Nejste přihlášen/a.
Dobry den,chtel bych se zeptat byl jsem predvolan k dedickemu zizeni po mem dedovi,ktereho jsem vubec neznal(byl to otec meho otce ktery zemrel,kdyz jsem byl maly)Nyni po me chce notarka rodny a umrtni list meho otce,ale jelikoz ma matka je uz take po smrti takze papiry po otci nemuzu najit a nemam poneti kde muzou byt.Jsou opravdu hodne dulezite?Budu tam predkladat svuj rodny list.Co se stane,kdyz umrtni a rodny list po otci nedodam?Popripade muzu papiry dodatecne nekde sehnat?Predem dekuji za rady
S dědictvím nevím, nicméně duplikáty rodného a úmrtního listu by teoreticky měla vystavit matrika. Nevím, jestli musíte jít na matriku, která vystavila originály, ale asi ne - když jsem před lety měnila svůj rodný list, změnu mi provedla matrika v místě mého trvalého pobytu, byť originál byl vystavený někde jinde.
jo a bude se platit i notarka 4700kc tak to se bude delit nezi sourozence?Mam jeste tri sestry
Příkladem: Notářka si účtuje 5000kč. A děda měl kupříkladu 2 děti.Na každého vychází 2500,-Kč.Místo vašeho táty částku 2500Kč zaplatíte jako jeho děti 2500:3=834 Kč na každého.Ale ještě je možnost zřeknutí se dědictví a samosebou že nic nebudete platit.O jaké dědictví se jedná se dozvíte u notáře.
doplněno 08.04.12 10:29: V tom příkladě jsem to dal na 3 sourozence a vy jste jak říkáte 4.Takže 2500 :4=625Kč.
Na matrice, kam otec bydlištěm spadal, Vám za poplatek vystaví požadované duplikáty. A nebo některé z Vašich sester. Myslím si, že není toto třeba dokládat čtyřikrát, /4 x rodný list, 4 x úmrtní list/ každý za sebe, ale stačí, když to sežene jeden z vás za všechny.
Jinak je mi smutno z toho, že jste dědu po léta vůbec neznal, přestože zemřel až nyní. A přitom on asi čekal a pamatoval na Vás i s dědictvím. Když už otec zemřel tak dávno a neměla bych v rodině kouska chlapa /myslím tím, jako kdybych byla Vy/, jen mamku a 3 sestry, což je děsný babinec, asi bych automaticky přilnula k dědovi, spřízněné duši z příbuzenstva, navštěvovala ho a měla ráda. Byl to přece otec mého otce, toho už ale nemám, proto je děda taková náhrada. CHlap s chlapem si většinou porozumí, ale nechci tady mentorovat. Asi víte nejlíp Vy sám, proč jste neměl zájem ho vyhledat.
Škoda, že jste ta léta promarnil, jistě na Vás čekal a nedočkal se. Bohužel. Některé věci v životě se prostě vrátit nedají. A je to hrozná škoda.Jaga.
Když jsem měl dědit po matce,tak jsem napsal sestře,že se vzdávám dědictví,podepsal to napsal č.o.p. a poslal jí to.K dědictví jsem tím pádem nešel.nikdo po mně nic nechtěl.Nechte jim to,a zapomeňte.Že jste neznal dědu,nebylo jen tak.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.