Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
poraďte mi prosím někdo, jaké má pravomoce zaměstnavatel, když propouští zaměstnance z důvodu nadbytečnosti? Jak je to s odstupným, jak je to s výpovědní lhůtou. Kdy odstupné ano, kdy ne.. Prostě vše co vás napadne...
Díky
Jára
více dotazů na toto téma už tu bylo
#nadbytečnost+výpověď
jen u těch starších odpovědí nemusí korespondovat s opětovnou bůhví kolikátou novelou Zákoníku práce... dobře si ho otevřít a zkontrolovat současné znění... počínajíc § 48 a dále, výpovědní doba § 51, důvody § 52, odstupné § 67
poslední změny jsou avizované na zakonik-prace-online.cz/...
celé znění na zakonik-prace-online.cz/...
nebo na stažení zakonik-prace-online.cz/...
Dbejte na to, abyste ve smlouvě měl opravdu napsáno - organizační důvody, nadbytečnost. Pokud by Vám napsali dohodu, dostal byste po celou dobu jen 45 % dávek a neměl byste nárok na odstupné. Mně dali dohodu, odmítla jsem ji a tak mi to museli přepracovat.
Jinak máte nárok na odstupné ve výši 3 platů, pokud se zase něco nezměnilo k horšímu. Ovšem po tuto dobu nebudete od ÚP dostávat dávky, až poté, co tato doba vyprší.
Výpověď Vám běží 2 měsíce, takže pokud ji dostanete teď, budete ještě do konce května pracovat. Pokud ji dostanete třeba 2. dubna, budete pracovat do konce června.
Úplně nejlepší by bylo sehnat práci co nejdřív po vypršení výpovědi, měl byste odstupné a přitom už vydělával. Jenže ono se to pěkně mluví a skutečnost je jiná, že? Bohužel. Jaga.
Jinak máte nárok na odstupné ve výši 3 platů, pokud se zase něco nezměnilo k horšímu.
Od 01.01.2012 došlo ke změně v odstupném - odstupné se poskytuje ve výši nejméně:
a) jednonásobku jeho průměrného výdělku, jestliže jeho pracovní poměr u zaměstnavatele trval méně než 1 rok,
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.