Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Archiv obecního úřadu

Od: haninka* odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, nemáte někdo zkušenosti s archivy? V 60. letech koupili rodiče přítele pozemek od státu, ten je ale dnes v katastru zapsán jako nemovitost jedné pražské městské části. Prostě bordel. Dříve totiž nebyla povinnost občana dávat návrh na vklad. Máme akorát doklad o zaplacení, to nestačí. Tzn. potřebuji se do archivu oné městské části dostat a vyhledat kupní smlouvu na tento pozemek, protože my jí nemáme. Musí mě tam pustit nebo ne? Právníka už máme, ale máme na to měsíc a on ohledně toho bude řešit další tak to musíme najít my. Jde nám o cca 2 mil. Kč. Prosím poraďte.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

1x

Ono to asi nebylo klasické vlastnictví, ale tuším, že okresní úřad dával pozemek do osobního užívání. Tuto smlouvu OÚ posílal na město - obec na vědomí. Za toto osobní užívání se také platilo - nebyla to vysoká částka. Ale i tyto pozemky byly zapsána na LV. Takže já bych spíš dávala šanci najít historii tohoto pozemku na KN. Ale ještě mi to nedalo a vyhledala jsem podklady z roku 1967, kdy jsme od MÚ na základě Dohody o zřízení práva osobního užívání pozemku určitý pozemek získali. Tato dohoda byla zaslána Státnímu notářství a dnem obdržení nastaly právní účinky registrace.Notář zasílal oznámení - dohodu na Středisko geodézie a ta provedla identifikaci a převod na nás. Rozhodnutí o přidělení pozemku po úhradě bylo ještě potvrzeno od FO ONV a teprve poté kupujícímu vzniklo právo uzavřít dohodu o zřízení práva osobního užívání.

haninka*
hodnocení

Děkuji. Ono je to o dost složitější, to bych psala román. Figuruje tam ještě jeden "vlastník", kterému to snad v 50. letech sebrali či co, přitom doklad o koupi taky máme ale na tom katastru to prostě není. Pátrali jsme i v pozemkových knihách a nic. To fakt nemá cenu rozebírat. Mě jde jen o to, jestli mě tam pustí. Potřebuji vědět co v tom archivu vůbec je, protože naše městská část se v půlce 60. let připojovala k Praze a nikdo nám nechce říct, kde ty doklady skončily. Takže prostě rodiče koupili jeden pozemek od dvou majitelů a teď se zjistilo, že nemáme nic, kromě složenek a nějakého opisu kupní smlouvy, která je sice ověřená, ale není podepsaná. Tak buď dáme žalobu na určení vlastnictí (k tomu potřebuji do toho archivu) a vyhrajem to, nebo jsme přišli o pozemek za celkem 4,5 mil. Kč. Barák na cizím pozemku je nám k ničemu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]