Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dohoda o provedení práce-konkurenční doložka

Od: metallica* odpovědí: 2 změna:

Prosím o radu...v červenci lonského roku jsem uzavřela dohodu o provedení práce na tři měsíce v oboru obchodní zástupce-v dohodě byla i konkurenční doložka...po třech měsících jsem žádnou smlouvu neprodlužovala...v únoru tohoto roku jsem si založila ŽL a začla pracovat pro jinou firmu v téže oblasti...ptám se zda na mě může první firma nebo ne?

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Maximální doba, na kterou lze zaměstnance po skončení předchozí práce vázat konkurenční doložkou , je podle zákona jeden rok.

Pokud zaměstnanec tento závazek poruší, musí zaplatit smluvní pokutu. Jejím zaplacením pak závazek zanikne. Výše pokuty musí být přiměřená povaze a významu konkurenční doložky, podrobnosti zákoník práce neuvádí.

Naopak za dodržování zákazu musí předchozí zaměstnavatel platit každý měsíc určitou kompenzaci - podle zákona alespoň ve výši průměrného měsíčního výdělku tohoto bývalého zaměstnance. Peněžité vyrovnání je splatné pozadu za měsíční období, pokud se obě strany nedohodly na jiné době splatnosti. Zaměstnanec může doložku vypovědět, jestliže mu (bývalý) zaměstnavatel nevyplatil peněžité vyrovnání nebo jeho část do 15 dnů po uplynutí jeho splatnosti. Doložka pak zaniká prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po doručení výpovědi.

Takže pokud Vám konkurenční doložka stále ještě trvá, firma na Vás může chtít pokutu.

sargo*
hodnocení

0x

Záleží, na jak dlouhou dobu jste měli ve smlouvě onu konkurenční doložku sjednanou. Pokud vím, šlo to nejdéle na rok, ten ale ještě neuběhl - takže jestli jste ji tam měli na rok, tak na vás nejspíš mohou. Nakoukněte do smlouvy a uvidíte :) Pokud to byla dohoda o provedení práce a ne že jste odešla ve zkušební době (ve které nelze konkurenční doložku sjednat), tak vám asi nezbude než doufat, že na to nepřijdou :))

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]