Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
je mi 22 let, od září budu studovat VŠ kombinovanou formou...do července tohoto roku jsem pobírala sirotčí důchod po svém otci, ale pak jsem byla ze školy vyloučena. Nyní jsem registrovaná na úřadu práce a nepobírám podporu v nezaměstnanosti. Co mohu udělat pro to, aby se mi nárok na sirotčí důchod obnovil? Je to vůbec možné? Na stránkách měšec.cz jsem četla, že pokud nebudu vykonávat práci a nebudu pobírat podporu v nezaměstnanosti (kterou nepobírám, nemám tedy z čeho žít, nikdo mě nezaměstná), budu až do konce studia a do svých 26 let nezaopatřené dítě...na úřadě práce mi nepomohli, tak se obracím na vás. Byla bych moc ráda, kdybyste mi poradili, co mám udělat, komu mám zavolat, kam mám dojít, protože jsem úplně ztracená a nemám nikoho, kdo by mi poradil. Děkuji předem.
Dobrý den. Dotaz je trochu zmatený. Do července tohoto roku jste pobírala sirotčí důchod, ale pak jste byla ze školy vyloučena?
No nic...Je to tak, že status studenta je jednou z podmínek pro nárok na sirotčí důchod. O sirotčí důchod po dobu, kdy studovat nebudete, přijdete. Více se dočtete zde: http://www.umirani.cz/sirotci-duchod-a-preruseni-studia.html
doplněno 06.04.12 16:29:Petule, četla jste špatně.
Nezaopatřené dítě
Pod pojmem nezaopatřené dítě se rozumí dítě do skončení povinné školní docházky, a poté, nejdéle však do 26. roku věku, jestliže:
Po skončení povinné školní docházky se do 18. roku věku považuje za nezaopatřené dítě také dítě, které je vedeno v evidenci úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání a nemá nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci.
ano ze školy jsem byla vyloučena,tim padem nejsem studentem,ale ted jsem evidovana na uřadu práce.Docetla jsem se na cssz.cz/... ze když jsem evidovana a nemám nárok na podporu,tak by mi sirotčí duchod měl zustat.
tím pádem tedy na nej nárok nemám,ale když jsem ze studia byla vyloučena kuli nemoci,a ze teda moje docházka kuli tomu nesplnovala pravidla ,tak to bych na nej nárok měla? kdybych doložila ze to studium bylo ukončeno ze zdravotních duvodu?
Pokud byste splňovala podmínku "se nemůže soustavně připravovat na budoucí povolání nebo vykonávat výdělečnou činnost pro nemoc nebo úraz", tak byste nárok neztratila. Jakým způsobem se toto dokládá, nevím, zřejmě posudek od lékaře (jestli stačí jen Váš, nebo musí být posudkový z OSSZ, to nevím), obraťte se na Vaši OSSZ a zeptejte se, jestli nárok máte, když jste ze zdravotních důvodů nemohla studovat a co je kdyžtak potřeba doložit, aby Vám důchod zpětně vyplatili.
Sirotčí důchod jsem měl taky, pokud se nic nezměnilo (nevím přesně), tak platí pořád postaru:
na sirotčí důchod máte národ dokud studujete (max. do 27 nebo 26 let, teď to nevím přesně, je to doba do které jsou rodiče poviní Vás živit), jakmile jednou ukončíte studium a jste na ÚP, nemáte již nikdy nárok na sirotčí důchod ani dětské přídavky apod. To jste si měli zjistit dříve.
Takže pro Vás jediná rada, najděte si práci (matiritu evidentně máte) a studujte při zaměstnání. Dle mého názoru Vám nic jiného nezbude.
Alespoň takhle to bylo za mě cca před 4mi roky.
Hodně štěstí.
Jinak vyhozena kvůli nemoci mi moc nejde pod kůži. Upřímně na VŠ jsem zatím nikdy nestudoval, ale myslím si, že vždycky se dá nějak domluvit, ať již přejít na dálkovou formu studia, přezkoušení z předmětů, či opakování ročníku a samozřejmě doručení zpráv od doktora na VŠ. To vše jste dle mého názoru měla řešit tam. Alespoň já bych se tak o to snažil. Možná je praxe na VŠ jiná, nevím.
Podporu by jste dostala,kdyb jste bydlela samostatne,ale to asi nebydlite,ze?Pocita se minimum pro vsechny cleny a z toho se zije.sirotci duchod,tak moje 2 deti ani nedostaly,protoze jejich otec nemel splnene pozadavky,nez zemrel.Taky mam te doma studenta s prerusenym Vs studiem.zadnou podporu nedostane a bez sirotciho 11let uz jsme si zvykli.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.