Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, manžel se začal léčit z alkoholismu, zatím se mu to daří. Teď jsme ale narazili na problém. Nechceme, aby o jeho problému věděla naše rodina a známí (ti nejbližší to vědí). Potřebovali bychom nějaký nápad, jak se vymluvit, že nemůže pít, když taková situace nastane.
Např. zítra jdeme na oslavu narozenin k babičce. Manžel se nechce vymlouvat na to, že mu třeba není dobře, nebo něco podobného, protože by někdo mohl říci, že alespoň připít si, je slušnost. Manžel samozřejmě nemůže ani trošku.
Chtělo by to něco stálého, na co by se mohl vymlouvat dlouhodobě, třeba nějaký zdravotní problém. Zase to ale nemůže být nic vážného a mělo by to být něco jednoduchého na vysvětlení (máme v rodině šťouraly). Když řekne, že třeba bere prášky, na které se nesmí pít, tak se budou vyptávat jaké to jsou a na co...Znáte to
Napadá vás něco?
těžká rada,,,
jen připomenu slova pana Menšíka, kdepak já již nepiji, mám vypito až do roku 2000
jestliže pil a přestal, což mu schvaluji, stejně se to všichni dozví.
Proto bych šel na věc přímo, nepiji a nepřeji ji, abyste mě nabízeli...
otočím se a jdu jinam.. nestýkám se s takovým člověkem co mě nechápe..
To je hezké, to s tím panem Menšíkem!
Když oni nevěděli, že je alkoholik, že se to dostalo až tak daleko. Ale přesto vědí, že třeba bez piva k obědu nedá ani ránu a najednou pije šťávu...To začnou rýpat.
A právě jde o i třeba o to, že pak někdo bude říkat, že je neslušný, když si ani nepřipije na zdraví babičky...
Zbytečně řešíte, co si budou myslet všichni okolo. Důležité je, jak se k tomu stavíte Vy a co si myslíte, pokud někdo prohodí za Vašimi zády podobnou průpovídku, jako že je neslušný, když nepřipije, tak je to jeho omezenost.
Jednejte podle sebe a ne podle toho, jak se na to asi bude okolí tvářit.
Milá skye, člověk je tvor veskrze pokrytecký. A to by nemělo být. Nač se za to stydět a vymlouvat? Nebuďte bloud. Před lety v jedno JZD si začal předseda se sekretářkou. Chovali se "nenápadně" a mysleli si, že to o nich nikdo neví. Byl to omyl. věděli to všichni a k velkému třesku došlo tehdy, když se to dozvěděla i předsedova žena.
Nemá cenu lhát a mlžit. Vím to. Mám manžela 7 let po léčení v Želivi. Od té doby se nenapil. Věděli to všichni lidé, řada mu držela palce, nestyděla jsem se a klidně to řekla, že tam je a že věřím... Je to pořád lepší než kupa dohadů a pomluv za zády, lidská fantazie je mnohdy ohromná...
Když jsme přišli někam, kde mu chtěli nalít, klidně řekl, že ne, že je po léčení. A nikdy na něj nikdo neplivl ani si neodsednul. Naopak si ho vážili za to, že dokáže odolat.
Na přípitek mu kupte klidně dětské šampáňo bez alkoholu. Nebo dobrý džus. Stejně by se to jednou prokeclo, nic se nedá zatloukat věčně. A není opravdu za co se stydět. Dokázal se vrátit mezi slušné lidi, klobouk před ním dolů. To se každému nepovede.
Máme známého rovněž po léčení. Rozsekal v opilosti auto o traktor, přišel o místo starosty. Dneska se drží. Byl to vždycky velice veselý člověk, krásně hrál na kytaru a zpíval. Jenže se přitom vždycky ožral. Dneska chodí dál občas mezi chlapy do hospody, hraje jim na kytaru, zpívá a pije džus. Chlapi si ho váží, nikdo ho nehecuje k alkoholu. Je lepší, když znají pravdu, než nějaké dohady. A kdo není omezenec, ten to pochopí.
Nestyďte se a řekněte pravdu, nikdo jím pohrdat zaručeně nebude. Vím to z vlastní zkušenosti a je to lepší na rovinu, než mlžit.Jaga.
Pokud do zítra nepřijdete s ničím lepším, jako výmluva poslouží antibiotika. A nemusí jít o nic vážného a úplně v pohodě s tím vystačíte tři týdny. Já je třeba jedla tři týdny po tom, co jsem měla klíště, u kterého bylo podezření na to, že bylo infikované. A hezké teplé dny už byly, já ho měla tuším v dubnu, takže ani není brzo.
Zatím mě nic, co by posloužilo déle, nenapadá. Kdyžtak dám vědět
Jojo, díky, takhle jsme to v plánu měli, něco podobného říci. Ale právě bychom neradi vymýšleli pokaždé něco jiného...
To je mi úplně jasné. Jak říkám, zatím mě nic lepšího, co by nevzbudilo spoustu otázek, nenapadá.
Ještě možná něco jako přecitlivělost žaludku? Nejsem odbornice, ale alkohol by asi v takovém případě dráždil, ne? A nebo žaludeční vředy? svet-potravin.cz/...
V jednom z příspěvků je zmiňována alergie, ta vám vydrží navždycky, protože se jí nedá zbavit. Alergie se objevuje nenadále, takže není divné, že manžel dříve rád pil, ale nyní již nemůže. Alergie na alkohol sice není úplně častá, ale mám známého, který ji má. Projevuje se u něj klasicky jako většina alergií - otok sliznic, rýma, obtížné dýchání - stačí i jen velmi malé množství alkoholu.
B.
at premyslim,jak premyslim,je to tezke.Vymyslet si takovou vec,aby se na ni mohl vymlouvat pokazde.Kdyz se vymluvite na vlekle potize se zaludkem,tak se najdou taci,ze vas zacnou presvedcovat jak vam panak pomuze.Kdyz reknete pravdu,tak si chlapy smlsnou blbymi poznamkami a on to nemusi zvladnout.Snad bych zustala u toho jednoducheho,proste nechci,no a co..,nedela mi to posledni dobou zdravotne dobre a zarek jsem se ,ze nebudu,kdyz mi to nechutna.cpat do sebe neco,jen proto,aby nebyl vyjimka,to je taky blbost.Proste bych to dala do humoru,ze je asi tehotnej,ze kdyz si posledni dobou neco da,vzdy je mu zle od zaludku,tak proc by si kazil oslavu bl...
Tak to já si myslím, že by se překecat nenechal, protože je na antabusu, takže by mu to zcela jistě neudělalo dobře
Asi máte pravdu, že by to mohlo být takové neurčité, problémy se žaludkem, že mu to nedělá dlouho dobře, tak na to kašle...
Tak jestli někdo nevymyslí něco lepšího, dám na Vás
To vypadá jako byste byli v klubu alkoholiků a neradi z něj vypadli. Je dospělý, rozhoduje sám za sebe snad, prostě nechci a konec. Já vás nechápu. Když se někdo stane vegetariánem tak co budete dělat?
doplněno 06.04.12 19:58:Měli byste to ocenit, podpořit ho a zvláště VY a ne vymýšlet ještě výmluvy. To vadí že už nechlastá?
To se moc srovnávat nedá... Prostě nechceme, aby to věděli. Je to naše rozhodnutí a hledám tu radu, jakou výmluvu použít. Ne rady, jak se s jeho alkoholismem vyrovnat.
Jeste me tak napada,ze ted treba neni jeste dost silny zvkĺadnout narazky,ale stejne se bude pozdeji muset naucit jim celit,aby ho proste neprekvapily a nesahl po sklenicce.soudim tak podle toho,kdyz jsem bojovala s cigaretami,je to take zavislost zrovna jako jine.tak ze zacatku jsem se vyhybala stresum,ale pak jsem vedela,ze dokud si neprochodim vsechny situace,kdy bych si zapalila,tak nebudu vedet ze to zvladnu.Musi clovek vedet sam a hlavne chtit.Ja jsem to nastesti zvladla,nekourim uz vice let a dulezite je ,ze nepocitam jak dlouho,proste je neznam,jako kdybych nikdy nekourila.Snad to take pan zvladne,ale musi vedet opravdu sam co snese od lidi.pokud se zpocatku abstinovani neciti jit ,kde se bude alkoholu holdovat,tak at i treba nejde na oslavu.Pak jedine se po celou dobu vymluvit na leky a casem si lide zyknou,ze uz ho nebudou vyzyvat az´t se napije s nimi..Musite si uvedomit,ze druhy,kdyz presne nevi,co znamena alkoholismus,tak mu nevedomky,bude alkohol nabizet se slovy,ale prosimte ,co by sis nedal,jednu sklenicku.nebo jsou taci,ze chteji stahnout pod vodu,aby tam nebyli sami.vite co mi nabizelo lidi cigaretu,kdyz vedeli,ze prestavam kourit?Presne ti,kteri by mi driv,kdyz mi treba dosly,nedali ani jednu.Uz jen proto,ze jsem si uvedomoval,ze me chteji dostat zpet jsem nepovolila.Mozna i toto uvedomeni by mohlo pomoci muzi,aby se nad ty keci povznesl.Nejdulezitejsi je aby zvitezil sam nad sebou a pak uz i ty keci zvladne.zatim at se ale nevystavuje vecem,ktree nezvladne,jen pomalu,po kouskach.
Já nevím proč se na něco takového vůbec ptáte.
Prostě přestal jsem definitivně pít alkohol a hotovo,je to moje věc a každému je potom (takovéto malé či větší hnědé a voňavé).Žádná výmluva prostě to berte jako hotovou věc.Navíc to nebude ani lež. jen pravda.
doplněno 07.04.12 17:37:Já to přečetl dobře a celé ,jen takové jednání prostě nechápu.Taky jsem třeba chodil na pivko a hulil jako fabrika.Dnes do hospody nejdu a taku už přes deset let nekouřím a když někdo diví jednoduše je to moje věc pro a každému je po tom h...
Proč hledáte výmluvy.Prostě jsem přestal a hotovo,pokud to nechápete je to Váš problém a nebudu tam jezdit. asi tak nějak.
Také při hypertenzi by se neměl alkohol...já to dělal tak,že jsem prostě bral dobrovolně na sebe roli řidiče...a bylo to v suchu...já nejsem léčený alkoholik,ale nepiju jen tak,přestože mne k tomu okolí při různých přležitostech nutí...zrovna dneska jsme byli u známých a já řídil...Já měl předchozí povolání takové,že jsem byl často za volantem,takže používám i toto:" Já jsem si úplně odvykl jak jsem dříve pořád jezdil autem.Neměl jsem chu´t se pořád kontrolovat jestli nemám zbytkový ještě..." Když naléhají tak říkám nehci,beru prášky na tlak,což je nakonec pravda...prostě nechci...když už jsou okolo většinou "nastřelený" tak už se odráží velice snadno... No musí sám něco vymyslet.Může to brát jako součást své terapie.
Ještě dodám,musí být trochu herec a zaimprovizovat v situaci,třeba něco jako,že už je tím chlastem unavený:"Ále nechci.dej s tím pokoj.Dej si za mne..." a zůstat v pozoco "jsem otrávený životem a ani chlast mne z toho nedostane".Když "verbíř" zmizne,tak se hodit zase do normálu,ale aby neviděl ten rychlý přechod. No říkám.Musí sám hlavně.
Připít si je slušnost... s tím se na návštěvách potýkám taky. Přestala jsem pít alkohol, protože mi přestal chutnat. A jak jsem tak po pár letech odvykla, nesnesu ani deci vína (fuj, připadá mi to kyselé nebo trpké) a tvrdý alkohol mi smrdí. Pokojně každému nutilovi řeknu, že už jsem si svoje odpila. Zřejmě proto, že nejsem "oficiální" odnaučený alkoholik, vůbec neřeším, co si kdo o mém nepití myslí. Když mě někdo nutí moc, zeptám se, jestli by si nechal vnutit od kuřáka cigaretu, když sám nekouří.
Možná mě něco napadlo. Co říct, že jste se vsadili? Třeba to vypadá jako blbost. Přijít na návštěvu se smíchem, ve stylu to jsem ale blbec já se s "Máńou" vsadil, že si tejden nedám ani pivo. O co si vymyslete. Sice je to krátkodobé řešení, ale pak určitě něco vymyslíte. Třeba, že už mu to pak nebude chutnat. Třeba moje matka (nikdy s tím problém neměla) fakt vůbec nepije. Prostě řekne nepiju. někteří šťastlivci taky ze dne na den přestanou kouřit, tak manžel prostě nepije alkkohol. Nebo můžete říct, že tři 2 dny pařil a je mu blbě a nemůže to ani cejtit, jinak to vyhodí. To je ve společnosti poměrně přirozenější.
Snad jen alergie? Nic jiného, co by vyhovovalo, mě nenapadá.
Alergie se objevují i v průběhu života. Kámoška taky loni v létě u nás sbírala třešně a na podzim už se osypala jenom je viděla (ne, nedrželi jsme ji týden na stromě jako robotníka :D).
Nebo, že má momentálně nějaké problémy, když je to na vás narychlo, a nevíte, co to je, každopádně pít nesmí - a příště třeba říct, že už to víte no a je to alergie.
Co se taky striktně nesnáší s alkoholem, je nemocná slinivka. Pravda, ona nemozná slinivka bývá často důsledkem pití, ale přeci jenom si to liti tak automaticky s alkoholismem nespojují jako cirhosu. Když tak si o slinivce něco přečtěte třebana slinivkabrisni.cz/... a zvažte, jestli ji použít jako výmluvu; ona každá výmluva má právě tu nevýhodu, že je to výmluva. Třeba byste nemuseli rovnou vmluvit o chronickém zánětu, ale třeba o podezření nebo tak, nevím.
,,tak tohle bych řekla přímo naplno..nevím,proč se má zpovídat celé rodině. Já když se mně někdo zeptá proč nepiješ ,,tak odpovím nepiju,,protože se pak biju. a směji se tomu a obrátím to v žert. Na dotíravce kterým to nestačí jednou ,,tak jim to zopakuji. Nerad bych Ti namlátil. a má klid. /tedy pokud chce/
Třeba náběh na cirrhózu? - to je dlouhodové (v podstatě neléčitelné) a u alkoholika (byť i bývalého) pravděpodobné... Ke zhoršení vede i jen malé množství...
Ne každý, kdo chytí cirrhózu, musí být alkoholik...
BTW - nebo se vlastně může vymlouvat na libovolnoiu jaterní chorobu - např. žloutenka je taky "dobrá"...
doplněno 06.04.12 19:41:Nebo - pokud byl nedávno v tropech/subtropech, jsou i parazitické problémy jater...
Já vím, ale třeba já, jakmile někdo řekne cirhóza, vždy si představím alkoholika Navíc by si asi dali jedna a jedna dohromady... V subtropech nebyl...a ta žlotenka bude z těch složitějších, určitě jsou tam opatření, byl by třeba na dietě, v karanténě a co já vím, to by bylo složité vysvětlovat...
Nerozumím, proč se vymlouvat, prostě řekne, děkuji, nepiji. A nikomu dál po tom nic není. To jako neexistují abstinenti?
To by fungovalo v případě, že to bude někdo neznámý. Ale všichni známí ví, že jak mohl, tak si alkohol rád dal.
Nejde o to, že bychom se něčeho báli. Jen je to prostě nepříjemné, říkat to někomu. Třeba: "Ahoj maminko, musím Ti říct, že kluk, kterého jsem si vzala, je alkoholik. Ale léčí se, neboj!" Víte, jak to pak bude vypadat? Pořád dokola se mě bude ptát, jak na tom je, jestli zase nepije...Změní na něj pohled, pořád do toho bude rýt. Máte pravdu, toho se bojím a nehodlám to absolvovat
Samozřejmě víte, jak by se na věc dívala Vaše rodina a proč nemůžete říci pravdu. Ale i v naší rodině byl alkoholik, který se léčil - a vyléčil, a nyní je nemyslitelné, aby mu někdo z rodiny nabídl alkohol, a kromě toho si ho všichni velmi vážíme a obdivujeme jeho vůli a morálku. Mně by přišlo nejrozumnější říci pravdu a neochvějně za manželem stát. Nepřipustit žádnou kritiku nebo tak něco - proč taky, vždyť dělá to nejlepší co může. Držím vám oběma palce.
Jenže, maminka by jednou, dvakrát zalomila rukama, řekne vidíš, vidíš, já ti to říkala, neber si ho, ale přestane. Je to Váš život. Rodiče by měli být i pro manžela, oporou.
Právě, že každý věděl, že si rád dá. Tak může říci, že Vám to začlo vadit, a tak s tím seknul. Má Vás rád, tak to chce dodržet a nedá si ani kapku. Nebo vzít auto a že bude řídit zpět, nezustávat tam na noc.
Ale já bych byl pro, to říci na rovinu. Prostě už to došlo tak daleko, že jste se začali kvůli alkoholu hádat. A nechcete, aby skončil někde v Bohnicích. Myslím si, že to každý bude respektovat a budete mít klid, nemusíte hledat výmluvy. Budete tam moci jezdit, nikdo ho už příště nebude nutit. Já bych naopak takovému člověku fandil, který chce přestat chlastat dřív, než se to zvrtne. Možná nejdříve budou za zády pomlouvat, ale to Vás přeci nemusí trápit. Jde přeci o Váš život, né o jejich.
Držím palce at se mu to podaří. Nehledejte výmluvy, jinak ho budou nutit, kdykoliv někam půjdete. At si ostatní myslí co ctějí. Vy jste jeho oporou a na druhých nezáleží.
Vzhledem k tomu, že jsem měl sám problém s alkoholem, se kterým jsem se sám vypořádal, doporučil bych vašemu manželovi nikomu nelhat. Prostě natvrdo: Nepiji, protože nechci a nikdy pít nebudu. Nazdar bazar.
Kdo to nebude chtít pochopit, ten nestojí ani za psí lejno. Sám jsem si tím prošel a vím, co jsou lidé za zmetci (nejde jinak nazvat lidi, kteří vás chtějí stáhnout zpátky na dno).
Zdravotní problémy bych nedoporučoval. Věřte tomu, že na tuto argumentaci přijde protiargumentace, jak vlastně ten, kdo si chce s Vaším manželem ťuknout, má taky problémy a přesto HO JEDNA SKLENKA nezabije. A manžel bude v troubě.
P.S. Pokud Váš manžel opravdu přestal pít a chce to vydržet, musel sám sobě přiznat, že je problém, který musí řešit. To není snadné a většině alkoholiků se to nikdy nepovede. A to má nový, lepší život začínat lží? To není dobré řešení...
Ale tak ať si na zdraví babičky připije vodou, ne? Nebo prostě nečím nealko... Nikdo nemusí zkoumat, co v té skleničce má. A může říct, že prostě nemá chuť, třeba že se necítí dobře... Dlouhodobější výmluvy přenechám raději ostatním rádcům, přikláněla bych se asi k té alergii.. A když budou příbuzní moc zvědaví, normálně je utněte! Nemusí vědět všechno...
Moje mamka používá prášky na srdce a tlak, nesmějí se kombinovat s alkoholem. Striktně to dodržuje. Já když nechci alkohol, tak řeknu , že na něj nemám chuť nebo, že mi nechutná nebo mám bolesti žaludka ze stresu. Stres a alkohol, to je mi potom ještě víc špatně a ještě víc mě bolí žaludek. Tak používejte prášky na srdce, to je dobrá výmluva.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.