Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výše dluhu vs. zástava

Od: petrx* odpovědí: 3 změna:

Manželský pár mi dluží 230.000 Kč a tento dluh je jištěn zástavou - pozemkem.
V říjnu bude dluh splatný. Doufám, že mi to zaplatí, ale pokud by tomu tak nebylo, obávám se, že propadne zástava.
Ukazuje se však, že hodnota pozemku nemusí dosahovat výše dluhu.
Dá se vymáhat rozdíl mezi hodnotou zástavy a výší dluhu? Pokud ano, jak?
Pán je OSVČ a jeho manželka je zaměstnanec.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

bus*
hodnocení

1x

Dluh zanikne jeho splacením, nikoliv zpeněžením zástavy. Pokud je zpeněžena zástava a dluh není uhrazen, můžete se domáhat úhrady nesplacené části dál. Např. exekucí na účet, na jinou nemovitost, či věc movitou.

coop*
hodnocení

0x

Pokud vaše zástavní smlouva splňuje všechny náležitosti a zástava je zapsaná v KN, pak budete muset provést dražbu pozemku a z výnosu uspojit svou pohledávku včetně příslušenství. Nejsem právník, ale jsem přesvědčen, že pokud výnos z dražby neuhradí celou pohledávku vč. příslušentsví, pak budete mít právo vymáhat zbývající část standardní cestou (soud - platební rozkaz nebo žaloba, atd.).

jabraka*
hodnocení

0x

Většinou výše zástavy odpovídá odhadu nemovitosti.Nemůžeš se asi půjčit milion a dát zástavu za půl milionu.Pokud se změnila tržní cena,asi byste prodělali.Soud může rozhodnout různě.Asi by to chtělo dohodu.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]