Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ukončení pracovního poměru ve zkušební době

Od: ppeter* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

zeptal bych se na nějaké rady ohledně ukončení pracovního poměru ve zkušební době.

Jak by se takový poměr měl správně ukončit, stačí podat písemnou výpověď např. v polovině měsíce?

Jak to funguje s dalšími dokumenty a doplatkem za odpracovanou polovičku?

Zápočtový list a podobné dokumety nebudou problém? Veškeré výdaje co doposud platil zaměstnavatel (sociálku a zdravotní) bude opět platit stát i přesto, že jsem ukončil poměr v polovině měsíce?

Děkuji a omluvte mne za případné nepřesnosti.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hoummy*
hodnocení

0x

Ve zkušební době může být pracovní poměr ukončen z obou stran a to kdykoli, určitě bude vyrovnána polovina odpracovaného měsíce.

poiu*

Ano, jen doplním, že již ze ZP zmizelo ustanovení, že by mělo být zrušení oznámeno alespoň 3 dny předem, takže lze poměr ukončit i ke dni, kdy již byla odpracována.

ppeter*
hodnocení

A jak je to s případnými dokumenty, jako zápočťák apod?

Budu tohle všechno potřebovat? Ze zaměstnáni jdu ihned studovat jentak pro informaci ...

poiu*

Potvrzení o zaměstnání (zápočtový list) si nechte vystavit.

ppeter*
hodnocení

Aha,

pokud tomu spravne rozumim, tak staci napsat vypoved k odpracovanemu patku (20.4.) a nechat si to podepsat jiz v pondeli. A toto pondělí již nemusí být odpracované?

Děkuji.

poiu*

Jestliže jste chtěl poměr ukončit 20. 4., měl jste si ukončení nechat podepsat již v pátek. Pokud Vám ale zaměstnavatel vyhoví a zrušení podepíše zpětně, tak to ničemu nevadí. Nevím, zda zaměstnavatel ví či tuší, že chcete skončit. Když neuspějete, budete muset poměr ukončit v pondělí a tento den také odpracovat (či si vzít dovolenou se souhlasem zaměstnavatele).

V každém případě si ale zrušení nechte zaměstnavatelem podepsat, aby pak nemohly vzniknout nějaké nejasnosti nebo rozpory!

ppeter*
hodnocení

Které dokumety budu potřebovat, stačí pouze zápočtový list? Vše poté odnesu na úřad práce a tím je věc uzavřená?doplněno 21.04.12 18:10: Pokud uvedu zpětné datum(20.4.) a zaměstnavatel na to přistoupí,mohlo by se jednat také o právoplatném řešení? pokud ve výpovědi zahrnu tuto větu: "Oznamuji Vám tímto, že pracovní poměr ve smyslu § 66 Zákoníku práce ruším ve zkušební době a to ke dni 20.4.2012." počítá se to jako odpracovaný den?Tak, že do 20.4. jsem normálně pracoval?Děkuji

Jenom malé upřesnění - nebudete psát VÝPOVĚĎ, ale jde o zrušení pracovního poměru ve zkušební době. Musí být provedeno písemně; pracovní poměr skončí dnem doručení zrušení, není-li v něm uveden den pozdější.

Viz § 66 v odkazu.

business.center.cz/...

Taky nerozumím tomu úřadu práce - proč? Leda že byste začal studovat až od září. Pak bych doporučila zůstat v práci co nejdéle a poslední den zkušební doby už si to pohlídat a přinést zaměstnavateli oznámení o zrušení PP ve zkušební době.

ppeter*
hodnocení

Mě zkušební doba končí tento měsíc. Studovat jdu samozřejmě až od září, výpověď dávám z osobních důvodů.

Právě proto budu nejspíše muset jít na úřad práce, aby za mě stát hradil socialku a podobně...

Peter, já jen dodám, že na Úřad práce Vám stačí se přihlásit od prvního příští měsíc. Tento měsíc máte pojištění hrazeno, i když byste skončil třeba teď, tak můžete být do konce měsíce v klidu. Úřad za Vás pak bude hradit jen zdravotní, které je povinné. Sociální není povinné.

poiu*

Aha, to jsem přehlídl, že tazatel uvedl "výpověď". *palec*

doplněno 21.04.12 16:57:

Tazatel uvádí, že jde IHNED studovat, proto ten ÚP nechápu.

ppeter*
hodnocení

Pokud uvedu zpětné datum(20.4.) a zaměstnavatel na to přistoupí,mohlo by se jednat také o právoplatném řešení?
pokud ve výpovědi zahrnu tuto větu: "Oznamuji Vám tímto, že pracovní poměr ve smyslu § 66 Zákoníku práce ruším ve zkušební době a to ke dni 20.4.2012." počítá se to jako odpracovaný den?
Tak, že do 20.4. jsem normálně pracoval?
Děkuji
poiu*

Ano, ale datum sepsání musí být nejpozději v den ukončení PP, takže nemůžete uvést 23. 4., ale 20. 4. (pokud máte rozvrh směn od pondělí do pátku, je možné zrušení i k 22. 4.). Den zrušení PP znamená, že tento den jste naposledy pracoval.

doplněno 21.04.12 18:25:

Den zrušení PP znamená, že tento den jste naposledy pracoval. - Pokud to byl tedy Váš pracovní den.

poiu*

Po měsíční uzávěrce výplat Vám zaměstnavatel ještě předá/zašle evidenční list důchodového pojištění.

Proč chcete jít na úřad práce? Budete přeci studovat, ne?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]