Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jsem na vozíku - na co mám nárok?

Od: roman50 odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, mám problém,změnil se mi život od základu, jsem pul roku na voziku a nevim jak dlouho ještě budu.je mi 50let.Hodně jsem sportoval a ted todle.Nevíte naco mám vše nárok od státu?Jestli přispívají na vozík lepší mám uplně obyč.a ten je na prd.a naco ještě přispívaji? děkuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

2x

Zdravím, jsem rovněž vozíčkář. Mám mechanický vozík (3 měsíce trvalo než ten krám ¨ZP schválila) sama si ho odřídím doma a po rovině, chtěla jsem elektrický a doktor se smál až se za břicho popadal, umím totiž ujít cca 30m o dvou fr. berlích. Můžete žádat o příspěvek na mobilitu, na péči, na pomůcky-např. sedátko do vany, na předělání bytu na bezbarierový, na auto, o průkaz mimořádných výhod I.-III. vše to chce čas a chození od dveří ke dveřím, pak čekat co schválí posudkáři a u pomůcek ZP. Žádosti najdete na stránkách MPSV. Přeji pevné nervy a hlavně hodně zdraví, nezoufejte, já mám ten vozík (RS) uř doživotně a žít se s tím dá. Pokud sem příjde Bruno poradí líp než já L

doplněno 31.03.12 10:48:

portal.mpsv.cz/...

Liduš, děkuji za důvěru. Tato problematika je dosti rozsáhlá, proto má odpověď nebude zcela vyčerpávající. Příspěvek na péči (PnP) je určen pro osoby závislým na pomoci jiné osoby. Přiznává se ve 4 stupních, I.stupeň=800 Kč/měs. II.st 4000 Kč/měs. atd. Posuzuje se zvládání 10 oblastí každodenního života: mobilita, orientace, komunikace, stravování, oblékaní, tělesná hygiena, výkon fyziologických potřeb, péče o zdraví, osobní aktivity, péče o domácnost. PnP I.st. náleží člověku, který nezvládá 3 - 4 potřeby. PnP musí být využit pro zaplacení pečující osoby. Žádost se podává na ÚP, formulář je i na internetu.

Příspěvek na mobilitu je určen pro osoby, které nezvládají mobilitu nebo orientaci a opakovaně se v kalendářním měsíci dopravují nebo jsou dopravovány. Výše 400 Kč/měs, vyřizuje ÚP.

Příspěvek na zvláštní pomůcku (sloučil původní příspěvek na zvl. pomůcku, na úpravu bytu,na zakoupení mot. vozidla a na jeho úpravu). Při posuzování žádosti jsou zjišťovány majetkové a sociální poměry. Příspěvek na pořízení mot. vozidla - např. při funkční ztrátě obou dolních končetin. Výše příspěvku - do 200 000 Kč. Přihlíží se k příjmu osoby a osob společně posuzovaných.

Některé zvláštní pomůcky jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění nebo jsou pojišťovnou zapůjčeny (schodolezy, zvedáky a j).- v této oblasti se příliš neorientuji. Osobě, která nezvládá mobilitu nebo orientace náleží průkaz ZTP/P.

roman50
hodnocení

děkuji Vám za vyčerpávající odpověd.Já vubec nemůžu chodit ani o berlích.Vozímě na rehabilitace, bazény atd.Sice mám tiky v nohách a brnímě prsty ale nechodim.Doktoři řikali že to může trvat roky než budu chodit.Asi dostanu invalidni duchod, do práce se už vrátiti nemůžu.Nevíte kolik je invalidní duchod? někdo mi říkal že .9,500kč.

lidus*

Romane, kolik je ID nelze jednoznačně říct, průměrný se myslím uvádí 10 000, počítá se z toho jaký jste měl výdělek. Já měla v r. 1988 spočítaný 1 800 tehdy to bylo docela dost, dnes po všech valorizacích mám 9 400 je to žalostně málo. Věnujte tomu čas a žádejte o vše oč žádat lze, příspěvek na mobilitu mám 400/měsíc, příspěvek na péčí směšných 800/měsíc, přiznané mám léta ZTP a loni mi ZTP-P nedali i když sama nejsem schopná dělat spoustu věcí. Držím pěsti ať je líp!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]