Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problem pri predvolani k dedictvi

Od: martinxx1 odpovědí: 10 změna:

Dobry den,chtel bych se zeptat byl jsem predvolan k dedickemu zizeni po mem dedovi,ktereho jsem vubec neznal(byl to otec meho otce ktery zemrel,kdyz jsem byl maly)Nyni po me chce notarka rodny a umrtni list meho otce,ale jelikoz ma matka je uz take po smrti takze papiry po otci nemuzu najit a nemam poneti kde muzou byt.Jsou opravdu hodne dulezite?Budu tam predkladat svuj rodny list.Co se stane,kdyz umrtni a rodny list po otci nedodam?Popripade muzu papiry dodatecne nekde sehnat?Predem dekuji za rady

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

S dědictvím nevím, nicméně duplikáty rodného a úmrtního listu by teoreticky měla vystavit matrika. Nevím, jestli musíte jít na matriku, která vystavila originály, ale asi ne - když jsem před lety měnila svůj rodný list, změnu mi provedla matrika v místě mého trvalého pobytu, byť originál byl vystavený někde jinde.

polinek*
hodnocení

0x

,,kdopak dělal pohřeb?Proč máte jít kvůli dědečkovi řešit pozůstalost to nechápu

martinxx1
hodnocení

pohreb nevim kdo zaridil,ale proste bych mel po dedovi neco asi zdedit.Kdyby byl nazivu muj otec tak by dedil on,ale uz neni tak to padlo na me..

kato*
hodnocení

0x
Buď si jej sežene notářka a naúčtuje si tu práci,nebo zajděte na matriku.Ostatně náklady (poplatek)si potom naúčtujete vy v dědickém řízení.Stejně tak jako ten kdo vyřizoval pohřeb doloží notáři tyto náklady.Zjednodušeně:Dědí dědečkovi děti každý stejným dílem.Jeden díl je vašeho táty -a ten si rozdělíte se sourozenci také rovným dílem.
martinxx1
hodnocení

jo a bude se platit i notarka 4700kc tak to se bude delit nezi sourozence?Mam jeste tri sestry

martinxx1
hodnocení

kazdy tedy zaplati 1175kc za notarku,je to tak?

kato*

Příkladem: Notářka si účtuje 5000kč. A děda měl kupříkladu 2 děti.Na každého vychází 2500,-Kč.Místo vašeho táty částku 2500Kč zaplatíte jako jeho děti 2500:3=834 Kč na každého.Ale ještě je možnost zřeknutí se dědictví a samosebou že nic nebudete platit.O jaké dědictví se jedná se dozvíte u notáře.

doplněno 08.04.12 10:29:

V tom příkladě jsem to dal na 3 sourozence a vy jste jak říkáte 4.Takže 2500 :4=625Kč.;)

hodnocení

0x

Na matrice, kam otec bydlištěm spadal, Vám za poplatek vystaví požadované duplikáty. A nebo některé z Vašich sester. Myslím si, že není toto třeba dokládat čtyřikrát, /4 x rodný list, 4 x úmrtní list/ každý za sebe, ale stačí, když to sežene jeden z vás za všechny.

Jinak je mi smutno z toho, že jste dědu po léta vůbec neznal, přestože zemřel až nyní. A přitom on asi čekal a pamatoval na Vás i s dědictvím. Když už otec zemřel tak dávno a neměla bych v rodině kouska chlapa /myslím tím, jako kdybych byla Vy/, jen mamku a 3 sestry, což je děsný babinec, asi bych automaticky přilnula k dědovi, spřízněné duši z příbuzenstva, navštěvovala ho a měla ráda. Byl to přece otec mého otce, toho už ale nemám, proto je děda taková náhrada. CHlap s chlapem si většinou porozumí, ale nechci tady mentorovat. Asi víte nejlíp Vy sám, proč jste neměl zájem ho vyhledat.

Škoda, že jste ta léta promarnil, jistě na Vás čekal a nedočkal se. Bohužel. Některé věci v životě se prostě vrátit nedají. A je to hrozná škoda.*bzum*Jaga.

des*

Když jsem měl dědit po matce,tak jsem napsal sestře,že se vzdávám dědictví,podepsal to napsal č.o.p. a poslal jí to.K dědictví jsem tím pádem nešel.nikdo po mně nic nechtěl.Nechte jim to,a zapomeňte.Že jste neznal dědu,nebylo jen tak.

martinxx1
hodnocení

No prave ja jsem neznal dedu ani babicku a ani neznam ty dve sestry nikdy v zivote jsem tito lidi nevydel

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]