Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dohoda o provedení práce

Od: jendik odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

co přesně je dohoda o provedení práce a co to znamená? Něco jsem hledal na internetu, ale zároveň mi není pár věcí jasných a nemám moc čas to dlouho studovat.

Jsem student a jelikož zatím nepodnikám a nemám žádný příjem, tak nemám ani živnostenský list. Ale naskytla se mi třeba poptávka, kde chce klient buď fakturaci (k tomu je asi třeba ten živnosťák), nebo dohodu o provedení práce.

Těmto věcem s fakturací a odváděním daní moc zatím nerozumím. Je mi ale jasné, že se to budu muset nějak naučit a porozumět tomu, abych se nedostal časem do problémů. Doufám ale, že mě nepošlete někam, že když tomu nerozumím, tak to ani nemám dělat. Myslím ale, že nikdo tomu všemu nerozumí hned od narození a asi to pochytí časem praxí (i když asi každý není tak blbý jako já :().

Co to ale pro mě přesně znamená a jak budu muset pak řešit odvod daní (popřípadě sociální a zdravotní)?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dobrý den. Dohoda o provedení práce (DPP) je typem pracovního vztahu. Dohody lze využít nejen pro sjednání letní brigády, ale i pravidelného přivýdělku. Hlavní výhodou práce na DPP je, že zaměstnanec ani zaměstnavatel neodvádí sociální a zdravotní pojištění u dohod s výdělkem nepřesahujícím 10.000,- Kč/měsíc. Tato příjmová hranice pro odvod pojistného byla stanovena od 1.1.2012. Limitem pro využití DPP zůstává pouze rozsah práce, který nesmí být větší než 300 hodin v kalendářním roce pro jednoho zaměstnavatele. Pokud zaměstnanec pracuje na dohodu pro jednoho zaměstnavatele víckrát v rámci jednoho roku, hodiny se sčítají a nesmí přesáhnout celkový limit 300 hodin ročně. Hodinový příjem by měl odpovídat obvyklé ceně za podobné práce. Například manuální práce, které se pohybují okolo 100 Kč na hodinu by neměly vycházet na 500 Kč. Naopak ohodnocení práce grafika cenou 500 Kč na hodinu by při kontrole finančního úřadu problém být neměl.

DPP u více zaměstnavatelů

Na dohody o provedení práce je možné v jednu chvíli pracovat pro více různých zaměstnavatelů. Pro každého z nich ale opět do rozsahu 300 hodin ročně. Teoreticky je možné být zaměstnán na DPP pro více firem a mít takto zajištěn "hlavní" příjem. Pokud pak zaměstnanec nemá žádný jiný příjem než z těchto dohod o provedení práce (žádná z dohod by nepřesahovala 10.000,- Kč za měsíc) a není za něj plátcem pojistného stát, nastává povinnost platit zdravotní pojištění ve stejné výši jako osoba bez zdanitelných příjmů, tj. 1080 Kč měsíčně. V tomto případě vzniká povinnost přihlásit se do 8 dnů zdravotní pojišťovně.

Náležitosti dohody o provedení práce

Dohodu o provedení práce je možné od 1.1.2011 uzavřít pouze písemně. Ve smlouvě by měl být vymezen sjednaný pracovní úkol, výše odměny, podmínky odstoupení od smlouvy. Není nutné stanovit pracovní dobu.

Podpora v nezaměstnanosti a DPP

Uchazeč, který je registrovaný v evidenci uchazečů o zaměstnání, si od 1.1.2011 nesmí k podpoře přivydělávat!

Zdanění výdělku z dohod

Příjem z dohody o provedení práce se daní 15% srážkovou daní při výdělku do 5000 Kč měsíčně. Pokud ale zaměstnanec podepíše prohlášení k dani nebo příjem přesahuje 5000 kč bude se danit zálohově.

Více k dohodě o provedení práce najdete v § 75 Zákoníku práce.

Snad je to pro Vás srozumitelné.:)

jendik
hodnocení

Děkuji, jen pár věcí.

Jak je to s hodinami v případě, kdy zakázka se nepočítá hodinovou sazbou, ale za mojí práci bych dostal určitou částku. Nebo to nejde a je potřeba to počítat u DPP podle hodin.

"Příjem z dohody o provedení práce se daní 15% srážkovou daní při výdělku do 5000 Kč měsíčně."

Co to pro mě znamená? Budu muset osobně sám si tu daň nějak odvést nebo pohlídat? Nebo to dělá už ten klient sám?

Hodiny u DPP se sledují právě kvůli tomu, že od odvodu SP a ZP je odměna z dohody osvobozena do limitu 300 hodin za rok u jednoho zaměstnavatele (a do výše 10.000,- zúčtované v měsíci). Pokud byste na DPP odpracoval víc hodin, muselo by se z příjmu, který náleží za 301. a další hodiny odvést pojistné. I tak můžete mít v dohodě stanovenou odměnu za "úkol", ale buď se vede docházka, nebo se hodiny vykazují na mzdovém listu.

Pokud je odměna zdaněna srážkovou daní, nevstupuje už do ročního zúčtování - je zdaněna definitivně a jednou provždy. Je-li zdaněna daní zálohovou, záloha se zúčtovává v ročním zúčtování nebo v daňovém přiznání.

Srážkovou i zálohovou daň z DPP srazí i odvede vždy zaměstnavatel.

atreus*

"Pokud byste na DPP odpracoval víc hodin, muselo by se z příjmu, který náleží za 301. a další hodiny odvést pojistné." - TO NENÍ DOBRÁ ODPOVĚĎ

Jak je uvedeno v první odpovědi, dohodu o provedení práce lze mezi stejným zaměstnavatelem a zaměstnancem uzavřít (a realizovat) v maximálním rozsahu 300 hodin ročně (do roku 2011 to bylo 150 hodin). Nad 300 hodin NELZE.

Jasně že nelze, ale jak je tedy možné, že se na OSSZ u kontrol setkávám s prací na DPP, která přesahuje limit? Jedna věc je to, co dovoluje zákon, a druhá, co udělají lidi. To byste se divil, kdybyste v praxi viděl, jak jsou někteří "zaměstnavatelé" schopni sepsat a zaplatit dohodu...

hodnocení

0x

Jendíku, sdělím jak to dělám já, třeba dneska při dvou brigádnících.

Potřebuji vykopat kanalizaci, dal jsem požadavek na nástěnku na pracák. Přišli dva chlapi, domluvili jsme se na 80Kč na hodinu. Podepíšou mi dohodu o provedené práci, vyplatím jim (denně) 80Kč x hodiny. Podepíšou převzetí. Vedoucí navýší částku + 15% a dají do nákladů a odvedou daň.

První poradkyně (kapka naděje) to napsala velice krásně..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]