Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, je mi 15 let a jsem ve třídě druhý nejmenší. Vím, že ještě hodně porostu, ale existuje něco, čím růst "popohnat"? Například nějaká, zelenina, ovoce, nějaký doplněk stravy, nebo snad nějaký pohyb? Hlavně nechci, aby to bylo pro moje tělo moc škodlivé. Předem moc děkuji.
Nepomůže nic. Jak psal už figurek, někdo roste dřív, jiný vyskočí ve výšce až třeba v 18 letech. Neboj se, roste se průměrně do 21 let, určitě Ti ješt nějaké centimetry přibydou. Syn taky nějak zpočátku puberty nerostl a pak se během roku vytáhl asi o 6 cm.
Záleží i na dědičnosti. Pokud máš rodiče menších postav, ani Ty nebudeš asi žádný čahoun. Ale to, co v sobě člověk má, za co si ho ostatní cení a váží, to není ve výšce. Doufám, že mi rozumíš. Jaga.
Ale vzhledem k tomu, že je Ti teprve 15, můžeš na 100 % počítat s tím, že centimetry ještě přibudou. Zaručeně.
Pro odlehčení. Děda, narozený v roce1895 dával k dobru historku. Byl zedníkem, stavěli nemocnici, měli tam mladého kluka, pomocníka, který sice na stavbě pomáhal, ale rozumu mnoho nepobral. Také ho trápilo, že je malé postavy. Jednou při svačině prý mu řekl polír - velký vtipálek. Ty, Vašku, nadělej si do bot a uvidíš, že vyrosteš. Kytky a zelenina se také musí hnojit a jak jim to jde k duhu.
Od té doby se na stavbě šířil divný smrad. Táhlo se to za Vaškem. Tak si ho zedníci vyčíhali, popadli ho, zuli mu boty - a věřte, nebo ne, měl v nich opravdu naděláno.
TAK TOHLE ALE NEZKOUŠEJ!
Z vlastní zkušenosti ti můžu potvrdit, že rosteme nerovnoměrně. Na prvním stupni jsem byl ve třídě druhý největší, na druhém stupni mě skoro všichni přerostli. Začal jsem zase růst až na střední škole a za pár let jsem přerostl úplně všechny a rostu dodnes, i když už ne do výšky.
No ale k tvojí otázce. Si myslím, že kosti se žádným pohybem natáhnout nedají, zelenina či doplňky stravy asi nepomůžou a ne aby tě napadlo začít brát nějaké bobule. Jakési léky či prorůstové hormony prý skutečně existují a dobře ti radím, ty neber ani do ruky.
Kluci rostou později než holky, to je jasný, ráda bych jen dodala, že většina kluků z naší bývalé třídy rostli až ve druháku. Takže čas to třeba napraví . JInak k tvé otázce, nemyslím si, že by existovalo něco, co by růst popohnalo. Jen u dětí třetího světa, kde nemají vyváženou stravu se může stát, že se jejich růst předčasně zarazí. Rozhodně bych nezapomínala na dostatek vápníku, ten se totiž vstřebává do 18 let a pak už se celý život jenom uvolňuje
.
Taky bych chtěla přidat jednu zkušenost. Jeden můj spolužák Lukáš patřil k těm menším klukům ve třídě a pak najednou během několika měsíců vyrostl o 22 cm. A protože na to sám nebyl zvyklý, jednou se mu stalo, že se rozběhl na dvorek - zapomněl na svoji výšku - a udeřil se škaredě o trám dveří do hlavy.
Ještě by mě zajímalo, kolik centimetrů tedy měříš. A věř mi, že je lepší být menšího vzrůstu než být jako můj strýc, který měří 205 cm. Přivádí mu to hodně zdravotních problémů .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.