Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dědictví a budoucí manželka

Od: perikles* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

má moje budoucí manželka automatický právní nárok na poměrnou část nemovitosti v současnosti v "podílovém" vlastnictví mého otce, mém a mého bratra?

Nebo musím uzavřít - "jen" kvůli tomu - předmanželskou smlouvu? Díky

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

des*
hodnocení

2x

Nemusíte vůbec nic.Na nic nemá nárok,buďte v klidu.Může to jen dostat darem,převodem.Nebo i tou smlouvou,ale to by udělal snad jen blázen.

petr123*
hodnocení

2x

Manželka nic nedědí, dědíte jen vy jako syn a podíl bude stejný jako bude mít například váš bratr.

Ale samozřejmě pokud to není smluvně specifikováno, tak to co zdědíte je z poloviny i vaší manželky ;)

petapeta*

To co zdědí bude jen jeho majetkem.

petr123*

Ha, to jsem netušil. No chybamima se člověk učí *frajer*

reeve*
hodnocení

1x

Majetek získaný před vstupem do manželství (včetně nemovitostí) se nezapočítává do společného jmění manželů. Takže také není zahrnut do majetkového vypořádání v případě rozvodu.

hodnocení

0x

Tazatel se neptá na nároky manželky po rozvodu, nýbrž ho zajímá případné dědictví. Pokud by šlo o dědění ze zákona, patří manželka a děti do I. skupiny dědiců, tito dědí stejným dílem. V závěti však zůstavitel může manželku opominout.

petapeta*

To se týká manželky otce. Manželé dětí však nemají žádný nárok na dědictví po tchánovi.

perikles*
hodnocení

Díky, já hlupák zapomněl - šlo mi hlavně o to, manželku - kvůli rodičům - z nároku "vyjmout"...

Do společného jmění manželů nepatří věci, které byly ve vlastnictví jen jednoho manžela ještě před vznikem SJM ani věci získané dědictvím (dědictví jak ze zákona, tak ze závěti)

Viz občanský zákoník § 143 Společné jmění manželů

§ 143 (1) Společné jmění manželů tvoří

a) majetek nabytý některým z manželů nebo jimi oběma společně za trvání manželství, s výjimkou majetku získaného dědictvím nebo darem, majetku nabytého jedním z manželů za majetek náležející do výlučného vlastnictví tohoto manžela, jakož i věcí, které podle své povahy slouží osobní potřebě jen jednoho z manželů, a věcí vydaných v rámci předpisů o restituci majetku jednoho z manželů, který měl vydanou věc ve vlastnictví před uzavřením manželství a nebo jemuž byla věc vydána jako právnímu nástupci původního vlastníka

buss
hodnocení

0x

Božíčku, vy jste si ho přece nepořídili za manželství.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]