Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Preplatek nebo nedoplatek na byte

Od: jirsan odpovědí: 3 změna:

Dobry den, chci se zeptat, jetsli pokud neni tato informace uvedena v najemni smlouve, kdo plati pripadny nedoplatek za el. nebo vodu? Najemnik, nebo pronajimatel?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Přeplatek náleží tomu, kdo platí zálohy; s nedoplatkem je to stejné.

julas*
hodnocení

0x

Určitě nedoplatek, ( tak jako všechny zálohy na služby a energie) musí uhradit ten, kdo služby a energie spotřebovává , tedy ten, kdo byt užívá, tedy nájemník. Potom i přeplatek na zálohách za služby a energie náleží tomu, kdo zálohy hradil. V nájemní smlouvě toto bývá jasně uvedeno. Pokud není, vyplývá to myslím ze samé logiky věci. Já to mám například s mým nájemníkem tak, že energie i ostatní poplatky jsou psány na mé jméno, všechny zálohy tedy platím já, ale nájemník samozřejmě platí nájem + zálohy na poplatky. Tyto zálohy 1x ročně jsou vyúčtovány mně a já je následně vyúčtuji svému nájemníkovi, buď doplatí (samozřejmě mu dám kopii vyúčtování od dodavatelů) a nebo mu vracím přeplatek, byly li zálohy jím zaplacené vyšší než skutečná spotřeba. Tento způsob ovšem nese jisté riziko (pokud jsou zálohové platby podhodnoceny), že nájemník nečekaně skončí, případně zmizí a už se nikdy žádného nedoplatku nedomůžete. Proto je zase dobré, aby hned při počátku nájmu uhradil alespoň jednoměsíční kauci, která by toto pak pokryla. Opět vše ošetřeno smlouvou, je to lepší pro obě strany.

buss
hodnocení

0x

No a na koho je elměr a vodoměr psán?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]