Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chci se zeptat, spořím synovi od 10 let stavební spoření, před rokem mu bylo 18 a bojím se toho, že peníze vybere a utratí to za kraviny, zajímalo by mě jak mám zjistit, zda stavební spoření dále existuje? P.S. stavebko mu vedeme u české spořitelny...
S pozdravem
Pokud se moc nepletu, tak po jeho 18tých narozeninách nemáte žádnou zákonnou šanci synovi říkat kdy jak a na co má peníze vybrat a použít.
Vaší šancí bylo spoření ukončit před 18tými narozeninami syna...a peníze dát někam jinam...na účet kam můžete jen Vy...a až syn dospěje a zmoudří, pak mu teprve peníze dát...i kdyby to mělo být až v době jeho 30tých narozenin..
Takto se opravdu reálně může stát, že si za peníze na stavebním spoření koupí silnou motorku...a druhý den si na ní poláme všechny kosti v těle...
To není tak jednoduché. Pokud je stavební spoření vedeno na nezletilé dítě, nemusí pro výběr financí stačit ani písemný souhlas obou rodičů, ale je nutný souhlas opatrovníka, kterého určí opatrovnický soud. Stejně tak je to v případě, kdy není možné souhlas od druhého rodiče získat.
Ano, to co píšete platilo u některých stavebních spořitelen...a od určité částky...
Pokud jsem se informoval, tak u ČMSS to potřeba není...
Ale jinak souhlasím, v některých případech je i u nezletilce potřeba získat to co píšete.
Pro konkrétní informace je potřeba kontaktovat konkrétní stavební spořitelnu...a zeptat se co a jak.
Oficiálně to zjistit nemůžete. Syn je jednou plnoletý a banka vám nesmí sdělit žádné údaje o jeho účtu. Pak zbývá - buď kamrádka nebo známý v bance nebo pokud má syn v ČS zřízen servis 24, tak se doma dopídit k heslu a kouknout na monitor. Obojí však je minimálně mimo rámec slušnosti. A co kdyby jste se jej zeptala přímo?
Bohužel z vlastní zkušenosti :Zjistili jsme to tak,že se nám začaly vracet platby ,které jsme synovi na SS posílali.Neexistující účet..
Chtělo by se mi napsat "jak jste si ho vychovali, takový je", Já bych se své dcery zeptala a nepředpokládám, že by mi lhala. Peníze jste spořili jemu a tak pokud si peněz váží, jistě je neutratí za blbosti ale použije třeba na byt, auto. Dcera si po svatbě vzala na byt hypotéku a na námi naspořené stavebko nesáhla ale navýšila cílovou částku a spoří dál. Pokud syn bydlí u vás tak mu jistě chodí výpis-podle toho to poznáte, nebo ho vemte do spořky a chtějte aby dokázal, že účet existuje. Ovšem to bych já, být váš syn, byla za tu důvěru-nedůvěru dost naštvaná. Nakonec peníze jste mu dali a tak je to jeho věc jak je utratí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.