Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vklad nemovitosti

Od: funkysize* odpovědí: 10 změna:

Zdravím,potřebuji poradit s vložením nemovitosti(rodinného domu) do katastru. Nevím,co je pro mne lepší ,zda vložit nemovitost jako společné jmění manželů nebo jako každý z manželů zvlášt 1/2? Jelikož podnikám a je možnost kdykoliv se dostat do fin.potíží jde mi hlavně o to,jak nejsnáze poté vyřešit situaci v případě exekuce nebo podobně.Pozemek na kterém je stavba jsem dostal od otce darem. Díky za pomoc

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

des*
hodnocení

2x

Vložte to do katastru na nepodnikající osobu.Kde nic není ani čert nebere.

uska*

des - dům za trvání manželství bez zúžení majetutku nelze vložit do katastru jen na jednoho z manželů.

uska*
hodnocení

2x

Těžká rada . Nemám zkušenosti s exekucí, ale asi bych postupovala takto.

Zápis od katastru na vás i manželku z jedné poloviny. V případě hrozby exekuce máte dostatek času svoji polovinu někomu darovat - manželce, dítěti atd. Rozdělit společné jmění manželů trvá nepodstatně déle jako napsat darovací smlouvá na polovinu domu.

Možná mě někdo opraví nebo doplní a to bude jen dobře pro vás.

Nejen, ze se to nestihne, ale take na to muze exekutor prihlizet jako na ucelove a nebrat na to ohled

doplněno 02.04.12 12:32:

Jinak pozemek neni ve spolecnem jmeni manzel, je pouze Vas a na ten by se exekuce vstahovala. jestli je dum postaven za trvani manzelstvi, je kazdeho 50%. Jinak exekutor muze zahrnout majetek ve spolecnem jmeni manzelu. tazke jestli manzelce verite, tak ji darujte pozemek, svoji cast domu a zaroven je vylucte zuzenim spolecneho jmeni manzelu. nevyhoda je, ze po teto akci se v pripade, ze se Vas manzelka rozhodne opustit, nebo vy ji, nemate zadny pravni narok k nemovitosi

funkysize*
hodnocení

Takže, pokud to dobře chápu ,dům nemohu napsat pouze na manželku? Jaký je postup pro vyloučení zúžením SJM?

des*

Já chci dodat že převod na katastru trvá i více než dva měsíce,takže se to zřejmě nestihne.

pravnik*
hodnocení

0x
Nepíšete jak nemovitost nabýváte - pokud darem, tak darovat lze buď jednomu z mnaželů, nebo oběma do jejich podílového spoluivlastnictví. Pokud nemovitost kupujete za trvání manželství a za společné peníze, nabýváte ji do SJM bez ohledu na text kupní smlouvy nebo následný zápis do katastru. Tím, že necháte RD "napsat jen na manželku" nic nezachráníte - exekutor se postará, aby se k majetku dostal a chybný zápis v katastru mu vadit nebude. Když nemovitost budete mít (i v katastru zapsanou) v SJM, můžete si toto své SJM zúžit - v případě podnikání rozhodnutím soudu, jinak notářským zápisem. V případě exekuce se ke zúžení SJM nemusí přihlížet.
funkysize*
hodnocení

Nemovitost je novostavba kterou jsme svépomoci vybudovali a nyní chci ,aby patřila pouze manželce. Jak to docílit?

lui*

Po zápisu do katastru ji darujte svoji polovinu. Už to tu zaznělo. Ale abyste pak nelitoval. Život píše romány.

pravnik*
Zhotovením nabýváte za trvání manželství nemovitost do SJM, bez ohledu na to jak to necháte zapsat do katastru. Platí to, co jsem napsal, nikoliv nesmysly typu daruj to manželce apod.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]