Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak je to v mém případě s mateřskou?

Od: monica* odpovědí: 1 změna:

Dobrý den,

ráda bych tímto způsobem požádala o pomoc. V září roku 2011 jsem ukončila studium na vysoké škole titulem Bc., tudíž jsem do konce září byla vedena jako student. ihned od 1. října 2011 jsem byla zaměstnaná na HPP. Od nového roku 2012 vím, že měli proběhnout některé změny v sociálním zabezpečení. Tyto změny jsem si šla zjistit a na sociálce mi bylo řečeno, že sice podmínku mít odpracováno alespoň 270 dní nesplňuji, ale splňuji druhou, a to: že od ukončení studia nastoupím na mateřskou do 180 dní od ukončení studia (což bych se do toho vešla, do nástupu na mateřskou je to 170 dní). Mateřská mi byla stanovena od 19. března doktorkou, ale účetní mi dnes volala, že teprve záleží na sociálce, zda mi bude mateřská schválena nebo zamítnuta. Jak na tom tedy jsem? Druhá podmínka je v tomto roce platná nebo ne?

Děkuji za odpověď Hlinovská Monika

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

poiu*
hodnocení

0x

Dobrý den, v posledních 2 letech před nástupem na PPM musíte mít odpracováno 270 dnů (pro tyto účely se do "odpracovaných" dnů započítává i doba úspěšně ukončeného studia). Pokud jste nyní zaměstnána, tak ochranná lhůta 180 dnů se zde neuplatní (žádných 180 dnů od ukončení studia neplatí) a klasicky nastoupíte na PPM ze zaměstnání.

O nároku na PPM skutečně rozhoduje OSSZ, nikoli zaměstnavatel - ten pouze předá podklady, na základě kterých se vypočte výše PPM. OSSZ Vás zřejmě bude muset kontaktovat ohledně doložení doby studia, aby Vám mohla tuto dobu započítat a rozhodnout tak, že na PPM máte nárok.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]