Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mateřská dovolená

Od: barunka* odpovědí: 1 změna:

Dobrý den, od 1.2.2014 nastupuji na brigádu do fabriky. Měsíční plat je 11000 hrubého a zaměstnavatel za mě bude odvádět jak zdravotní, tak i sociální pojištění. Smlouvu mám na 3 roky. Vzhledem k tomu, že v místě mého bydliště není práce, musela jsem po evidenci na ÚP vzít alespoň tuto nabídku dlouhodobé brigády. Zajímalo by mě, jak by to bylo s mateřskou dovolenou kdybych otěhotněla v průběhu brigády. Měla bych na ni vůbec nějaký nárok? Děkuji za vaši odpověď.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

Zákoník práce pojem "brigáda" nezná. Pravděpodobně půjde o práci na základě DPP případně DPČ, ev. na základě pracovní smlouvy na dobu určitou.

Ve všech uvedených případech budete nemocensky pojištěna, pokud délka nemocenského pojištění přesáhne 270 kalendářních dnů, Může Vám vzniknout nárok na peněžitou pomoc v mateřství.

Druhou podmínkou pro vznik nároku je účast na nemocenském pojištění v době nástupu na PPM nebo nástup na PPM v ochranné lhůtě (max. 180 kalendářních dnů po zániku nemocenského pojištění).

Mateřská dovolená (MD) trvá zpravidla 28 týdnů, jde o volno na péči o dítě, které zaměstnaným matkám poskytuje zaměstnavatel.

Na PPM může vzniknout nárok i po skončení zaměstnání, na MD mají nárok pouze zaměstnané ženy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]