Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Těžké koktání u dospělého

Od: asdew49492 odpovědí: 13 změna:

Ahoj, chtěl bych se trošku vypovídat - od dětství koktám, je mi 21 a je to čím dál horší, prakticky nedokážu jednat a mluvit v normálních životních situacích... roky jsem chodil na logopedie, různé terapie a účinky byly jen dočasné... vzpomínám na třeťák na střední, kdy jsem mluvil takřka normálně a konečně jsem žil, chodil jsem na různé akce, našel si spoustu přátel - a pak to šlo do háje. Nevím, co přesně na to má vliv, nervozita, nevyspání, počasí... už nevím, co dělat, tohle není život, lidi se mi smějí do obličeje, když na ně promluvím. K čemu mi je, že studuji VŠ, když s tímhle stejně nenajdu normální uplatnění? To samé mezilidské vztahy, seznamování je pro mě prakticky tabu... vím, že můj příspěvek vyznívá hodně negativisticky, ale nemůžu si pomoct :(. Jak byste se na mém místě zachovali vy?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

5x

Zdravím, mám podobnou lehčí vadu řeči, občas také zadrhávám, projevuje se to především když chci rychle vyjádřit tok svých myšlenek. Kamarádi si zvykli, před cizími se kontroluji a mluvím pomalu a rozvážněji, abych stihl správně vyslovit to, na co myslím a co vyslovit chci.

Ovšem nesmí mě nikdo moc nas*at, to pak raději mlčím a jen divoce koulím očima! :)

Jo, to je přesný, líp bych to rozhodně nenapsal.

zajixxx*

hope, máš pravdu, mám kámoše, který taky koktá..., znám ho od mala a již to v okolí nikomu nevadí a nikdo se nadtím ani nepozastavuje. Když si dá nějaké pivečko tak se ani nezadrhává...

hm*
hodnocení

3x

Já ti neporadím, jen něco poznamenám "z druhé strany". Před časem jsem taky musel občas služebně komunikovat s jedním člověkem, co koktal. Začal větu normálně a najednou se zadřel na slabice, třeba 10krát ji opakoval a ještě přitam chytal takovou mimiku, nakonec slovo a celou větu dokončil s intonací jako "uf, zaplaťpánbůh to mám za sebou".
I když jsem na něj byl upozorněn, tak i po čase jsem se musel strašlivě snažit, abych se udržel nesmát. Věděl jsem, že se na něj nesmím v tu chvíli podívat a že je lepší ho skoro přestat vnímat, nejlépe se třeba pro něco shýbnout, otočit k PC a něco tam udělat apod., jinak bych se asi neudržel. Dobré bylo telefonování, tam jsem věděl, že "jsem v bezpečí", protože mě nevidí. Předpokládám, že on ze své vady radost neměl. A mně bylo jasné, že kdybych se smál, budu za největšího pitomce a nastal by hodně hodně velký trapas na mé straně. Ten člověk byl vzdělaný, dobře se mi s ním spolupracovalo, byl příjemný, ochotný a měl jsem ho velmi rád. S jeho koktáním jsem měl možná já větší problémy, než on.

Zkrátka - ne každý, kdo se začne smát, se smát chce. A tvá potíž vůbec neznamená, že nenajdeš pár dobrých přátel, případně že se nemůžeš seznámit.

cobrak*
hodnocení

0x

Ahoj. Nic si z toho nedělej. Nejsi sám, kdo měl kdy tento problém. Opravdu je mnoho takových lidí. A třeba Tě potěším, hodně jich je i na straně dívčí. Jestli se toho zbavit, zajdi si k psychologovi. Logoped Ti nepomůže, protože mluvit umíš, ale koktáš. Znamená, že porucha je v řečovém centru. Zkrátka v hlavě. Ten jediný Ti pomůže odstranit Tvoji bariéru a zábrany. Hodně štěstí!

hodnocení

0x

Nic si z toho nedělej. Já jsem po nějakém pádu a šoku na kterej si skoro již nepamatuji, neb to bylo ještě v předškolním věku začal koktat a koktám vlastně dodnes. Ovšem když na to nemyslím tak s tím nemám problém. Ovšem jakmile na to začnu myslet, mám problém.

lidka*
hodnocení

0x
Já jsem měla souseda - prakticky jsem ho znala odmala. Také měl tuto poruchu řeči. Ale i přesto si dokázal časem vypěstovat takové sebevědomí, že se přes tuto vadu řeči přenesl. A opravdu výjimečně se dneska v řeči zadrhne. Je o něco starší než vy, možná o pět let. Také vystudoval VŠ, dneska je ženatý s pěknou ženou a malým mimčem. Asi se u vás něco zadrhlo a vada řeči se vrátila. Já si myslím, že si to připouštíte víc než by bylo třeba. Je to samozřejmě určitá reakce lidí, kteří to třeba ani nemyslí tak špatně, jak to na začátku hovoru vypadá. Je pravda, že hodně fórků a scének je na toto téma. Zkuste se přes to přenést a hlavně se neuzavírejte do sebe. Hele, každý má nějakou vadu. Někdo skrytou, možná i horší a někdo zjevnou. Ale já věřm tomu, že najdete i partnerku, která si s tím poradí a možná se toho zbavíte jako můj soused. Moc bych vám to přála. *tuc* Našla jsem stránky s touto tématikou. Určitě nebude marné si pohovořit s lidmi s touto vadou řeči. A možná tam najdete i radu, jak se koktání zbavit. Zdroj: balbutik.cz/... - zde se např. píše:Především je potřeba zdůraznit, že koktavost je opravdu komplexní problém. Pokud chcete nacvičit plynulou řeč pomocí nejrůznějších technik, nejlépe je obrátit se na odborníka - logopeda. Koktání je ale silně spojené i s postojem k problému a k sobě samému. U většiny dospělých balbutiků platí, že samotná řečová cvičení bez změny přístupu nefungují! Od věci nemusí být například konzultace s psychologem.

askmenow*
hodnocení

0x

Ahoj,

věřím, že je to nepříjemné, ale myslím, že kvalitní lidé se tvým koktáním nenechají odradit a do tváře se ti smát nebudou, takže těmi, kdo to dělají, se netrap.

Jinak bych ti také doporučila psychologa, klidně jich vystřídej víc, najde se někdo, kdo ti poradí. Tento problém bude rozhodne psychického ražení, obzvlášť pokud jsi určitou dobu mluvil dobře.

Držím palce :)

krkovicka*
hodnocení

0x
Myslím si že z toho musis vyrůst,dospět.Bratranec koktal od mala.Když ale septal tak plynule mluvil.Potýkal se stim dlouho.Spíš se to dávalo za vinu rodičům že na něho kaslali.Dnes 7let vztahu,je mu 28let,nekokta něco přes dva roky,přítelkyni.Práci.Cvičil a docházel k logopedovi.Trpělivost přináší ...Však víte;) Apropo. že se smějí?PRO HLUPÁKA KAŽDÝ HLOUPÝ!

klementyna
hodnocení

0x

Ahoj, možná to vyzví divně, možná trochu blbě... zkoušel´s regresivní terapii? Nemohu říct, že bych tomu 100% věřila. Na druhou stranu, ať si to je, co chce, klidně placebo nebo klidně minulé životy, důležité je, že to člověku pomůže. A i kdyby nepomohlo, můžeš si říct, že´s to zkusil. Člověk by měl asi vyzkoušet všechno, pokud to neublíží (a tohle rozhodně ne). Trpěla jsem silnými bolestmi hlavy a regresivní terapii jsem zkusila stylem kdyby náááhodou... nevím, jestli právě to pomohlo, každopádně hlava mě občas pořád bolí, ale opravdu jen občas a za chvilku to přejde, zatímco dřív jsem mívala každodenní urputné několikahodinové bolesti. Nevím, odkud jsi, já jsem byla u pí Dalimily Valdové v Bystřici pod Hostýnem. Současně jsem si tam koupila i knihu, kterou napsala na základě své praxe a právě v ní se zmiňuje o úspěšnosti odstranění koktání. Jinak věřím, že Ti koktání vadí, na druhou stranu... myslím, že je spousta lidí, kteří Tě jistě mají rádi, berou to tak, že patří k Tobě a nijak to neřeší. Možná se trochu líp rozhlídni kolem sebe.

hodnocení

0x

Zrejme to bude psychicke,ne?co zkusit zajit na kineziologii?Proc to nezkusit.cokoliv,ze.

hodnocení

0x

To znám taky, i když v hodně slabé formě. Většinou si toho lidé ani nevšimnou. Už se mi ale stalo, že jsem se zakoktala víc - potom se všichni hrozně divili (že koktám). ;) Já mám ale různých potíží víc (třebaže jsou všechny lehkého rázu), takže konkrétně z této si nedělám vůbec těžkou hlavu. Jinak chápu, že těžká koktavost má velmi špatný vliv na psychiku. Na střední jsem měla spolužáka, který většinou nemohl téměř mluvit, navíc měl i silné křeče v obličeji. Normálně jsme se s ním bavili (i když z jeho strany to často býval velký problém). Nevzpomínám si na žádné poznámky na jeho adresu.

Nevyspání, počasí, ale také třeba roční období (hlavně jaro) má na tento problém špatný vliv. Zkuste jíst víc zeleniny (hlavně listové), zlepšuje činnost nervové soustavy - alespoň mně to pomáhá.

Nedívejte se na život tak tragicky. *slunce*Překážky bývají (nejsme v Ráji), ale pokud je zkusíte překonávat, většinou se to nějak poddá (třeba se s někým seznámíte, kdo Vám i pomůže v komunikaci).

Jinak tady je odkaz na balbutické fórum, možná tam najdete něco užitečného- balbuticka.komunita.cz/...

hodnocení

0x

Vzpominam v mladi jsme znaly s holkama jednoho kluka,,ktery mel problem s koktanim,ale nam se jinak tak libil a byl celkove fajn,ze nam to koktani neprislo nijak hrozne.Proste patrilo k nemu a my jsme ho i tak milovaly.Chapu ale vase pocity,ze samotnemu cloveku to neprida a citi se vselijak.zkuste tu kinezku,nebo psychpterapii,meli by se vyznat,vzdyt problem s reci ma pry kazdy 100. clovek.Drzim palce,aby vam bylo lepe.*slunce*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]