Nejste přihlášen/a.
stále se opakující situace:syn /30/ přijde na návštěvu k dědovi /můj tchán/ postěžuje si, že je stále bez práce a já po něm chci placení bytu /který jsme mu s manželem umožnili obývat/. To, že je bez práce, je podle mého syna kvůli tomu, že jsem ho tvrdou rukou /i facky/ netlačila k učení. Proto je nyní nevyučený. Nejde o to, jestli je schopen práci sehnat ...už jich vystřídal dost, ale o to, že mu tchán tlačí do hlavy, že za to můžu já, že neměl nad sebou tvrdou ruku a že jsme s manželem chodili do práce a neměli na něj čas.
Zbavuje ho zodpovědnosti na svým životem, a jediná příčina jsem já. Takové diskuzi byl jednou přítomen i manžel a musel tchána okřiknout. Aby syna proti mě neštval. Nevím, co s tím. Nemám žádné výčitky ohledně jeho dětství...jezdili jsme na výlety, chodili trénovat hokej, jezdili na hory, četli pohádky, i k učení jsem ho tlačila, dělali spolu úkoly, na víkend jezdil k babi a dědovi,... ale děda ve mě nenašel zalíbení už od prvnho okamžiku.
Myslím, že není Vaší povinností ubytovávat dospělého syna,ale zřejmě máte důvod, proč to děláte.
Určitě nemůžete změnit myšlení vašeho tchána. Syn už má také svou hlavu.
Co se dá v takové situaci udělat?
1.Přestat za syna platit a riskovat, že se rozzlobí a třeba i přeruší styky.
2.Platit dál ,ale čekat , že se vztahy budou horšit, protože jeden si bude připadat zneužíván, a druhý bude nevděčný nebo mu to bude připadat málo.
Je to asi risk - ale přikláním se k první možnosti. Přestat za něj platit a doufat, že se postaví na vlastní nohy. Až se bude jednou starat o své děti, bude mít možnost lépe posoudit, co jste pro něj udělali a snad to i ocení.
Rozhodně držím palce a přeju dostatek síly, lásky i odvahy.
Asi by tedy bylo načase s tou správnou výchovou začít. Já bych začal tím, že pokud neplatí, tak bych ho jednoduše vystěhoval. Jednou se přece musí naučit, že nic není zadarmo. S tchánem bych se do diskuzí nepouštěl, jenom bych mu řekl, že to může synovi vynahradit a třeba ho živit až do smrti. Může si ho vzít k sobě a mohou si vzájemně notovat, jaká jsi byla zlá macecha. Myslím, že máš nejvyšší čas situaci začít rázně řešit.
Moje úvaha. Je strašně jednoduché, hodit svoje starosti na někoho druhého. Tak to dělá váš syn. Nemá peníze, aby zaplatil za byt vám, tak si jde postěžovat, dědovi na vás. Děda vám vynadá, a vy nechcete peníze po synovi. Váš syn má 30 let, je stále bez práce, zadarmo bydlení. Promiňte mi prosím, ale jak je psáno už nahoře, musíte nyní synovi ukázat, že máte tvrdou ruku na rozhodování.
Proč by váš syn, měl bydlet ve vašem bytě a neplatit nic za nájem? Tak ať se vystěhuje a někde si platí podnájem. Díky synovi a jeho dluhům, které si jistě dělá, aby mohl pohodlně žít, můžete přijít i o byt. Exekutor apod. Nikdo synovi nebrání, aby nyní, když je bez práce a nevyučený, šel dělat třeba úklid, do nějakého marketu. Do školy chodil už dávno, nyní když je tak chytrý a soběstačný, tak si výuční list může udělat. Kdo mu v tom brání? Pupeční šňůra, je hodně silná, ale je potřeba, nyní vzít nůžky a přestřihnout ono spojení, matka + syn. Je potřeba vypustit dospělého syna do víru života i se vším, co k tomu patří. To znamená, najít si jakoukoliv práci, podnájem, platit všechny své potřeby, ze svého. Nebudete ze začátku moc v oblibě, ale věřte, že jedině tak, můžete pomoci sobě i synovi, postavit se na vlastní nohy.
Když by Váš syn(dnes už dospělý muž) chtěl pracovat,tak by si práci našel.Ale ted jinak. Víte já také přemýšlím jestli na mě nebyl otec příliž měkký a kdybych ho poslechl v době kdy to šlo,možná bych byl jinde,ale nelituju toho,beru život takový jaký je.Dítě se samo nepřinutí do něčeho co ho nebaví,vidím to ted na svých dětech a můžu Vám upřímně říct,že nad nimi držím pevnou ruku ikdyž mě to samého někdy bolí.Ale když chci aby z nich něco bylo,musím je tlačit.Někde jsem četl že k těm co máme nejraději býváme nejpřísnější.Ted už je pozdě Vašeho syna něco učit,ted musí sám.Brečet že jsi mě mámo více netlačila a ted se podívej co ze mě je,no tak to je ubohost a ještě od chlapa ve 30 letech.Proč se nepřestěhuje k dědovi když si tak dobře rozumí?
Kde byl když jste chodili do práce a dřeli se aby se Vaše děti měli dobře?Ono kritizovat je tak lehké.
A že jste si s tchánem nepadli? Není na světě člověk ten,který by se zalíbil lidem všem.
Syn at se rozhodne,budto bude u Vás bydlet za předpokladu že si najde práci,nebo at si najde jiné bydlení,nebo můžete být hodná a dát mu poslední šanci a stím,pokud to utáhnete,že mu odpustíte nájem do doby kdy bude chodit do školy a dodělá si vzdělání alespon na výuční list.
Další řešení já nevidím.
návhr na výuční list je dobrá volba, ale u něho to budou jen výmluvy proč to nejde. V práci /pokud někde je/ nesnese odpor. V podstatě má svou pravdu a na té nehodlá nic měnit. Je neústupný, bez tolerance a ví, že není nikdo v naší rodině, kdo by mě v konkrétní situaci podpořil. Na prvním místě si nejvíce vážím mezilidských vztahů, a pokud s někým nevycházím, tak se mu pokud možno vyhnu resp. omezím komunikaci jen na potřebné záležitosti . Když jsem si teď přečetla, co jsem o něm napsala, že je neústupný...A co takhle neústupnost ode mě?
Já hlavně nechápu, proč tohle se starým pánem probíráte, proč se takových řečnických cvičení vůbec zůčastňujete. Na takové řeči je jen jediná odpověď- Klidně si ho vezměte domů. Klidně! Nemáte zapotřebí obhajovat se jako školačka, mít procit provinění. Zdůvodňovat, jak jste se o chlapce starala, na výlety ho brala. Vůbec! Nejste na sociálce, kde se vám snaží dítě odebrat. Dovolte mladému, ať se postaví na vlastní nohy a uživí se sám. A to tak, že ho necháte bez podpory, bez úlev. A když nechce, byt pronajměte a vydělejte na tom.
Co jste si vypěstovali to máte,na stížnosti máte energie dost.Seberte se a vyhoďte ho z domu,jako příživníka.Tyhlety žabomyší spory vyústí,k tomu že se synáček namaže a vyvraždí celou rodinu. blesk.cz/...
nesouhlasím
věřím tomu, že jste syna vychovávala tak nejlíp, jak jste uměla
děti se rodí se svými vlastnostmi a nikdo nestanovil, jak moc lze ovlivnit výchovou
Bylo by krásné, kdyby šlo si se synem sednout, o všem upřímně pohovořit a najít dohodu. Líbil se mi nápad poradce, který nabídl jako možnost, že byste synovi mohli pomoci , dokud nezíská výuční list. Syn by ale musel chtít.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.