Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, je mi 16 let a mám problém. Vlastně je těch problému víc, a přestávám to všechno vzládat.
To nejhorší je pro mě škola. Chodím na sš a vůbec to nedávám. Už na zš jsem měla problémy, měla jsem špatné známky atd. Doufala jsem, že na střední se to nějak změní k lepšímu, místo toho propadám. Ikdyž se to naučím, při testu znervózním a pětečka je na cestě. Navíc někteří učitelé jsou úplně padlý na hlavu a dělají všechno proto, aby sme měli co nejhorší známky. Nejsem sice úplně nejhorší ze třídy, ale nevím proč, ale pořád si to myslím. Horší jsou snad 2 romové ale oba mají individuál a učitelé jim dost nadržují z neznámého důvodu?Všichni musí být zkoušení a psát testy, jenom jim to ovšem učitelé odloží. U ostatních s individuálem tohle ovšem neplatí.
Díky tomuhle problému jsem v poslední době přestala úplně mluvim snad se všemi spolužáky, kamarády ze zš a tak nějak celkově se všemi. Jsem uzavřená do sebe, a přitom mi to vadí ale neumím s tím nic udělat. Miluju tanec, tancuju v jedné skupině ale zase nastává ten stejný problém - s nikým se tam moc nebavím. Tudíž poslední dobou jsem na trénincích vůbec nebyla.
Navíc se semnou před půl rokem rozešel kluk kvůli jiné. To bych nějak překousla kdyby si ze mě ale nedělal furt srandu a neříkal mi jak jsem hnusná, blbá apod. Bohužel se to přeneslo na jeho kamarády takže tohle slýchávám celkem často. Sice se to snažím ignorovat, ale dost mě to mrzí.
Pak je další problém - vzhled. Né, opravdu nejsem nějaká modelka. Právě naopak. Ať se snažím jakkoliv, mám strašné problémy s akné. Díky tomu sem možná taky přestala chodit ven, tréninky..Taky jsem dost často nemocná a dostávám antibiotika díky kterým se mi strašně kazí zuby. Mám opravenou snad každou stoličku a 1 přední zub. Proto se taky nesnažím nějak smát a taky se stranit lidem.
Vím, že máte všichni svých problému dost ale za zeptání nic nedám a už opravdu nevím co mám dělat.
Abych to zkrátila, prostě nulové sebevědomí. Dvě věci neovlivníš - to, že cigánům (pro mě slovo Rom neexistuje) všichni ze strachu raději nadržují a to, že tvůj bývalý přítel byl idiot. Ignoruj ex i jeho hloupé kamarády, jsou to ubožáci, kteří si urážením jiných zvedají své vlastní malinkaté ego Usmívej se na ně (bez zubů to jde taky), a neodpovídej. Nenech se vyprovokovat.
Čemu nevěřím, je to, že když jsi perfektně naučená, dostaneš pětku, protože jsi znervózněla. Kdyby trojku, neřeknu, ale pětkou se hodnotí ten, kdo neví vůbec nic. To přece nejsi, takže bych to viděla třeba na nějaké doučování v tom, v čem jsi slabší...? Zkus si s sebou vzít do školy nějaký talisman, který tě bude chránit, a pij třeba meduňkový čaj.
Děláš chybu, že se nebavíš s ostatními a přestala jsi chodit na tréninky. Co nejdříve se na ně vrať - když budeš férová, otevřená k ostatním a milá, tak bude jedno, jakou máš pleť nebo vlasy. Oni si tě bdou vážit pro vlastnosti, nikoli pro vzhled. Na to akné zkus krémy třeba od Vichy - Normaderm, není špatný, nebo Topvet - Geleé Royale (zravá výživa, cena asi 150,-kč, sama ho mám a je vynikající).
Ne, že s tím vším neumíš něco udělat, ty to vnitřně nechceš. Chtěla bys, aby tě ostatní měli rádi, ale přitom nemáš ráda sama sebe. To se musí změnit Více se uč, dělej, co tě baví a neboj se bavit s lidmi. Usmívat se jde i bez cenění zubů a u nás ve třídě byla holka, co měla půlku zubů umělou. Myslíš, že to někomu vadilo? Ne, jen ona si myslela, jak strašně to jde vidět a bála se smát. Byly to ale jen její představy
Zvýrazni to, co máš na sobě ráda a co je pěkné (oči, vlasy, obočí, zadek, nohy atd atd). Zvedni hlavu a dívej se na svět s mírným úsměvem. Začíná jaro, všude je sluníčko a věř, že holka, která má akné, ale má na rtech a v očích úsměv, je daleko více fajn, než dokonalá, ale studená a afektovaná modelka
Souhlasím s Martinou, je to opravdu napsáno pravdivě a vyčerpávajícím způsobem. Přidávám se k Wampíkovi: Jaga.
Děkuju, moc jste mi pomohla. Zkusím vaše rady, s tím sebevědomím máte asi pravdu. Ale když ono se těch problémů poslední dobou nahromadilo moc a už sem nevěděla co s tím. A v 16 člověk tu psychiku nemá tak dokonalou
Já teda taky slovo rom nepoužívám, ale je dost rejpalů, kteří by akorát psali že jsem rasista apod. Ti šmejdi (ne všichni) by zasloužili nakopat do p*dele
Ještě jednou děkuju
Vím měla jsem to podobně. Občas se ti v životě nahromadí spousta problémů a vypadá to, že je všechno v háji a nic nemá řešení. Jenže to tak není, musíš najít ten konec zašmodrchaného klubka, a začít rozmotávat
Prvně si urči krátkodobé a lehce splnitelné cíle - jako jít na trénink, dneska se pětkrát usmát a tak
Pak přidávej další a nakonec zjistíš, že z té kupy problémů jich zbylo pár
Před rokem jsem byla taky v háji - škola nanic, práce nanic, psychika nanic, všechno se hroutilo...a ejhle, rok se s rokem sešel a všechno je jinak. Chce to nevzdát se bojovat, máš na to, holka!
S cigány zcela souhlasím, rasistu ze mě bohužel udělala tahle doba. Ale o nich tu mluvit nebudeme, je to jiné téma
Zdravím, Majo. To, co Vám napíši možná vyzní tvrdě, ale není to v žádném případě snaha ublížit Vám. Tak to tak berte, prosím. Máte opravdu spoustu problémů, ale sama se sebou. Zdá se mi, že se příliš litujete. Je Vám krásných 16 let a prakticky nic Vás nebaví. Škola Vám nejde, na koníčky jste se vykašlala a snažíte se omlouvat tím, že za to mohou druzí. Nevěřte tomu. Je to jen o Vás a ve Vás. Špatné známky se dají vylepšit, stačí jen zabrat a chtít. Víc se na učení soustředit, trochu času věnovat třeba doučování. Jednou budete chodit do zaměstnání a také Vás třeba nebude zrovna bavit. Ale pracovat budete muset, protože bydlet se musí, jíst se musí apod. a to všechno něco stojí a bez práce nejsou koláče, jak se říká. Propadat depresím jen proto, že se mi nechce a nebaví mě to, či ono, nevede jinam, než k psychiatrovi. Píšete, že "někteří učitelé jsou úplně padlí na hlavu"...Tedy je to jejich vina, ne Vaše? To, že máte potíže s učivem přece není důvod proto, abyste přestala komunikovat se spolužáky a kamarády. Když se uzavřete do své ulity, pak byste také sama se sebou měla vydržet. Což se Vám rozhodně nedaří. Přitom by možná stačilo obrátit se na spolužáky, kterým jde učivo lépe a požádat je, zda by s Vámi neprobrali to, či ono. Milujete tanec, ale protože s nikým nekomunikujete, netančíte. To je další hloupost. Tancem se dá vyjádřit hodně. Vložit do něho chuť, energii, pocity...Ta láska k tanci by z Vás měla vyzařovat a táhnout Vás to k této činnosti o to víc. Měla byste spoustu věcí dělat pro sebe, pro svůj pocit a ne pro ostatní. Jste to Vy, kdo nekomunikuje a kdo se straní ostatních. Co z Vás vyzařuje, to se Vám i vrací. Zmiňujete chlapce, který se s Vámi rozešel a teď Vám nadává a je nepříjemný. Tady byste se měla bránit. Když jste podle něho hnusná, tak proč s Vámi předtím chodil? Nesmíte propadat tomu, když někdo kolem sebe plive jedovatost. Vy jste Vy a měla byste si více věřit a vážit si sama sebe. Jinak si druzí nebudou nikdy vážit Vás. Co se týče Vašeho vzhledu, neznám ženu, která by se sebou byla spokojená na 100%. Nechce to smiřovat se s tím, ale něco pro sebe dělat. Zajít si na kosmetiku, poradit se na kožním, máme kadeřníky, máme zubaře. Vylepšujte to, co Vám na Vás vadí. Už jen pocit, že pro sebe něco děláte Vám pomůže zvýšit sebevědomí. Stačí chtít a nebýt na sebe flink. Tohle za Vás nikdo neudělá. Ostatním je jedno, že mezi ně nechodíte, že se s nimi nebavíte. Nikdo Vás nebude přemlouvat, ani prosit. Tak nad sebou přestaňte plakat a lámat hůl a raději hledejte cestu k druhým. Svým přístupem si škodíte a přitom stačí tak málo...Být vlídná, přátelská, projevit zájem, zapojit se do kolektivu, bránit se pomluvám a přesvědčit ostatní, že nejste špatný člověk. To, že se špatně cítíte, druzí vědět nemohou. Ale to, jak se chováte, nikdy nepřehlédnou. To je můj názor na Váš příspěvek a je jen na Vás, jak s ním naložíte.
doplněno 05.04.12 10:37: "Jumba"-děkuji. ..S tím doučováním jsem to dala jen jako příklad, co mne právě napadlo.
..Jistě se dá najít i jiný způsob, když bude tazatelka sama chtít toto řešit.
Kapkanaděje , supr názor. Jen to doučování s kamarádkou, spolužačkou, moc nefunguje. Víte, každý chce mít většinou chvilku klid od školy, chce se věnovat svému koníčku, nebo jít ven s holkou, klukem. Nebo má jiné zájmy. A málokomu se chce někoho doučovat a zase sedět doma a pak se ještě sám připravovat podle svého. Já jsem se taky snažil pomáhat kámošovi, většinou před písemkou. Pak to dopadlo tak, že on si chodil po škole ven hulit s partou, bavil se, ale já se honem učil sám pro sebe a 18 hodin hodin se uráčil přijít. Vydržel tak hodku a už se zase pakoval, stále žvanil, že mu to neleze stejně do palice. Chodil jen proto, že ho donutili rodiče. Nevěřil si, že by to šlo a písemku udělal třeba na trojec. On si myslel, že je dutý, a tak ani doučko nepomůže. To musí chtí každý sám zabrat. Může se zeptat třeba kamarádky na postup, ale vyřešit si to už musí snažit sama. A každému vyhovuje jiný postup při učení, jiný výklad. Ale hlavně musí chtít sám! A aby chtěl, to se musí donutit každý sám.
Jinak, kdybych mohl dát bodík, tak máte hned. Takto aspon
Ahoj mám dceru. Je jí 14let a poslední 3roky řešíme podobné trápení. Vždy jí trpělive vyslechnu a řeknu jí: na každém prů...dni si musíš najít aspoň něco dobrého, třeba oběd, že ti neujel autobus,když prší, že ti nevyprodali čokoládu co je zrovna v akci, nebo že dostala trojku...takové malé drobnůstky. Teď jsem jí ukázala tvůj příspěvek. A zjistila že v tom není sama, nechcete si psát?Třeba by to pomohlo vám oběma.
Zkusila jsem si taky najít něco dobrého a povedlo se . Jednička z ekologie a nejlepší čas v běhu na 60m z celé třídy. Sice na jednu stranu jsem ráda, že je na tom někdo stejně jako já ale na druhou stranu nemám ráda, když se někdo trápí. Psát?Možná by to šlo
Čavec Majo. Problémy jsou odtoho, aby se řešily.
Akné- někdo ho má, někdo né, někdo více, někdo méně. Ovlivnit se to dá. V lékárně prodávají kupu přípravků. Stačí zajít a poradit se s lékárnicí. A pravidelně plet čistit a mazat. Upravit vlasy, nahodit usměv, je jedno, že je máš spravené. Když někdo má rovnátka, tak to taky nevypadá nic moc. Ale prostě se každý musí přes to přenést.Rozežrané zuby určitě nemáš. A že máš opravené stoličky? Ty nejsou tak vidět. A každý má nějaký zub opraven.
Pořádně se na každý den do školy připrav. A Hlavně si říkej, učila jsem se, jsem dobře připravena. Ráno si přivstan, vyčisti si obličej, malinko hod nějaký šmrnc. Pěkně se ustroj, učeš, nebo můžeš změnit učes, nahod usměv a hurá do školy.Ostatních hlupáků si nevšímej. Bav se jen s tím, kdo se dokáže s Tebou bavit, aniž by se poškleboval. Nepřemýšlej o akné a zubech. Chovej se, jako bys měla vše jako ostatní.
Věnuj se zase tanci. Když se Tě budou ptát, proč jsi nechodila, klidně řekni, žes měla nějaký problém. Na kluka, který Tě nechal, nemysli. Nejdříve se musíš sama srovnat a pak si najít jiného. Chod hodně do přírody, to pomáhá.
Já, když mám nějaký problém, tak jdu do lesa, tam si někde sednu a svůj problém řeším tam. Přemýšlím o něm a jak řešit. Většinou mě to nakopne a je mi líp. Když přijdu domů, tak s tím začnu. Začnu s tím, že to vybalím na bráchu, nebo to řeknu mamce. Tím se taky hodně odlehčí.
Nesmíš se uzavírat do sebe. Jinak s tím nehneš.
Chtěl jsem Ti ještě něco poradit. Když se Ti bude nějaká holka, nebo kluk posmívat, jak vypadáš, co kde máš za chybu, tak nahod usměv ( pořádný usměv, neboj se ukázat zuby) a řekni: No jo, příroda se na mne vyřádila, ale Ty taky nejsi uplný/á manekýn/a. Taky by se na Tobě něco dalo vylepšit (mysli třeba jeho povahu). A víc to nekomentuj. Nesmíš ukázat, že Tě to pěkně se..re. Jinak jim dáváš zbran, proti sobě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.