Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,mám takový dotaz,manžel je řidič autobusu.Někdo před domem mu píchnul kolo u auta,než se mu podařilo auto zprovoznit tak přilej o hodinu později do práce.Dostal 3000 kč pokutu od šéfa za pozdní příchod do práce.Mě to připadá trochu moc,myslíte že je normální takhle vysoká pokuta?Mají podniky nějaky normy nebo něco podle čeho se stanový takové srážky z platu?Manžel přece nemůže zato že mu někdo úmyslně píchnul kolo
Dobrý večer,
nejspíše se v manželově případě jednalo o srážku ze mzdy,resp. prémiové složky mzdy.Snížení prémiové částky nebo její úplné odejmutí nemusí zaměstnavatel nijak zdůvodňovat.A pokud dostal pokutu,záleží,jak to má zaměstnavatel definováno ve vnitřní směrnici a v dnešní době se obyčejný člověk,který potřebuje práci téměř jako sůl,těžko bude ohánět tím,na co má zaměstnavatel právo a na co ne.Dnes je zcela běžné,že dost firem např. trestá kouření mimo vyhrazenou přestávku a vyhrazené místo k tomu určené pokutou např. 5.000kč a podruhé rovnou vyhazov.
"jita", jedině se poptat na inspektorátu práce, ale jen poptat. Nemáte důkaz proč byly peníze strženy a zda vůbec byly. Píšete, že manžel jen přinesl o 3 tisícovky méně. Má tu píchlou gumu vyfocenou? Asi bych šla osobně za šéfem i s fotkou a znova mu vysvětlila, že to nebyla má vina, že mi ty peníze moc chybí, kdybyk tomu přihlédl a peníze mu doplatil. Možná, že s takovým přístupem by změnil názor, možná se ten den šéf blbě vyspal, co já vím. Ale je pravda, že víc se vyřeší po dobrém, než po zlém.
Je to o tom,jaký je zaměstnavatel.Nemusí uložit žádnou pokutu.To je zcela na něm.A výše?Nedostal manžel nějaké rozhodnutí o srážce?tam by to mělo být,podle jakého předpisu byla srážka udělana.A soukromě,je to dost...Záleží také na tom,jaké problémy to způsobilo.
žádné problémy to nezpůsobylo,manžel zavolal na podnik že má píchlé kolo a jízdu za něho udělal jiný řidič-jen toho jiného řidiče musel šéf obvolat.žádné rozhodnutí nedostl jen mu bylo oznámeno že mu strhli peníze z platu
trvalo mu to hodinu protože to bylo ve 3 hod ráno a stál tak blbě nahnutý že tam nemohl zasunout hever nebo jak se tomu říká aby nazvedl auto já nejsem řidič tak nerozumím těm věciškám.každopádně mi přijde divné tak vysoká pokuta,navíc jiný prohřešek nemá.a nikdy neměl v té firmě.
komu?nikoho to nezajimalo.Hned jak to zjistil volal na podnik ze dorazi pozdeji ze mu někdo píchl pneu.
Hm, tak toto jedná zaměstnavatele je dost sprosté.
Žádnou pokutu bych neplatil, srazit ze mzdy to také jen tak nejde - musela by zaměstnavateli za manželův pozdní příchod vzniknout škoda, kterou by s manželem musel projednat a škodu srazit ze mzdy na základě písemné dohody o srážkách (tzn., se souhlasem manžela).
pokutu může zaměstnavatel udělit dle zákona a dle smluvních dohod jakoukoli. Lze se proti ní i odvolat. Jedno ale platí striktně. Pokutu může dostat pouze z částky, která je pohyblivá, většinou prémie. A protože prémie bývají cca 5-20% tak bych si při jeho platu 60.000 a víc nic z malé pokuty nedělal. Samozřejmě předpokládám, že takový plat nemá, tak bych se zamyslel, co u tohoto zaměstnavatele smrdí krom nesmyslně a nezákonně velkých pokut. p.s. ze zákona je píchlé kolo odůvodněnou překážkou v práci, pokud se prokazatelně neměl jiným způsobem jak dostat do práce. Na vše je zákon, ale na většinu zaměstnanců používají zaměstnavatelé zcela jiný "dvojitý" metr . Bohužel.
Podle jakého zákona lze udělovat zaměstnanci pokuty?! V zákoníku práce je jasně stanoveno, že ne, a to i kdyby s tím zaměstnanec souhlasil!
§ 4a odst. 2 ZP
Smluvní pokutu lze sjednat pouze v případě konkurenční doložky podle § 310 a 311 ZP.
smluvní pokuta a krácení premii je sakra rozdíl. On nedostal pokuru, ale byly mu kráceny premie.
Nikde se tu o premiich nepise. S premiema si zamestnavatele muzou elat co chcou, ale s zadne kraceni platu, nebo smluvni pokuta nejde jen tak.
Z dalších reakcí vyplývá, že mu zřejmě byly zkráceny prémie, ale v prvním dotazu je zmínka o POKUTĚ.
Rozlišuje se nároková a nenároková složka mzdy. Rozdíl je v tom, že na nárokovou složku má zaměstnanec nárok, pokud splnil povinnosti a ukazatele nutné pro její vyplacení (nárok tedy vzniká přímo ze zákona či ze smlouvy), nenároková složka je odvislá od rozhodnutí zaměstnavatele. Zaměstnavatel může mít v případě nenárokové složky stanovena kritéria, na základě kterých rozhoduje o přiznání či nepřiznání nenárokové složky, bez jeho rozhodnutí se však vyplacení nenárokové složky mzdy domáhat nelze.
Předpokládám, že to dostal písemně, tam je uvedeno že jde o pokutu? Není přece problém si přečíst zákoník práce. Též je tam něco o osobních překážkách ...
nic nedostal písemně,prostě si přišel pro výplatu a tam mu zdělili že mu srazili peníze protože nepřišel včas do práce.manžel vysvětloval znovu co se mu stalo ale šéfa to nezajímalo.Nejhorší na tom je že musí mlčet-nerad by přišel o práci.
doplněno 12.04.12 19:48:jen se se spletla,manžel nepracuje u společnosti ale u podnikatele.
Tak co chcete poradit. Bud ma strach ze prijde o praci, a tak si necha vsechno libit, nebo si to libit nenecha. Jak jednoduche.
A nemá třeba manžel milenku? To by mohla být taky srážka za nějaké áčko, když ho nepustila slečna na směnu. Možností je mnoho.
Horší je, když tiše zaměstnavatelé systematicky sledují co ukazují "píchačky", a když je potřeba, lze snadno udeřit na nic netušícího pro pár minut. Státní podnik...Ta "pokuta" je stržená mzda za tu hodinu absence, trochu nadsazená třeba pro výstrahu dalším. Argument zaměstnavatele třeba: Zaměstnanec si mohl sehnat jinou dopravu, nakonec i taxíka, když je vázaný v zaměstnání jízdním řádem. Mohl situaci předvídat...Vyšlo by to s tím taxi na méně.
Pracovala jsem 8 let pro soukromého podnikatele (dřna,fyzická dřina za pár korun v kovovýrobě).Vzala jsem tu práci kvůli tomu,že tam dělal i manžel(za jedny peníze doprava)a hlavně se to dalo skloubit s tehdy malými dětmi.Co ten si dovolil?! Zaměstanec mu třeba musel složit v jeho domě uhlí a podobně...Byli jsme jeho otroci bez nároku na cokoli.
K fran jen dodám,že každý zaměstnavatel Vám dnes řekne,že je Váš problém,jak se dostanete do zaměstnání a jeho to nezajímá.Na mně celá věc působí,že to není první konflikt.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.