Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jsem student prezenční formy VŠB, mám zřízen živnostenský list a loni jsem neměl žáden příjem ani výdaj. Je nutné abych podal daňové přiznání, kde bych měl všude nuly nebo nemusím? Děkuji za odpověď
Daňové přiznání nemusíte podávat, ale poslal bych tam čestné prohlášení, ve kterém bych tuto skutečnost oznámil. Je pravděpodobné, že by vás stejně vyzvali, protože vás mají v databázi.
Pokud bych tedy daňové přiznáni teď neodevzdal, hrozí mi nějaké penále? Penále se prý vypočítává podle základu daně, ale pokud nemám žáden příjem ani výdaj jak to tedy je?
Dobrý den, pokud nejste nikde zaměstnán a pokud Váš příjem nepřesáhl 15.000 Kč, nemáte povinnost přiznání podávat.
Pokavaď jste v minulém roce nepozastavil žvnostenskou činnost tak danové přiznání byť by bylo nulové musíte podat.Pokutě se můžete vyhnout když pžádáte dánového poradce o zpracování Otázka je co příjde levněji pokuta když je teprve 5,4 nebo ten poradce.
Dobrý den, můžete mi prosím sdělit §, kde je Vaše stanovisko uvedeno? Děkuji.
Podle § 38g odst. 1:
Daňové přiznání je povinen podat každý, jehož roční příjmy, které jsou předmětem daně z příjmů fyzických osob, přesáhly 15 000 Kč, pokud se nejedná o příjmy od daně osvobozené nebo o příjmy, z nichž je daň vybírána srážkou podle zvláštní sazby daně. Daňové přiznání je povinen podat i ten, jehož roční příjmy, které jsou předmětem daně z příjmů fyzických osob, nepřesáhly 15 000 Kč, ale vykazuje daňovou ztrátu.
Já nevím o co se tady "hádáte". Jestli pán nepozastavil živnost, přiznání podat musí. Ono se totiž musí z příjmu platit i něco jiného než jen daně. Že za pána platí sociální a zdravotní stát na tom nic nemění. A zmíněný paragraf platí pro úplně někoho jiného než živnostníky. Když přiznání nepodá, tím pádem taky takové papírky na sociálku a zdravotní, tak se mu stane že mu příslušné platby vyměří z průměrné mzdy a pak se nedoplatí.
Dotaz zněl:
Je nutné abych podal daňové přiznání, kde bych měl všude nuly nebo nemusím?
Moje odpověď zní:
Ne.
Pokud je to jinak (jak tvrdíte), tak prosím o §, kde je to uvedeno. Pán se ptal pouze na DAŇOVÉ přiznání, ze kterého je vypočítána daň. Na sociální a zdravotní pojištění se podává Přehled, nikoli Přiznání!
Těmi papírky jsem myslela přehledy. A jak tedy paní na finančáku zjistí že žádný příjem neměl? To má každému zavolat stylem "Dobrý den, Finanční úřad pro Prahu 4, pane Vomáčka nevydělal jste si náhodou nějaké peníze, že byste nám o tom případně mohl dát vědě a něco zaplatit?" A hlavně si pán musí platit zálohy na ZP a SP takže výdaje má. Jestli neplatí tak potěž pánbůh.
Nepodává je ani osoba samostatně výdělečně činná (0SVČ) či jakákoliv fyzická osoba, která není zaměstnancem, pokud si loni vydělala méně než 15 tisíc korun. Jestliže není ve ztrátě. Pak má povinnost přiznání podat a je to pro ni i výhodné _ v budoucnu si může ztrátu odečíst z daní. "Pokud OSVČ, která vydělala méně než patnáct tisíc, nepodá daňové přiznání a neoznámí tuto skutečnost finančnímu úřadu, je jím zpravidla vyzvána k podání tohoto přiznání. Podnikatel pak finančnímu úřadu pošle čestné prohlášení, nebo jen oznámení, že mu za zdaňovací období příslušného roku nevznikla povinnost podat daňové přiznání,"říká Najmanová.
Zdroj: penize.cz/...
A hlavně si pán musí platit zálohy na ZP a SP takže výdaje má.
Od roku 2008 je pojistné na zdravotní a sociální pojištění nedaňovým výdajem!
Ano samozřejmě, to vím taky. A co řádek 32, úhrn povinného pojistného? To Vám nic neříká? Vydělám si určitou částku, z ní odvedu SP a ZP, které od vydělané částky odečtu a to se rovná základu daně. Nic víc, nic míň.
Povinné pojistné mi říká, že je to pojistné, které platí zaměstnavatel za zaměstnance, to s OSVČ nemá nic společného!
OSVČ neplatí zálohy pouze v prvním roce výkonu samostatné vedlejší činnosti. V dalších letech platí zálohy podle skutečně dosaženého zisku v minulém roce. Nemusí tedy dodržet minimální vyměřovací základ.
Promiňte, ale není mi jasné, na co vlastně reagujete. Za studenty v prezenční formě studia platí ZP stát, SP se jich netýká (respektive si ho mohou platit, pokud chtějí, ale povinnost odvádět pojistné na SP nemají).
B.
Nemáte pravdu. V prvním roce student nemusí platit zálohy, ale od dalšího roku již ano. U sociálního pojištění zálohy hradit nemusí, pokud má v předešlém roce nízký zisk a u zdravotního, pokud neměl zisk.
To, že nejsou placeny zálohy, neznamená, že se neplatí pojistné - to je při předání Přehledů potřeba doplatit, nebo pokudy byly zálohy vyšší než vypočtené pojistné, přeplatek je vrácen.
Nejlépe Vám poradí na finančním ůřadě.Bohužel jestli jste nepozastavil živnost v minulám roce tak daňové přiznání musíte udělat byť by bylo nulové.Ale starat se o daně až 7,4 bude problém.Nebo využít služeb daňového poradce
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.