Nejste přihlášen/a.
Je mi 14 let a nevím co se životem.
Když jsem si hledala na Googlu věci pod heslem v názvu, vyjely mi rady pro třicátníky. Mám dojem, že se mnou není něco v pořádku. Kamarádka odchází na nejprestižnější střední školu v ČR, ve škole mi to nejde (částečně mojí vinou) a společenské vztahy mi krachují. Navíc rozhodně nejsem štíhlá, spíš naopak, z nějakého důvodu to vidí všichni kromě mě, teda až do nedávna. Nějak to přestávám snášet, dnes odpoledne jsem si nalila asi 250 ml rumu, v bláhové doměnce, že to v takovém množství třeba trochu pomůže.
Co s tím mám dělat? Co mám dělat s vlastním životem? Já už vážně nevím, každopádně o sebevraždě a podobných extrémech rozhodně neuvažuju. Spíš bych potřebovala poradit, jak se z toho vyhrabat...
Hlavně nepropadej depresím, z toho se člověk někdy hodně špatně hrabe. Začni pro sebe něco dělat. Uprav si životosprávu, najdi si sport, který Tě bude bavit. Tím uděláš něco pro tělo. Ve škole se snaž přidat, ať jsou výsledky lepší. Povzbudí Tě to. Najdi si koníčka a přátele, s kterými si budeš mít co říct a s kterými Ti bude dobře. To tě pozitivně naladí. Prostě začni dělat věci pro sebe a občas něco pro ty druhé. Budeš z toho mít príma pocit. Snaž se, ať jsi usměvavá, příjemná a oblíbená. A život bude pro tebe hned hezčí.
V alkoholu se chuť do života nenajde, spíš naopak! Prvním krokem by opravdu mohlo být to, že změníš životosprávu (budeš hubnout, cítit se lépe, jelikož zdravé věci obsahují daleko více vitamínů a látek, které podpoří energii, a hlavně budeš zdravá), najdi si koníček, který ti bude vyhovovat (pokud si šikovná na manuální práci, můžeš něco vyrábět, např náušnice, šperky, dekoraci apod.- bude tě to bavit a navíc to třeba můžeš začít prodávat např. na www.fler.cz a vydělat si nějaké penízky, pokud máš ráda zvířata, můžeš pomáhat v útulku- všude potřebují pomoc, pokud ráda píšeš příběhy nebo básně- založ si např. blog a můžeš psát), začni se více snažit ve škole, zkus dohnat letošní rok- vím, že je to těžké, protože už jsi v půlce druhého pololetí, ale vždy je co spravovat, pokud ne, tak měj motivaci a chuť do toho jít příští školní rok (hned od začátku- na nové škole), abys všem ukázala, že nejsi hloupá (v což já pevně věřím), udělej si občas radost něčím co máš ráda- oblečení, kosmetika, cédéčko. Pokud nic z toho nepomůže, promluv si s mamčou, jestli by ti nepomohla, že už si nevíš rady, jestli ani tohle nepomůže, taak se s ní domluv, jestli bys nemohla zajít k psychologovi, který by ti pomohl (návštěva psychologa je v dnešní době úplně běžná, takže z toho nemusíš mít starost). Já ti držím palce ať vše dobře dopadne!
Prožíváš ty nejhezčí roky a přesto nejsi spokojená. Moci si to tak s Tebou vyměnit! Co pro sebe děláš, co Tě baví, aby sis rozveselila život? Určitě máš nějakého koníčka - co třeba pejska? Při jeho venčení máš pohyb, takže navíc to prospěje Tvé postavě.
Je u vás možnost nějakého cvičení? Já chodívala do Sokola, dneska to je aerobik, či jak se to všechno jmenuje. Ale je to pohyb a to je důležité.
Ve škole Ti to nejde a uznáváš, že Tvou vinou. Když máš šikovnou a chytrou kamarádku, popros jí, ať Ti vše znovu vysvětlí, obuj se do toho a dělej všechno pro to, aby i Ty ses dostala ne nějakou dobrou školu. Jde o celý Tvůj další život, nemá cenu proto právě teď lajdačit a házet učení za hlavu.
A nezapomeň, že chlast ještě nikdy nic k dobrému nevyřešil. Nadělal jen dluhy, rozvody, násilí, sebevraždy. Nic dobrého v něm není, tak přestaň blbnout. Navíc ve vývinu, ve 14 letech také nijak pozitivně k Tvému vývoji nepřispěje. Tak pryč od něj.
Vzpomínka na mé mládí: měli jsme ve třídě spolužačku - krásy nepobrala, brýle, narezlá, pihatá, obtloustlá. Ale zároveň každému pomohla, nezkazila žádnou legraci, byla prostě po všech stránkách fajn kamarádka. Měli jsme ji rádi a její nedostatky nikdo neviděl. Tak když budeš jinak kvalitní, tak ona ta krása a super postava také není všechno. Jaga.
Stanov si v životě naději, něco, za co budeš z úsměvem bojovat a brát příchozí rány jako cestu k něčemu vyššímu! Věř mi, každý, úplně každý, si v nějakém věku řekne, že: něco se mnou není v pořádku. Je to velký problém, který... Ráda se řídím tímto: Problémy jsou tu od toho, aby se překonávaly! Tedy i tento... Jak ho překonat? Jak jsem psala výše... najdi si jinou kamarádku - když ta bývalá už není. Také když si uvědomuješ svou vinu v učení, zkus jí napravit... Pokud to doopravdy nejde, není chyba v tobě. Protože nejsi štíhla, neznamená to, že jsi škaredá! Buď tou nejtlusší holkou pod sluncem, pokud se tak cítíš dobře... To jen k tomu.
K tomu rumu - nedělej to. Vážně tím nepomůžeš, chápu proč to děláš... Ale není to tak. Ještě něco, jak by ti to mohlo pomoct? Zapomenout? Jenže to, co se zapomene, se jednou musí prostě připomenout. Pokud nezemřeš, což si nechtěla, jak píšeš.
Co máš dělat ze životem? Prodej ho, mrzák by byl šťastný. Vždy, když se cítím hrozně, si uvědomím, že někteří lidé se na tom mají daleko hůře. Hned si vážím svého života a dělám různé věci, jako bych to měla dělat naposledy. Naději!
Mel,tak tady to rozhodne nevyresime,jedina dobra rada,je nasmerovat te k lekari,psychiatr a psycholog soućasne.Mluvim docela vazne,potrebujes pomoc odbornou,vyplyva ,to ev.z toho co pises.Sama to nezvladnes a budou se deprese ,kterymi trpis,prohlubovat.SA,ozrejme hraje i roli dospivani a muze s urcitym druhem onemocneni souviset.Je na lekarich aby odhadli spravnou dg. a zacali s lecbou.Pokud jeste potom to vahas,jiz na tom nejsi opravdu nejlip.
Co dělat? Pokud ti to nejde ve škole, částečně vlastní vinou, tak na tom zapracuj Pokud nejsi štíhlá, začni běhat, jezdit na bruslích, cvič doma - budeš štíhlejší a budeš se cítit lépe. Proč ti krachují společenské vztahy? Zapřemýšlej nad příčinou. A uvědom si, že někteří lidé jsou v životě moc důležití a jiní jsou prostě jen známí, co přicházejí a odcházejí.
Lituješ se - ale co s tím uděláš? Zvedneš se a půjdeš na sobě zamakat, podívat se ven, jak je krásně (no, dneska asi ne). Určitě máš nějaké koníčky - věnuješ se jim? Co ti brání zkusit nějaký nový sport, nový koníček, jít na nová místa?
Pokud se budeš rochnit v bahně sebelítosti, samo od sebe se nic nezmění. Něco změnit musíš TY.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.