Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vydání nového občanského průkazu

Od: travelm odpovědí: 11 změna:

Dnes jsem byl na magistrátu města, chtěl jsem vydat nový občanský průkaz a paní na přepážce mi řekla, že pokud chci vydat nový občanský průkaz z důvodu změny nepovinných údajů tak můžu jen za předpokladu, že si koupím novou občanku s čipem za 500,- jinak to nejde... A tak jsem hledal na internetu a zjistil jsem že mi lahala (viz. níže). Kde si můžu jít stěžovat kromě jejího vedoucího?

Zákon č. 328/1999 Sb. Zákon o občanských průkazech
Zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích
Položka 16 Položka 16
b) Vydání nového občanského průkazu za průkaz poškozený, zničený, ztracený, odcizený nebo za průkaz obsahující neoprávněně provedené zápisy, anebo vydání občanského průkazu na žádost občana z důvodu zápisu nepovinně zapisovaných údajů, popřípadě z jiného osobního důvodu občana 100 Kč

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Pokud by to nebyl magistrát, tak u tajemníka.

Funkce na MěÚ - starosta, tajemník

magistrátní funkce - primátor,?

? = asi ředitel, možná kancléř. V každém případě je to nejvyšší úředník, nadřízený všech vedoucích odborů a řeší nejzávažnější provinění úředníků.

travelm
hodnocení

byl to magistrát města

Stejně jako mají starostové tajemníka, tak mají i primátoři toho "?". Jsem z malého města a přesný název funkce nejvyššího magistrátního úředníka nevím. Možná je to také tajemník. Určitě se dá dohledat na stránkách příslušného magistrátu, dá se zeptat v podatelně příslušného magistrátu. A pokud vůbec neuspějete, napište mi sem nebo do vnitřní pošty název města, dohledám.

doplněno 27.03.12 16:13:

Čtu odpověď bruna níže a bude to pravděpodobné.

hodnocení

0x

Raději si nestěžujte, abyste se neztrapnil. Zákon o správních poplatcích byl do dnešní doby 56x novelizován, vy jste asi nahlédl do nějaké starší verze. Aktuální znění části předpisu týkající se občanských průkazů je toto:
Položka 8

a) Vydání občanského průkazu se strojově čitelnými údaji a s kontaktním elektronickým čipem

500

b) Vydání občanského průkazu bez strojově čitelných údajů s dobou platnosti 1 měsíc

100

c) Vydání občanského průkazu bez strojově čitelných údajů s dobou platnosti na 3 měsíce

100

d) Vydání občanského průkazu občanu mladšímu 15 let

50

e) Vydání občanského průkazu občanu staršímu 15 let, který nemá trvalý pobyt na území České republiky

100

f) Vydání občanského průkazu se strojově čitelnými údaji za průkaz poškozený, zničený, ztracený, odcizený nebo za průkaz obsahující neoprávněně provedené zápisy

100

g) Odblokování elektronické identifikace občanského průkazu

100

Úřednice měla pravdu.

travelm
hodnocení

Nevím odkud jste čerpal, já zde kde je aktuální znění:

business.center.cz/...

travelm
hodnocení

pak jsem ještě našel (aktualizováno 18.02.2012)

zakonyprolidi.cz/...

nikde se tam ale nepíše, že když chci měnit nepovinný údaj tak že musím žádat o občanku s čipem za 500,- kč

Prostě nemusíte.

hodnocení

0x

To jo ale pokud nechce tu s tím elektronickým čipem tak to není povinný!.!.!

hodnocení

0x

Minulý měsíc jsem byl zažádat o novou občanku a měl jsem dvě možnosti - 1) buď občanka s čipem za 500Kč nebo zadarmo bez čipu. Když jsem se slečny zeptal k čemu je dobrá ta s čipem, řekla mi, že zatím k ničemu, a tak jsem si řekl o tu bez čipu. Rovněž je dobré zmínit, že při žádosti o novou občanku není již potřeba fotografie a formulář se žádný nevyplňuje. Na úřadu si vás vyfotí a formulář vyplní za vás. Vy jen podepíšete.

Za tři týdny bude vaše občanka připravena k vyzvednutí. K tomu aby vám ji vydali je potřeba si rozmyslet nějaký čtyř až desetinný kod (ano, i u těch bezčipových!). Vždy, když se budete legitimovat na úřadu, budou ten kod po vás chtít, takže nezapomenout :)

travelm
hodnocení

bruno2® jsi si stále jistý, že úřednice měla pravdu?

Přechodná ustanovení zák.č.328/2009 Sb. v platném znění:

3. Žádost o vydání občanského průkazu se strojově čitelnými údaji, vydávaného podle zákona č. 328/1999 Sb., ve znění účinném do dne nabytí účinnosti tohoto zákona, lze podat u orgánu příslušného k jeho vydání podle místa trvalého pobytu žadatele nejpozději do 14. prosince 2011. Podává-li občan žádost o vydání občanského průkazu se strojově čitelnými údaji podle věty první u matričního úřadu nebo u obecního úřadu obce s rozšířenou působností mimo místo trvalého pobytu, lze tak učinit nejpozději do 30. listopadu 2011.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]