Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dorovnavani do minima

Od: juglans® odpovědí: 7 změna:

Dobry den,nase rodina je dorovnavana davkou do minima.vzdycky po mne chteji mesic zpatky vydaje za domacnost a podobne.takze dejme tomu ted ,kdyz budu zadat v dubnu,dolozim naklady na bydleni za brezen.Nejsem si az tak jista,jestli i vychazi z prijmu take za brezen,kdyz zadam v dubnu.Ale asi by to tak melo byt,kdyz beru davku za brezen 20.dubna?Co kdyz se stane,ze mi jeste v dubnu nepredvidatelne prijdou nejake penize?musim to jit zahlasit,kdyz je to v dubnu?Konkretne mam na mysli,cekam na vymer ID a muze se klidne stat,ze mi ho poslou treba koncem dubna a bude to dorovnani za 3 mesice zpet.Co potom,jak se to bere?Mam jim to nahlasit v kvetnu ,nebo hned,nebo uz vubec nemusim,kdyz nebudu potrebovat dorovnat?doufam,ze nebudu muset vracet zpet za 3 mesice dorovnani.Snad ne,ale jen tak me to napadlo,pro kistotu.Nechci zadne potize.

doplněno 31.03.12 23:07:

preklep-jistotu

doplněno 01.04.12 00:06:

Jeste mne vlastne doslo,ze se me socialni bude ptat,jestli jsem zaregistrovana na UP,jelikoz diteti ted 9.3.byly 4 roky a zkoncila materska.za brezen jeste ale v dubnu prijde.Tak ji stejne budu muset oznamit,ze jsem v plnem duchode,ale jeste ho nepobiram,ze?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

georgina*
hodnocení

2x

Dávka za březen vám je vyplácena v březnu a dávku za duben musíte dostat v dubnu. Dávky do životního minima se vyplácí dopředu, ne jako mzda měsíc pozadu. A co se týče příjmů, tak se při výpočtu dávky na měsíc duben přihlíží k příjmům vyplaceným v březnu atd... tzn., vždy ten předcházející měsíc. Pokud dostanete v dubnu vyplacený ID třeba za 3 měsíce zpětně, tak se přihlédne k tomuto příjmu až v květnu. Nemusíte to hlásit, oni si tyto příjmy zjišťují sami. V květnu už ale zřejmě nebudete mít nárok na příspěvek na živobytí z důvodu vyšších příjmů. Jestliže jste poživatelkou invalidního důchodu III. stupně, pak vedená na ÚP být nemusíte, ale měla byste doložit rozhodnutí o přiznání ID od České správy soc. zabezpečení

hodnocení

Georgino,takze jestli tomu dobre rozumim,ted v dubnu je bude zajimat pouze co jsem brala v breznu a vyplati mi normalne davku.Nebudu muset tedy hlasit,ze mi nic prisel duchod v dubnu.no a v kvetnu tam proste uz o nic zadat nepujdu.Je to takhle?ja jsem se bala,ze kdyz je duchod vlastne zpetne,ikdyz prijde v dubnu ci kvetnu,co ja vim,tak,ze mi to pak v dubnu treba odectou.JInak az budu brat duchod,tak me bude do minima,chybet asi 400kc.Jak dlouho nebudu moct zadat o tyto 4 stovky,kdyz v dubnu budu kuprikladu occa10000kcnad zivotni minimum?Dokud to po 400nevycerpam,nebo je to aktualni jen 3 mesice na zpet?DEkuji vam moc za info.

georgina*

Ano, rozumíte tomu dobře. Teď v dubnu je bude zajímat příjem vyplacený v březnu. Je úplně jedno, jestli vám bude vyplacen důchod za 3 měsíce zpětně (např. za leden únor a březen), stále se přihlíží k tomu, kdy tento příjem byl vyplacen. Pokud vám bude vyplacen v dubnu, tak zřejmě v měsíci květnu vám dávku odejmou z důvodu vyšších příjmů. Pokud říkáte, že vám bude stále po vyplacení důchodu chybět do minima asi 400 Kč, tak byste si měla po 3 měsících (tj. v srpnu 2012), kdy jste obdržela ten vyšší důchod znovu požádat o stejnou dávku. Musíte ale počítat všechny příjmy, které vám jdou do rodiny, ne jen důchod.

hodnocení

Diky moc.tak to jsem rada ze to tak je.

hodnocení

Georgino,tak jsem dnes byla na soc.zadat davku za brezen.Pani se me zeptala jestli jsem v Id 3.st.,odpovedela jsem ano ,ale ze jeste nevim,kdy me zpetne dorovnaji.Taky se ptala,od kdy mam id 3.st ,uznan.Tak jsem rekla ze od ledna.dale na me vybalila,ze mi tento mesic bylo stanovene vyzivne.Rekla jsem ze ano,ale ze jsem ho jeste nedostala-4500kcPak jsem se zeptala,jestli to nejak ovlivni davku vyplacenou v dubnu,kdyz prijmy a vydaje za domacnost dokladam nyni za brezen.Rekla ze se k tomu bude prihlizet.Docela me tohle stve.minuly mesic,kdyz jsem ji rikala,ze jsem mela vydaj na uhli a z breznove vyplaty,ze o to budu mit min,tak mi rekla,ze ne,ze s timto vydajem musim prijit az v dubnu a prihlidne zpetne.tak to jsem ted ucinila.Dalsi bombu se ted dozvi,ze mi prisel zpetne ID za 4 mesice.Tak jsem zvedava,jestli vubec neco jeste tento mesic dostanu.V kvetnu mam prijit pry stejne,ikdyz uz budu nad hranici ziv.minima,aby si to zapsali.Nestvalo by me to cele ,kdyby mi v zime vysli vstrict jednorazovkou,ale zamitli to.Rozbilo se nam totiz cerpadlo ve studni a zadala jsem o prispeni,ze budu muset zaplatit 11000kc,aby nam tekla voda.Nevyhoveli,protoze nejsem majitelka domu,ale ma matka,s kterou neni mozna dohoda.Dobre byla jsem srozumena,ze na to musim nekde ukrast.prisel mi tedy doplatek ID,tak jsem koupila cerpadlo a konecne tece voda.Ve finale odsla automatka aja nejjsem schopna zdravotne prat na Romo.Pozadala jsemopet zamitli s argumentem ze jsem pry zadala za posledni 2 roky o 160000kc.Tak me to opravdu namichlo,ze jsem jim napsala do odvbolani,ze je zajimave ze take nezminili zaroven kolik mi ale vyplatili s tech zadosti.Nekde mozna 5000kc.A ted uplna pecka ,proste kdyz se to s..e,tak se s...rozbil se mi mixer,bez ktereho ja nemohu jist.mUzu pouze mixovane a to dobrem jelikoz mi ma nemoc zpusobuje,ze nemuzu polykat,problem i s kasi.tak jsem se dnes taky nastvala a pozadala na mixer s tim,ze jsem jim prinesla lekarskou zpravu.Napsala jsem jim,ze jsem zvedab´va jak clovek miúze dlouho vydrzet prat na Romo, pri tekute strave a v nemoci.Cekam ze zamitnou,ale pak bude kabaret,to jeste nevedi.Nikdy jsem soc. davky moc nevyuzivala,ale co jsem marod 2 roky vice.Uz budu v kvetnu rada ze se tam nemusim ponizovat a doufam,ze nebudu muset jeste tento mesic se zodpovidat ze ID prisel.Pisemne to nemam a na ucet nevidim,nemuzou me tvrdit,kdy jsem je vybrala.proste nevim ze prisly.Musela jsem zaplatit cerpadlo,at si nadhery zkusi byt s malymi dettmi v nemoci bez vody.

georgina*

Co se týče té mimořádné dávky na mimořádné výdaje (na pračku a pod.) tak součet těchto dávek poskytnutých v jednom kalendářním roce nesmí překročit desetinásobek životního minima jednotlivce,což je 34100,- Kč. Takže, pokud jste v tomto roce od nich dostala nějakou dávku mimořádné okamžité pomoci na úhradu nákladů spojených s pořízením nebo opravou nezbytných základních předmětů dlouhodobé potřeby a jejich celková výše přesáhla částku 34100,- Kč, pak již nárok letos nemáte. V opačném případě samozřejmě nárok máte. Tak to nevzdávejte a zkuste to ještě jednou.
Co se týče toho ID, tak oni si sami zjistí, kdy vám ten důchod přišel. Nezáleží na tom, kdy jste si peníze vybrala z účtu, ale kdy je oni poslali. A to, že jste nedostala vyplacené výživné, k tomu by rozhodně přihlédnout měli. Jedna věc je, že vám bylo soudem stanoveno a druhá věc je, zda ho otec platí. Pokud ho neplatí, neměli by vám ho započítat do příjmu a tudíž by vám to nemělo ovlivnit dávku za duben. V březnu jste přeci nedostala žádné výživné! Nedejte se. Upřímně řečeno, myslím si, že nyní (tj. od ledna) na úřadech práce vyřizují tyto dávky pomoci v hmotné nouzi úředníci, kteří dříve tyto dávky vůbec nevyřizovali a dělali úplně jinou agendu a sami tomu pořádně nerozumí. Nesmíte se nechat a v případě, že s jejich rozhodnutím nesouhlasíte, podejte proti jejich rozhodnutí odvolání. Sama jsem tyto dávky ještě loni, před tou slavnou reformou, na městském úřadě vyřizovala a vím, o čem mluvím. Tak držím palce
hodnocení

dobry den,diky za podrobne vysvetleni.skutecne jsem dostala letos mimoradnou davku 1500kc na uhli.to je vse.Je pravda ze by to meli brat za brezen,tak jakepak najednou prihlizeni,co dostanu v dubnu.Oni totoz vedi,ze vyzivne bude posilat insolvencni spravce,protoze otes splaci dluh.Takze si jsou jisti ze alimenty dostanu,ale v dubnu,to by je melo zajimat v kvetnu a to aj uz od nich nic nepotrebuji.Bohu dik.jsou sprosty,vedeli ze tady v nemoci tahame kyble ze studny,kdyz mrzlo a ze pro me jedno vyprani ,machani je hrozne vycerpavajici.Nebo spis vedi houby.Jsem ale pripravena,ze pujdu za vedouci,kdyz neschvali a ze ji tedy reknu at si da moc pozor,aby nemusela nekdy prozivat co ja v nemohoucnosti.DEkuji za podporu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]