Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hrozí nějaký trest?

Od: barunelka* odpovědí: 6 změna:

Dobrý podvečer,

Je mi 17, a potřebuji poradit, s pro mě dost závažnou věcí, nemyslete si prosím nikdo, že jsem další mladá a hloupá holka, co nemá co na práci a proto píše "ohrané" otázky.. Není to tak. Již tři roky mám přítele a od té doby mám doma s matkou peklo - nemá ho ráda, já netuším proč, on nedělá nic špatného, je normální, je o tři roky starší než já, některé moje kamarádky mají i starší, ale už ani tohle se mojí matce nelíbilo. Od mých dvou let semnou žije sama, teda do doby než jsme se před dvěma lety přestěhovaly k jejímu příteli. Od té doby je vše ještě horší, narodila se moje ségra, které je teď rok, myslela jsem si, že třeba bude vše lepší, že se máma bude zajímat spíše o mou sestru a né tolik o mě, to jsem se ale mýlila.. Dá se říci, že jsem jako ve vězení, ven mě pouští jednou týdně, ještě nikdy jsem nebyla na diskotéce, diskotéky a zábava mě ale nemrzí tolik jako to, že se svým klukem mohu být jen jedinkrát týdně a i to, je často problém.. Doma dělám práce jako každý v mém věku, nejsem nějak horší než ostatní, já už vážně nevím co na mě stále vidí. Teď už to ale vyvrcholilo tak, že jsem se rozhodla odejít, popsal jsem to celé podrobně, aby si někdo nemyslel, že jsem se zbláznila. Chci odejít z domova, nejprve budu u mého již plnoletého přítele, který se ale v květnu bude stěhovat ke svým rodičům, protože tady kde bydlí, je jen dočasně kvůli škole a maturitě. Šla bych tam sním, jeho rodiče by se o mě částečně finančně postarali, do školy bych samozřejmě chodila dál, moje otázka je, co by všechno mohla udělat matka, abch se vrátila domů? Vím, že se vrátit nechci, ale zajímá mě, jaký by to mohlo mít dopad na mého přítele, jeho rodiče, a i na mě. Moc Vám předem děkuji za odpověď, nebo radu.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

askmenow*
hodnocení

2x

Ahoj, popisuješ něco, co sice není hraniční týrání, nebo tak, ale rozhodně chápu, že ti to vadí. Pokud s tvojí mámou není řeč, ty se snažíšš s ní mluvit a eděláš žádné problémy, chápu, že je to nefér.

Myslím, že protože ti ještě není 18, tvoje máma by asi mohla nějak zasáhnout. Nejsem si jistá, že se smíš odstěhovat. Snad se tu najde někdo, kdo ti bude umět poradit skutečně podle toho, co je psáno v zákoně.

Jediné, co mě napadá jako bezproblémové, by bylo přestěhování se do internátu. Nevím ale, jestli ve tvém okolí nějaký je.

barunelka*
hodnocení

..a je mi jasné, že se to moc nevztahuje k BYDLENÍ v jakém smyslu je tahle rubrika, ale přeci jen to s bydlením má co dočinění :)

hm*
hodnocení

0x

Hele, je ti teprve 17, nemáš hotovou školu, ... sice by tě matka asi nemusela tak omezovat, ale to, co píšeš, není důvod k lehkovážnému odejití z domova. Ona se o tebe ze zákona stále musí starat, musí tě i vychovávat a ty chceš zdrhnout. Zdrhnout za klukem, který taky plně závisí na svých rodičích. Z mého pohledu je to akorát pubertální zblbnutí, jestli to mám vyjádřit bez obalu. Takže můj názor - nikam neutíkej, dodělej školu a až pak budeš plnoletá, osamostatni se.

Jak by se teď tvoje matka zachovala, to nevím. Ale v úplně krajním případě bys možná mohla jít i do ústavu.

lolaprasatkova

HM má pravdu. Holka já ti řeknu můj příběh: Díky špatné době jsem nemohla vystudovat, v 18 jsem odešla pro velké neshody z domu, ale moje rodiče se o mě vůvec nestarali. To rodičům mám hodně za zlé. Nic pro mě nikdy neudělali. Jen pasivně čekali. Tvoje mamka má o tebe strach a chce, aby z tebe něco bylo. Aby jsi dodělala školu, já si školu dodělávala při mateřské s dítětem v náruči. Hrozné . Něměla jsem možnost studia a musela jsem se hodně protloukat. Bylo to hodně složité. Zůstaň doma a mysli hlavně na svoji budoucnost. Znám hodně slečen co šlo za svoji láskou a dnes ve 50 by rádi svoji minulost změnili. Ale dnes je to složité.

hodnocení

0x

Vyříkej si to s matkou na rovinu, cvo Ti nejvíce doma vadí a jak to chceš změnit. A rovnou jí sděl, že pokud by měl současný stav ptrvat dále, že si půjdeš stěžovat do poradny pro mladistvé nebo přímo na Magistrát na Odbor péče o mládež. A že chceš změnu i za cenu, že bys šla do ústavu.

barunelka*
hodnocení

Vyříkat si to jsem zkoušela už mockrát, a bezvýsledně... Nejhorší je, že čím víc budu mít něco proti, tím víc mi bude ve všem bránit.. A chtěla jsem odpověď na otázku jestli by někomu hrozil nějaký trest a na to mi ještě nikdo neodpověděl :(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]