Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zplnoletnění, jak dosáhnout nezávislosti

Od: zplnoletneni odpovědí: 17 změna:

Chci se zeptat na možnost zplnoletnění z důvodu - že chci začít podnikat a obchodovat s akciemi na burze

Děkuji za odpověď

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ahasver4*
hodnocení

0x

Tak se nechte přivést do jiného stavu a uzavřete sňatek...O jiném způsobu nevím..:)

hodnocení

0x

Náš právní řád používá termín zletilost a té může v některých případech dosáhnout i osoba mladší 18 a starší 16 let uzavřením manželství. Jiná možnost u nás prozatím není.

martinaa*
hodnocení

0x

Nebudu opakovat, co psaly dámy přede mnou, protože mají zcela pravdu. Jen dopíšu - umíš obchodovat s akciemi? Pokud je ti 17, tak jistě ten jeden rok vydržíš, pokud je ti méně, tak je nějaké obchodování nesmysl. On je to nemysl i po zplnoletnění, když to neumíš...

doplněno 03.04.12 13:58:

Tak, a z Ahasvera jsem udělala dámu:D Omlouvám se:)

ahasver4*

Už jsem psal odpověď jak mě to potěšilo,dáma jsem ještě nebyl...*ua*Neva,nic se neděje...;)

doplněno 03.04.12 14:36:

*placni*

martinaa*

:D Všechno je jednou poprvé:)

majsterjoe*

myslim ze zkusenosti a odvaha neni predmetem dotazu.

Pokud by se tazatel ptal na moznosti uplatneni obchodovani na burze, bylo by to jine. Ale tak at si kazdy obchoduje s cim chce.;)

martinaa*

Není, to je pravda, ale bohužel mi to nedalo. Až příliš často se v mém okolí vyskytly děti, které někdo nalákal do letadla nebo MLM, a které se také chtěly nechat zplnoletnit, aby mohly podepsat smlouvu u vstupu. To samozřejmě nešlo, ale pak je mohly podepsat i v 17, když se za ně zaručil ten, kdo je do "firmy" přivedl. Pak stačilo už jen vložit patnáct, dvacet neo třicet tisíc a 17 člověk už mohl lákat další nebožáky.

Vidina snadného a rychlého zisku už pobláznila mnoho lidí...

doplněno 03.04.12 14:34:

A vypadl mi konečný smajlík:)

majsterjoe*

Promin, ale jestli maji deti 15, 20 nebo 30 tisic na to, aby to hodili do pyramidy tak at si to tam hodi. Normalni deti v dnesni dobe tolik asi nenasetri... Si myslim, tedy

martinaa*

Já netvrdila, že všechny peníze byly jejich. Jedna si je půjčila na studentské půjčce, druhý od kamaráda, třetí od rodičů, čtvrtý byl z bohaté rodiny atd atd.:) Sama jsem si tím prošla, vím, o čem mluvím. A taky vím, kolik dětí jsem v oné firmě viděla. Pak zavřeli ředitele a všechny výše postavené, ovšem firma funguje pod lehce změněným názvem dál... a láká další a další, co tomu věří.

buss
hodnocení

0x

Málokterá teenagerka si dokázala získat "respekt dospělých" tak rychle a přesvědčivě, jako Michelle Williamsová. Ve svých 16 letech dokázala za jediný rok proměnit 10 000 amerických dolarů do více jak 100 000 USD a vydělat tak v přepočtu úctyhodných 2,3 milionu korun.
Domnívám se, že když se zaregistruji na nějakém webu pro obchodování, tak podmínkou jsou prachy na nákup. Nebo sehnat koně, když ne jinak.
Jinak banky pořádají kurzy obchodování a jsou na intu manuály... A též jsou cvičné obchody... P´= P+P

hodnocení

0x

Jinak k tomu zplnoletnění: měl jsem pocit, že zplnoletnění je podmínkou, nikoli následkem uzavření manželství. Na druhou stranu bych věřil, že snaha o uzavření manželství může být (jediným možným) důvodem pro povolení tohoto úkonu, ale to už fabuluji.

Skutečně je to tak, jak je uvedeno výše. Zletilosti lze nabýt dvojím způsobem: a) dosažením věku 18 let; b) před dosažením tohoto věku se zletilosti nabývá jen uzavřením manželství. Takto nabytá zletilost se neztrácí ani zánikem manželství ani prohlášením manželství za neplatné. Sňatek nezletilé osoby musí povolit soud, tato osoba však musí být starší 16 let. Viz občanský zákoník a zákon o rodině. Nabytí zletilost je tedy následkem, nikoli podmínkou sňatku.

V podstatě takhle nějak jsem si to myslel (speciálně to, že zrušení atd. sňatku neruší ti plnolotost, mi bylo známo), akorát přeně nerozumím tomu, že "zletilosti se nabývá uzavřením manželství", tedy myslím technicky. To jako ten nezletilý přijde prostě na úřad, (nebo ke knězi, dnes je to snad z hlediska zákona světského ekvivalentní), uzavře manželství a odejde jako plnoletý, nebo si musí jako neplnoletý někde patřit povolení k uzavření sňatko jako neplnoletý a poté viz výše, nebo je to ještě jinak?doplněno 04.04.12 08:50: Omlouvám se, čtu nepořádně a odpověď na můj dotaz je už v předchozím příspěvku obsažena. Takže tedy začne se povolením soudu, které vlastně v sobě latentně to zplnoletnění obsahuje, ale teprve zňatek ho završí, je to tak? Já si ten svůj nápad tak úplně nevymyslel (taky jsem to uvedl slovy "mám dojem" a ne jako tvrzení), kdysi jsem někde něco na ten způsob četl; možná mne spletla právě ta latence nebo to byl populární výklad, který to takhle velmi volně interpretoval. Jinak to, co píše dzordz, je taky zajímavá myšlenka. Jen doufám, že takovou kličku by asi nebylo jednoduché využít, například málokterý soud v málokterém případě by při udělování povolení přehlédl, že snoubenci jsou bratr a sestra, ne? I když..Bacchus et argentum mutant mores sapientum

dzordz*

Mě by zajímala ještě jedna věc - takto nabytá zletilost se neztrácí prohlášením manželství za neplatné. V zákoně jsou explicitně vyjmenovány případy, kdy je manželství zrušeno soudem i bez návrhu (např. sourozenci). K uzavření manželství je třeba potvrzení o splnění podmínek od ouřadu, které nesmí být starší než tři měsíce atd atd.. To mi dohromady skoro zní tak, jako by existovala klička, jak dostat potvrzení, uzavřít manželství, být zplnoletněn, "najednou" najít nějakou překážku, mít manželství automaticky zrušeno a zůstat zletilý? :)

To je sice pravda, ale pokud by chtěl někdo mermomocí dosáhnout zletilosti touto cestou, myslím, že by docela vážně koketoval s § 188 tr.zák. (soulož mezi příbuznými). Jednodušší cesta by snad byla požádat o povolení sňatku v 16 letech z důvodu těhotenství snoubenky a po čase se rozvést. Přitom ale pochybuji, že soud by byl rozvodu nakloněn, ledaže by těhotenství neskončilo porodem. To jsou ale jen takové akademické debaty; nejlepší rada je - kdo chce nabýt zletilosti, ať si počká do 18. narozenin.

dzordz*

Tak asi ne nutně sourozence, bylo tam toho vyjmenováno víc (bezprávná výhružka, donucení násilím..), kdy soud zruší manželství automaticky. Jen mě zaujalo to, že v daných případech je tedy manželství zrušeno soudem ze zákona pokaždé, přičemž zletilost zpětně sebrána není.

lolaprasatkova
hodnocení

0x

Proč ti účet neotevřou rodiče? A neobchoduješ na ně? Potom nemusíš řešit tyto problémy. Tak mladej a už umí obchodovat? Jak dlouho se tomu věnuješ?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]