Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dědictví matky a otce vs půjčky

Od: smutna* odpovědí: 1 změna:

Dobrý den, mám dotaz ohledně dědictví mé matky a otce. Otec je alkoholik, který má spoustu půjček, které neplatí. Matka s ním žije jenom pod jednou střechou v rodinném baráku i s mou rodinou (barák je napsaný na mě a sestru). Rozvod nechce matka podat, protože k tomu nemá síly a z důvodu vyhrožování otce fyzickou likvidací a podpálením baráku. Bojí se exekuce na majetek a splácení dluhů, když sama má sotva na vyžití. Otec neplatí nic a finančně spolu nehospodáří. Je možno sepsat smlouvu mezi matkou a otcem o majetku matky, aby to nešlo do exekuce? Z pozice dcery, jsem povinna platit dluhy otce, když se dědictví zřeknu? Prosím o radu, jak postupovat dále.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

2x

Je možno sepsat smlouvu mezi matkou a otcem o majetku matky, aby to nešlo do exekuce?
Ano, lze sepsat ale ne mezi nimi jen tak na papír, zúžení společného jmění manželů se provádí formou notářského zápisu. A na to přitoupí? Otázka, zda mu hrozí exekuce a nebude to bráno jako spekulace, neboť dohoda nemá žádné právní účinky vůči věřitelům, jejichž pohledávka vznikla před uzavřením dohody o zúžení SJM! A vše nelze zrušit. Mnoo, ať se zbaví matka majetku...

Nechť se rozvede a vy potvrďte vyhrožování! Nemusí být vše tak horké.

Z pozice dcery, jsem povinna platit dluhy otce, když se dědictví zřeknu?
Ne, ale něco s tím dělejte, protože od 2014 má platit nový obč. zákoník a tam je to trochu jinak. Jinak si přečtěte OZ.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]