Nejste přihlášen/a.
Pokud budu dělat na DPP a vydělám si do 4000 Kč, budu platit daně nebo až pokud si vydělám nad 4000 Kč? A jak to pak s daněmi je, musím je někde uvádět?
Dobrý den, hranice 4.000 Kč není pro daň podstatná (do této částky si můžete přivydělávat při evidenci na ÚP), důležité je, zda máte podepsáno růžové prohlášení k dani, které nemůžete mít podepsáno současně u více zaměstnavatelů. Abyste neplatil daň při podepsaném prohlášení, Váš příjem musí být do cca 10.300 Kč (pokud neuplatňujete další slevy na dani - student, invalidní důchodce aj.). Od 10.000 Kč se odvádí také zdravotní a sociální pojištění.
doplněno 10.04.12 18:29:Oprava: NAD 10.000 Kč se odvádí také zdravotní a sociální pojištění.
A je nějaká změna, když jsem vedený pouze na Úřadě práce, takže tato DPP by byla mojí první prací (pouze jeden zaměstnavatel)? Budu vypisovat nějaké prohlášení k dani? A DPH je 15%?
Pokud jste na ÚP, tak si smíte vydělat max. 4.000 Kč, jinak budete vyřazen z evidence, a když nebudete mít nad 10.000 Kč, budete si muset hradit zdravotní pojištění 1.080 Kč měsíčně.
Prohlášení si podepište, jestliže budete mít do cca 10.300 Kč, tak nebudete platit daň z příjmů (15 % z hrubé mzdy navýšené o pojistné hrazené zaměstnavatelem - u DPP se pojistné platí až nad 10.000 Kč).
Ano, to vím, že nad 4000 Kč budu vyřazen z evidence, ale ještě mi nejsou jasné ty daně. Můžu si vydělat 4000 Kč hrubého, ale když nebudu platit daně, kolik vlastně dostanu čisté mzdy? Dejme tomu, že si např. vydělám 4000 Kč hrubého, jaká bude čistá mzda? A když podepíšu prohlášení, nebude vadit, že se mi nic z platu nestrhne?
Omlouvám se, že se pořád tak ptám, ale daně skutečně nechápu!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.