnocení

Odvaha neodvaha, ten prcek v břiše za nic nemůže a tím, že bych se ho zbavila, tím bych vyřešila situaci na úkor jeho žití. Stalo se, co se stalo. Teď mi nezbývá nic jiného, než najít řešení co nejméně bolestivé pro nás oba. Je to sice nemoderní názor v době,kdy se na potrat chodí i kvůli menším problémům, ale lidského života si vážím víc, než své pohody a svobody..

gita65
hodnocení

0x

Paní Hanad. Zatím Vám zde nikdo neporadil na jaké finanční dávky budete mít nárok. Ani já Vám nepomůžu protože se již v dnešní době v tom nevyznám. Mám již velké děti. Ale snad se ještě někdo tady najde kdo poradí. Jinak s bydlením zda máte přednost v žádosti na bydlení také nevím. Ale máte-li práci tak se pokuste sehnat nějaký levný podnájem. Stačí třeba jen malý byt 1+1 abyste měla zázemí a hlavně klid pro Vás i dítě.

Jinak s tím zapsáním otce do RL. Já bych asi také otce nenahlásila kdyby to byl cizinec. Sice byste mohla dostávat alimenty ale ani to není jisté. Když nebude otec platit tak se stále jen budete soudit a peníze nejsou stejně jisté. Nebude mít třeba práci nebo odejde do zahraničí domů a těžko to budete z něho dostávat. Druhá věc je že bych se stále strachovala kdy si na dítě vzpomene a bude ho chtít a nárokovat. Odveze do zahraničí a budu trnout zda dítě přiveze zpět. Nikdy nevíte co ho napadne. To raději dítě budu vychovávat sama. Další věc je ta že dnes kdy budete muset mít na určité zdravotní ukony souhlas druhého rodiče bude pro Vás také trauma. Z takového otce který již ted nemá o dítě zájem budeme mít popřípadě zapsání do RL možná výhodu v alimentech ale jen možná. Jinak z toho neplynou žádné výhody když nemá zájem. Naopak v případě že se jednou vdáte a partner bude chtít dítě adoptovat proběhne všechno v klidu. Vždyt dítěti jednou klidně můžete říci pravdu a zdělit mu biologického otce. Ani kdyby jednou Vaše dítě třeba potřebovalo ze zdravotních důvodů vědět pravého otce ještě nezaručí že otec bude ochoten např. darovat ledvinu nebo něco jiného. Když nebude chtít tak ho nikdo nemůže donutit. Přeji Vám at vše dobře dopadne.

Snad Vám ještě někdo ohledně financí poradí.

hajmoni*

jestli neporadí tady, na sociálce to budou vědět přesně *stop*

hanad*
hodnocení

Všem moc děkuju za odpovědi a reakce.

Pomohlo mi to utříbit si myšlenky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]