Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

MD na mě, ale budu chodit do práce - jde to?

Od: labutka* odpovědí: 1 změna:

Dobrý den potřebovala bych poradit. 28.10.08 mi končí MD, chtěla bych zůstat doma ještě dva měsíce, poté by šel na rodičovskou můj manžel.Chtěla bych ale mít hlášenou rodičovskou na mě a manžel by se staral o našeho syna a já chodila do práce. Je to možné? A jak to provést s manželovým zaměstnavatelem? Děkuji

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Je to možné. Vy si v zaměstnání požádáte o rodičovskou dovolenou na dva měsíce (nebo na dobu, kdy chcete být doma) a máte právo se po uplynutí této doby vrátit do práce. Zároveň vám zůstává zachované právo kdykoli do tří let věku dítěte znova odejít na rodičovskou dovolenou.

Pokud chcete mít rodičovský příspěvek psaný na sebe, tak si o něj požádáte. Podmínkou jeho vyplácení není to, abyste byla doma z práce, takže pobírání rodičovského příspěvku a zároveň práce v zaměstnání se vzájemně nevylučují.

Váš manžel má taky právo nastoupit na rodičovskou dovolenou do tří let věku dítěte, pokud si o ni zaměstnavatele požádá, ten je povinen mu vyhovět. Zaměstnavatel není oprávněn zjišťovat, jestli manžel na sebe pobírá rodičovský příspěvek nebo jestli vy náhodou taky nečerpáte rodičovskou dovolnou - nic z toho totiž nemá vliv na manželův nárok na rodičovskou dovolenou. V zákoně nikde není stanovená lhůta, jak dlouho dopředu musí nastoupení na rodičovskou dovolenou zaměstnavateli nahlásit, takže teoreticky může nastoupit ze dne na den. Prakticky bych doporučovala se předem dohodnout v nějakém rozumném termínu (podle vykonávané práce - někde to není problém a náhradník se najde rychle, jinde je práce specifická a je potřeba náhradníka nejdřív zaškolit... takže podle toho).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]