Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Na co má exekutor právo?

Od: kina* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,opět mám jeden všetečný dotaz. Mám kamarádku a ta má dceru.Její dcera(25) začla žít neřízený život(drogy,krádeže,neplacení ničeho atd..) a díky tomu se dostala do problémů,kde ji každý den někdo uhání o zaplacení nějaké častky.Moje známá brzy pochopila,že její dcera ji může stahnout do pekel a tak ji nechala na městském úředě odhlásit ze společného bytu a zrušila ji u ní doma trvalý pobyt(asi před 2 roky). Dnes je situace taková, že po dceři jdou exekutoři a té moji znémé předem zaslali echo(nějaká exekuční kancelář),že příští týden přijedou a zabaví v bytě vše,co by jen mohlo být její dcery.

Zajímalo by mě,co vše exekutoři mohou a co ne? Bohužel moje známá nemá rozhodnutí z úřadu o tom,že dcera má zrušené trvalé bydliště u ní doma,protože tento doklad dostala jen její dcera,která na vše kašle a matce to nedala ani v kopii.Pokud přijde exekutor,jak se může bránit,že tam již dcera nebydlí a že tam nemá trvalé bydliště?Musí si to exekutor ověřit někde na úřadě,než vtrhne do bytu? A může tam té moji známé něco zabavit,když její dcera tam nemá trvalé bydliště a nic ji tam nepatří?

Poraďte prosím někdo,rád bych ji pomohl,protože je zoufalá a každý den brečí a čeká,až přijdou a neví co má dělat. Z televize ví,čeho jsou exekutoři schopni a že nejdřív berou a potom se ptají. Mohou ji tam něco vzít (televizi,lednici,video,dvd atd),nebo nemohou a jak jim dokázat,že už tam její dcera nebydlí a že spolu nemají nic splečného.Napadlo mě,že by mohla zajít na úřad a tam o toto potvrzení o zrušení trvalého bydliště požádat,ale vydají ho jí?To potvrzení je spíš pro její dceru,v něm musí být napsáno,že ji ruší pobyt na trvalé adrese a její trvalý pobyt je na úřadě předpokládám.

Děkuji za jakoukoli radu Kina

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Zdravím, Kino. Trvalý pobyt není důležitý, ten tam dcera klidně může mít. Exekutor chodí tam, kde se dlužník prokazatelně zdržuje, tedy bydlí. Toto je exekutor povinen si ověřit. takže pokud se tam dcera té paní nezdržuje (potvrdit to mohou i svědci -sousedé), pak tam exekutor nemá co dělat. Vaše známá ať napíše exekutorskému úřadu sdělení, že dcera tam nebydlí a nemá tam tudíž žádné své věci. Kde pobývá, jí není známo, protože se nestýkají. Tak by exekutor neměl mít právo vstoupit do bytu a cokoliv sebrat.

doplněno 28.03.12 10:23:

Tady je důležité komunikovat s exekutor. úřadem a dát jim to na vědomí. Kopii ať si schová.

kina*
hodnocení

No řeknu to asi takhle.Moje známá vlastně nemá s tím exekutorským úřadem nic společného,ona ani neví kam by měla volat.Exekutoři jdou po její dceři a jen díky nějakým známým se moje známá dozvěděla,že se exekutoři chystají k ní.Možná je to jen taková psychologická hra od toho exekutora,že čeká,co se bude dít,jestli se její dcera doma objeví,ale za to přeci moje známá nemůže.Ona vidí dceru jednou za rok a to se musí někde náhodou potkat.Jinak u ni nebydlí a nijak se nevyhledávají.Mě šlo spíš obecně,jak se může bránit a jestli mohou exekutoři třeba vniknout do jejího bytu a vzít si tam něco,pokud ona nebude doma.Toho se bojí nejvíc,že bude v práci a oni ji tak vlezou a vezmou si co chtějí.Nevím jaké práva má exekutor a jaké má ona,ale je mi divné,že když ona dceru odhlásila a ona tam nebydlí,tak proč by chodili někam,kde měla dříve bydliště?No druhá věc je ta,že její dcera určitě někde uvádí,že bydlí ještě u matky,aby nemusel přiznat,že je vlastně hlášená na uřadě.Jde mi o to,jak se zachovat,kdyby přišli,normálně volat policii a nechat je vyhodit a co když s nima přijde policie,bude jim stačit papír od městského úřadu,že už tam nemá její dcera trvalé bydliště?Docela ji lituji,protože celý život dřela jako mezek a dnes ji vyhrožují,že ji všechno vezmou a ona je uplně na dně a neví čím se bránit.Na právníka nemá peníze a vlastně ona nemá ani co řešit,protože ji nikdo neoslovil a po ni nikdo zatím nic nechce,jen se bojí,až se jenou objeví mezi dveřma exekutor že se složí.

doplněno 28.03.12 13:04:

Jako kopii si má schovat?Dcera ji nic nedá,tu to nezajímá a nevím jestli na uřadě ji dají nějaký papír,že tam její dcera nebydlí.Čekal bych,že exekutor musí mít nějaké podklady v ruce.A ještě pokud nepřijde s exekutorem policie,má ji volat?Předpokládám,že by tam měla být.

Policie u toho bejt nemusí ale můžete ji zavolat.

doplněno 28.03.12 13:25:

Nejlepší bude když si vaše známa připraví všechny účtenky od všech věcí v bytě a když jim je ukáže tak by jí je ,,neměl" nikdo vzít.

Kino, já jsem to pochopila tak, že tu Vaší známou kontaktovali z exekučního úřadu. Pokud je to tak, jak uvádíte, pak se Vaše známá nemá čeho obávat. Exekutor je povinen si zjistit místo pobytu a má právo vykonat exekuci na majetek pouze tam, kde je předpoklad, že se nachází věci dlužníka. Pokud se vaše známá s dcerou nestýká, nikdo jí tam nevídá, pak exekutor nemá právo vstoupit do cizího bytu a cokoliv zabavovat. K tomu ho nic neopravňuje. Prostě je to cizí dluh a osoba, které se to týká tam nebydlí a nepobývá. Není povinna pouštět cizí lidi do baráku a nikdo nemá právo vstoupit do něj bez její přítomnosti. Zde chybí právní důvod k vykonání exekuce zabavením jejího majetku. Vím, že má obavy, děje se ledacos, ale tady bych se nebála. Nemohou na ni, netýká se jí to.

doplněno 28.03.12 13:59:

Pokud to bude potřeba, ať Vaše známá případné nevítané návštěvě sdělí mezi dvěřma, že se dcera odstěhovala, neví kam, nestýkají se, nejsou spolu za dobře, dluhy dcery se jí netýkají a tím to pro ni hasne.

doplněno 28.03.12 14:11:

" Lujsi" neříkám, že se to neděje. Jen se snažím poradit, jak se dá bránit. Na to se tazatel ptal. Ale Vaše zkušenosti, Lujsi, jsou v tomto směru převážně katastrofální. Ať již osobní, nebo Vašich známých. Ty moje ne, ani našich klientů. :) Ale jak jinak - respektuji Vaše připomínky. Paní moc možností na obranu nemá a pokud si nemůže dovolit právní zastoupení, které by jednalo dle potřeby za ni, mohu ji poradit opravdu jen to, co je vhodné říci a jak jednat.

Kapkonaděje:*stop* jen tak mezi námi děvčaty, kámošova dcera už doma nebydlí 13 let a stejně k nim exekutor přišel a začal jim zabavovat věci.

koblizek007*

Dobrý den. mýlíte se, že exekutora nic neopravňuje ke vstupu do "cizího bytu".

Exekutor je oprávněn a smí do něho vstoupit i násilím (§ 325b, odst. 2, obč. soudního řádu).

doplněno 28.03.12 14:26:

Pro "kapkunadeje"

buss
hodnocení

0x

No jednoduše, co mu umožňuje exekutorský řád, OSŘ. Vezmou, když neprokáže že je to její, tudíž mít doklady o nabytí. Jdou za majetkem. Zaslat echo? Co to je za nesmysl, pak tam zbudou holé zdi... Přesvědčit je,že tam nemá žádný majetek, nedochází tam. Jen ten EŘ napoví.

doplněno 28.03.12 14:03:

Až přijdou, zavolejte policii, bude to zajímavé.

koblizek007*
hodnocení

0x

Předejte kamarádce tyto informace.

1. Mějte přehled o všech cenných věcech ve své domácnosti, abyste hned zjistili, které vaše věci exekutoři odvezli, nebo chtějí odvážet a sepisovat. Podle § 95, odst. 2, exekučního řádu (zákon č. 120/2001 Sb.), nejste oprávněni nahlížet do spisů, takže nemáte nárok na soupis zabavených věcí. Nevyhazujte paragony, kupní nebo darovací smlouvy, usnesení o vypořádání dědictví, o vypořádání společného jmění manželů, apod., protože jimi pak budete prokazovat své vlastnické právo k zabaveným věcem těžko. Pokud chybí listiny stačí i svědecké výpovědi.

2. Pokud vás vyzve exekutor, abyste jej vpustili do vašeho bytu, aby jej mohl prohlédnout, zda v něm váš příbuzný (nebo třeba i jen známý, který vás navštěvuje), má své věci, požádejte jej, aby vám ukázal soudní rozhodnutí o nařízení exekuce a exekuční příkaz na tohoto vašeho příbuzného či známého. Ukáže-li vám je, zavolejte 158, aby prohlídce asistovala hlídka Policie ČR, a až pak jej do bytu vpusťte. Exekutorovi ukažte (ale nedávejte do ruky!) doklady od vašich věcí. Odmítnete-li exekutorovi byt ukázat, smí do něho vstoupit násilím (§ 325b, odst. 2, obč. soudního řádu).

3. Pokud vás exekutor k prohlídce bytu nevyzval, ale vy najdete svůj byt poloprázdný, ihned zavolejte 158 a ohlašte vyloupení bytu. Již na začátku šetření zcela jistě vyjde najevo skutečnost, že se nejedná o loupež, ale o exekuční úkon. První protokol, ve kterém bude napsáno, že nejde o loupež, ale o exekuci, a bude v něm uveden exekuční úřad, případně jméno exekutora, si od policejního vyšetřovatele vyžádejte. Máte na něho jako poškozený nárok a máte v ruce důkaz o tom, kdo má vaše věci.

4.Sepište všechny věci, o které jste přišli, navštivte exekutora, předložte mu kopie dokladů od nich a vyzvěte jej, aby vám vaše věci vrátil. Odmítne-li, ihned na něho podejte u vašeho okresního soudu žalobu "o vydání věcí". Žalobu odůvodněte jednoduše tím, že nikomu nic nedlužíte, exekuce provedená proti vám je v rozporu s § 36, odst. 3, exekučního řádu, vaše věci vám tak byly odebrány neprávem a podle § 126, odst. 1, občanského soudního řádu proto žádáte soud, aby exekutora zavázal vám je vrátit. V žalobním návrhu všechny věci vyjmenujte, k žalobě přiložte kopie dokladů od nich a policejní protokol s jménem exekutora, který vám věci odvezl. Kopii žaloby pošlete doporučeně exekutorovi, aby věděl, že zabavené věci jsou vaše a později nemohl tvrdit, že je vydražil v dobré víře, že patřily dlužníkovi.

5. Tvrdil-li vám exekutor, že musíte podat tzv. vylučovací žalobu podle § 267, odst. 1, občanského soudního řádu, poučil vás nesprávně. Vylučovací žalobu může podat jen dlužník, jeho manžel a osoby, které jsou s dlužníkem spoluvlastníky zabavené věci. Nikdo jiný. Vyloučit lze jen ty věci, které nepodléhají výkonu rozhodnutí (§ 321 a 322 o.s.ř.).

6. Na exekutora, který do vašeho bytu vstoupil, aniž by vás předtím k jeho prohlídce vyzval, můžete podat trestní oznámení pro porušení domovní svobody (§ 238, odst. 2, trestního zákona) a stížnost Exekutorské komoře ČR. Vznikla-li vám škoda (cestovné, poškození věci, ušlá mzda za neplacené pracovní volno, ale i psychické utrpení z omezení v běžném životě - v poloprázdném bytě - a z nejistoty o osudu vašich věcí), můžete u vašeho okresního soudu podat žalobu na Ministerstvo spravedlnosti ČR o náhradu škody způsobené nesprávným úředním postupem podle zákona č. 82/1998 Sb.

POZOR. Dle §68zák. 286/2009Sb., NESMÍ exekutor sepsat věci u kterých je na místě nepochybně prokázáno( účty,smlouvy,notářský soupis),že nepatří povinnému (v tomto případě vaší dceři). V případě,že exekutor i tak. bude chtít věci sepisovat a odvážet volejte Policii . Následně podejte na exekutora stížnost pro porušení zákona a trestní oznámení pro odcizení věci. Exekutoři mají k dispozici mnoho zákonů ,ale ani my občané nejsme bezmocní! Hlavně se vyvarujte násilí. Mnoho štěstí.

buss

Radí vám MUDr! Mlčoch (kdo je autorem?) že? Radí vám Britské listy kde je jako autor uveden D. Pech. Ach to autorské právo...
No a pak máme též § 68 EŘ, § 95/3 EŘ. Jsou v cizím bytě, takže obdrží soupis věcí zabavených, kdyby ne, jak přítomný (nepřítomný) vlastník bytu a věci ví co mu odnesli, jak se bude bránit? A ihned do soupisu zapsat nesouhlas, že odnáší cizí věci.
Prostě využít všech! možností se bránit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]