Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na neoprávněné podnikání?

Od: petrx* odpovědí: 2 změna:

xxx mě řemeslník, vzal si na rekonstrukci bytu zálohu a pak se na mě vykašlal.
Záloha šla z mého účtu na jeho účet přes banku, je tedy zaprotokolována.
Pak jsem náhodou zjistil, že onen řemeslník má pozastaveno podnikání.
Jak na něj? Předpokládám, že by jeho podnikání/nepodnikání mohlo zajímat finanční a živnostenský úřad, ale mě také zajímá, jak z něj získat tu zálohu zpátky.
Předtím už pro mě nějaké věci dělal, vždy jsem mu řádně platil (v iluzi, že je to normální živnostník)

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

postrašte ho Trestním zákoníkem,

§ 250 Podvod

(1)Kdo ke škodě cizího majetku sebe nebo jiného obohatí tím, že uvede někoho v omyl, využije něčího omylu nebo zamlčí podstatné skutečnosti, a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoli nepatrnou, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti nebo peněžitým trestem nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty. atd.

určitě by právníci našli více pák a paragrafů, předpokládejme, že ten řemeslník tak moc kovaný v zákonech nebude...

není jasné, zda dobrovolně přerušil podnikání, nebo má pozastaveno podnikání ... a jestli podnikatel vůbec splňuje podmínky stanovené živnostenským zákonem. Pozastavení podnikání je , když:

Fyzické či právnické osobě byl uložen trest nebo sankce zákazu činnosti týkající se provozování živnosti v oboru.
Podnikateli bylo zrušeno živnostenské oprávnění z důvodu, že závažným způsobem porušil podmínky stanovené rozhodnutím o udělení koncese, jestliže neplní své závazky vůči státu či jestliže neprovozuje živnost po dobu delší než 4 roky.

snažte se z něho dostat peníze po dobrém, byť třeba i zmínkou o jiném možném právním postupu, který se mu určitě nebude líbit...

Pokud ho hned udáte, může se Vám mstít.

repkin*
hodnocení

0x

Pokud Vám práci již neudělá, lze na něj podat stížnost na živnostenském/finančním úřadu. Takových stížností je však spoustu a lidí, kteří to mají na starosti je málo, takže toho mají tolik, že to nestíhají. Pro Vás nejjednodušší a nejrychlejší rada je ta, aby jste si podal proti této osobě žalobu u občanského soudu s tím, že po něm chcete vymáhat částku za uhrazené služby, které neprovedl.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]