Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Investiční životní pojištění allianz mercury

Od: usellys odpovědí: 3 změna:
Dobry den, chtel bych si založit úrazové pojištění i se spořením dohromady. Je mi 28 let a pracují jako referent. Doporučili mi produkt mercury od allianz. Jedna se o investiční záležitost. Riskuji?..myslite ze je pro me výhodnější kapitálová smlouva pro dlouhodobe spoření?.. Pokud nekdo mate spoření mercury jake jsou vaše zkušenosti?.. dekuji moc za všechny informace.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

nydeckycz*
hodnocení

0x

Konkrétně produkt Mercury neznám (zřejmě je "vyroben" pouze pro jednu společnost), ale jako pojišťovací poradce s dlouholetou zkušenoství Vám dobře radím:" NEUZAVÍREJTE INVESTIČNÍ ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ KVŮLI SPOŘENÍ!".

Jděte do rizikového životního pojištění, abyste měl peníze v případě nenadálé události, případně vaše rodina. To je samozřejmě v pořádku. Ale u investování přes životní pojištění si pojišťovna bere vyšší poplatky a navíc musíte výnos zdanit 15%. A to nemluvím o tom, co se stane, když pojištění předčasně zrušíte - hodně proděláte.

Doporučuji tedy zvlášť pojištění a k tomu třeba podílový fond od Consequ. Buď si vyberete konkrétní fond(y) anebo jen zvolíte strategii (rizikovou, ale (snad) ziskovější, bezpečnou, ale málo ziskovou anebo něco mezi).

Hodně štěstí při výběru a hlavně se nenechte natlačit do něčeho, čemu na 100% nerozumíte/nevěříte! A když si něco budete chtít ověřit, nechte si to od poradce ukázat v pojistných podmínkách. Ušetříte spoustu nervů a hlavně peněz.

nickcartow

Ktré formy spoření teda doporučujete? PF je až do 60 let, SSP na 6let a taktéž výnos zdaním 15%, spořící účty u prověřených bank, kterým nehrozí bankrot mají max. 1.7% zhodnocení, což je opravdu málo.

U investičního životního pojištění je výnos až 6% a v době krize měla jedna nejmenovaná pojišťoven dokonce 18% zhodnocení a to už je velice slušné. Navíc můžu v době, kdy fondy jdou do mínusu přejít do garantovaného fondu a pak zase zpět a peníze můžu odčerpávat už po dvou letech.

Dále píšete vyšší poplatky... tzn. vyšší než co? A nakonec to Mercury má taky fondy conseque.

Co by jste tedy navrhoval vy? Aby jsem neprodělal při zrušení a aby jsem nemusel danit výnos 15%?

nydeckycz*

Ano, PF je do 60 let. Zakladatel otázky (usellys) se ptal na něco dlouhodobého, takže v tom bych problém neviděl. Navíc předpokládám, že pojištění, které mu bylo nabídnuto, bylo také navrhováno do 60 let. Pokud je u PF sjednána výsluhová penze, je možné si po 15 letech 50% zůstatku vybrat.

Stavební spořitelny stále překonávají výnos bank, takže definitiivně bych to nezavrhoval.

Spořit si u banky a očekávat zhodnocení je celkem naivní. To s Vámi naprosto souhlasím.

To, že jedna pojišťovna měla v době krize 18% zisk je určitě super. Ale jak píšete, byla to jedna pojišťovna (možná víc), ale ne všechny. Je tedy nutné správně vybrat, u koho investovat. A vzhledem k tomu, že nikdo neví, jaký bude za rok výnos, to není vůbec lehké. Stejně tak mohu říci, že v červnu 2006 byla akcie společnosti Apple za 50 USD nyní, po 6 letech, má hodnotu přes 600 USD. Zhodnocení tedy 1.200%. To ale pro mě není rozhodující důvod k tomu, abych do akcií (obecně) investoval.

Ano, je pravda, že když jdou fondy do mínusu, je možné se přesunout do garantovaného fondu. Je to ale otázka načasování a předvídavosti. Kdy je dobré přejít do garantovaného fondu? Při ztrátě 10%? A když to přesunu do konzervativního fondu, tak naschvál začne akciový fond růst o 30%. A než mi garantovaný fond 10% ztrátu stáhne alespoň na nulu, nějakou dobu to potrvá. A co potom...?

Poplatky investičního životního pojištění jsou vyšší než u přímého investování do podílových fondů. A i kdyby, čistě teoreticky, byly poplatky v Mercury stejné jako u přímé inestice do podílových fondů u společnosti Conseq, tak u Mercury musíte zisk 15% zdanit, i když investujete 30 let. U Consequ by po 6 měsících tato daň odpadla.

A co bych navrhoval já? To nemohu říct obecně. Záleží na požadavcích, možnostech a ochotě podstoupení rizika konkrétního člověka.

Rozhodně bych nenavrhoval nic dlouhodobého, když bych věděl, že člověk by peníze potřeboval po 5, 6 letech. Pak nemusím řešit předčasné zrušení. Osobně bych navrhnul nejspíš možnost stavebního spoření i za cenu zdanění výnosu. Pokud by člověku bylo +/-55 let, ideální by na přilepšenou (rozhodně ne pro udržení životního standardu, v 55 letech je na to už pozdě) bylo penzijní připojištění. Na kratší dobu by také mohly být zajímavé termínované vklady, případně nízkorizikové (ale též nízkovýnosové) podílové fondy. Případně nákup dividendových akcií. Například ČEZ za současnou hodnotu nabízí dividendu s výnosem kolem 5% ročně. Což mě osobně přijde zajímavé. Ale jak říkám, záleží na konkrétních požadavcích a možnostech jednotlivce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]