Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odečítatelné položky z daní

Od: dcspeedi* odpovědí: 2 změna:

Ahoj, chtěl jsem se zeptat, co je odečítatelnou položkou z daní? Jsem živnostník a vím že se můžou odečítat děti, životní a penzijní pojištění a hypoteční či stavební úvěr... Ale co když jsem si kupoval třeba notebook speciálně jen pro tu práci? Nebo jsem projezdil benzín? Předem díky za odpovědi

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

paaja*
hodnocení

3x

No a jako živnostník - vedete účetnictví, daňovou evidenci nebo uplatňujete výdaje procentem?

Z kontextu otázky bych tipoval, že uplatňujete procenta. V takovém případě nemůžete odečítat výdaje ani za notebook ani za benzín ani za nic jiného. Tyto výdaje jsou už předem zahrnuty v tom procentním paušálu.

doplněno 29.03.12 08:35:

bych ještě upřesnil: slevy a odečitatelné položky, které jste zmiňoval ve druhé větě (děti, úvěry, penzijní, ...) samozřejmě můžete odečíst vždy, i při uplatnění výdajů procentem.

hodnocení

0x

Ještě je rozdíl mezi položkami odečitatelnými z daně (tedy ze skutečně vypočtené daně, to je např. odpočet na poplatníka, na manželku, na studenta, na děti) a z daňového základu (tedy z částky, ze které se teprve daň bude vypočítávat, což by bylo např. to penzijní pojištění, úroky se stavebka atd.).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]