Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, za pár dní maturuju z účetnictví, ale nějak nechápu, co si mám představit pod dobropisem. Vím, že je to nějaká poskytnutá sleva, ale nechápu to účtování. Mám např.
FaV a poskytl jsem slevu na výrobky 311/601
DPH 311/343
VBÚ, úhrada dobropisu 311/221
A když je to FaP? Je to 315/321?
Děkuji za rady
Budu asi mluvit jen příliš laicky. Dobropis znamená, že dotyčný člověk má u firmy nějaké peníze k dobru. Třeba něco reklamoval, vracel. Dělala jsem OZ v potravinářském velkoobchodě a tam dobropisy často mívali obchodníci, kteří vraceli do VO prázdné obaly - přepravky a láhve. Řidič to při přijetí zapsal a podle toho pak ve VO vystavili dobropis.
Většina našich odběratelů platila za zboží hotově mně, po 14 dnech. Já jsem s sebou vozila desky s dobropisy, které jsem od faktury hned odečetla. Fa a D měly stejné číslo, takže bylo zřejmé, které doklady k sobě patří. Takže paní X odebrala třeba zboží za 10.000 Kč, já pro ni měla dobropis na obaly za 1.500 Kč, tak jsem jí to podepsala a orazítkovala, že Fa byla mně hotově uhrazena, D přitom odečten. A ona mi zaplatila jen 8.500 Kč.
Spokojenost byla na obou stranách. VO dostal své peníze hned a odběratelé nemuseli čekat, až se ve VO uráčí poslat jim peníze za D na účet. Jaga.
Je to ale řečeno laicky a nejjednodušší formou. Jak se to provádí bezhotovostně apod., to nevím.
"stasku", jde Vám o to, aby byl Dobropis správně zaúčtován podle číselného označení účtové osnovy. Jistě jste ve škole takových případů probírali více. Chce to jen stále si učivo opakovat, kdyby jste si stejný příklad vytáhl při maturitní zkoušce. Na odpověď máte profesorku, měla by Vás to naučit, je od toho nakonec placena.
Účtová osnova pro podnikatele: business.center.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.