Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodloužení RD z 2 let na 3 roky

Od: samicka* odpovědí: 1 změna:

Dobrý den, poradí mi prosím někdo jak postupovat, když bych si chtěla prodloužit RD? Oficialně mám RD 2 roky. Nyní se rozhodujeme, že bych zůstala doma s dítetem i 3 rok. Předesílám, že neřeším finance, třetí rok je samozřejmě za 0 kč. Jde mi o to, jakou mám povinnost vůči zdravotní pojišťovně, případně zaměstnavateli. Už jsem obvovala úřady a sociálka mě odkazuje na zdravotní pojištovnu a zase obráeně. Jako když nevědí a nechtějí sdělit rozhodnutí. Případně mě odkazuji na Zákoník práce. Tak od čeho tam vlastně jsou, že?

Druhá otázka je, že nastoupím do práce standardně a ten třetí rok RD si uplatní otec dítětě u svého zaměstnavatele. Jak se může zachovat jeho zaměstnavatel? Dá mu neplacené volno? Musíme pak platit na jeho ZP nějaké minimum?

Setkal se prsoím někdo s těmito situacemi? Děkuji za Vaše rady a zkušennosti.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

poiu*
hodnocení

0x

Dobrý den, zaměstnavatel Vám musí vyhovět s žádostí o RD do 3 let věku dítěte - pokud jste si požádala o RD do 2 let, požádejte ještě o jeden rok. Rovněž manželův zaměstnavatel mu musí vyhovět. Zdravotní pojištění hradí stát, ale pokud byste byli na RD oba, tak je plátcem stát pouze u jednoho rodiče (ale oba být doma asi nechcete, že?). Zaměstnavatel musí dobu RD oznámit na zdravotní pojišťovnu, ale raději si to ověřte, někteří zaměstnavatelé jsou k tomu ohlašování laxní!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]