Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co na narozeninou hostinu?

Od: ellin* odpovědí: 8 změna:

Krásné slunečné pondělí všem,

mám na Vás dotaz. Budu dělat větší narozeninovou oslavu pro rodinu na mé kulatiny. Každý rok se vždy všichni několikrát "slezeme" při nějaké příležitosti, letos to budou (mimo jiné) moje narozeniny. Je nás hodně. Potřebuji poradit s jídlem a pitím. Chtěla jsem podávat tradiční narozeninová jídla a chuťovky- jednohubky, obložené talíře, řízečky apod. , ale chci i něco jiného- fondue, bowle, sushi. Napadá Vás ještě něco čím ozvláštnit jídelní stoly? A co pití- alko/nealko? Další věc- čím byste ozdobili tyto stoly a prostředí- balónky v žádném případě nechci, spíš něco elegantnějšího. Díky za každou radu!

doplněno 26.03.12 13:38:

Málem bych zapomněla- hostinu chci dělat někdy v květnu (měsíc po mých narozeninách), když už bude hezky a dá se sedět i venku.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cocinkamichalka*
hodnocení

5x

Ahoj Ellin,

na velké oslavy se vždycky osvědčí listové minipizzy - listové těsto se pomaže rajčatama, šunkou, salámem, zaroluje se to, nakrájí a upeče. Jinak my také vždy grilujeme maso (třeba kýtu), klasika brambůrky, tyčinky a myslím, že česnekovou pomazánkou nepohrdne nikdo :)

Jinak na výzdobu doporučuju barevnou organzu a můžete si nechat uvázat vazbu v květinářství - buď živou, nebo suchou - a pak Vám bude ještě třeba měsíc zdobit doma :))

doplněno 26.03.12 16:32:

Sushi bych taky nedělala. Lidi se toho většinou bojí, bude to ležet celé odpoledne na stole, nebude to ani čerstvé, ani dobré a nakonec pracné sushi vyhodíte :(

Zdravím, Ellin. Podobně, jako u Dakona a Míši. Pořádná grilovačka. Na stůl květinovou výzdobu. Jinak kousek ovoce, zeleninka, buchta či koláč, něco slaného. Když nechcete balonky, tak lampiony. K pití pivko, vínko, poř. bavoráček, cola, voda, džus.Na závěr třeba ohňostroj. Třeba si z toho něco vyberete, ale už teď držím palce, ať se vše dobře vydaří.*palec*

lidka*
hodnocení

5x

U nás je květen také čas rodinných a i pracovních oslav. *pivo* Takže v obou případech jsou to oslavy venkovní, protože máme krytá přístřeší pro případ nouze. U nás vítězí přírodní řízky marinované a grilované a to ve výběru kuřecí a vepřové (krkovička). Zkoušeli jsme i větší kusy masa - uzená kýta a selátko. Ale vyhrávají menší kousky, které se grilují podle zájmu a pokud se vše nespotřebuje - rodina má na další den vystaráno. :-P Osvědčily se nám i masové rolády a pečený bůček na pozdější čas ve studeném stavu s chlebem a nebo salátem. To se dá všechno připravit a upéct den předem. Navíc to neoschne a neztratí barvu jako obložené mísy. Neděláme mnoho jednohubek, ale připravíme několik druhů pomazánek, sýrové talíře a samozřejmě zeleninu a ovoce. Minizákusky jsou fajn - hlavně pro děti. Ale je zajímavé, že u pracovních oslav bodovaly u mužské části domácí koláče (např. borůvkové, rybízové), o které se většinou postaraly obětavé ženy. *uf* Stoly většinou nijak zvlášť nezdobíme květinami, pouze připravíme vázy na přinesené pugety při gratulacích. Stačí nějaký svícen, protože stůl se zaplní dobrotami. :) Ale třeba lampiony bych nezavrhovala - jednak to večer zajistí decentní osvětlení a dětem se to bude určitě líbit. A určitě bych připravila nějakou hudbu, i když bych dala přednost kytaře. Mně k šedesátce nacvičili dva spolupracovníci moji nejoblíbenější písničku od Michala - Tam u nebeských bran - takže jsem si i zaslzela *plac*a na to nezapomenu. Pití samozřejmě pro dospělé i děti, i když dneska není problém dokoupit ve večerce. Tak ať se vám to vydaří! Jo a nezapomeňte na fotečky nebo kameru.

hodnocení

3x

Asi je to mimo dotaz, ale jestli chcete delat venku oslavu, tak proc neco neopeci (prase, kytu, nebo neco extictejsiho). Delame to takto hromadne tak 2x do oka s tim, ze koupime becku, vino nealko. K tomu chlebicky, langose ci neco podobneho a neco sladkeho na zub

lidus*
hodnocení

3x

Neznám ve svém okolí nikoho kdo by sáhl po sushi. Já na 50tiny měla bramborový salát a kuřecí a vepřové rolády, odpolední grylovačka-krkovice, kuřecí, kdo chtěl špekáčky na ohništi a teplé uzené přímo z udírny (uzeno den předem a jen douzované) Večer malé vepřové a kuřecí řízečky-smažené ve dvou fritézách a hned podávané s chlebem a okurky. Na stole cukroví, koláče a slané z listového těsta, slané pagáčky se škvarkama, pražené mandle. Pití: slivovice, slovenská borovička (teqila, wiska, metaxa - nikdo nepil) pivo různé- Plzeň, budvar, Kozel, Vyškov 11, nealko pivo, nealko: Matonka jemně perlivá, džus, limonády různé. Akce venku v červnu-střelecký turnaj se vzduchovek, tanec a zpěv (harmonika + kytara + CD) Výzdoba na myslivecké chatě byla původní- paroži, venkovní parket-smrkové větve a nafukovací balonky. Pokud chcete luxus tak na stůl bílý ubrus a v prostřed barevná šerpa, květinová výzdoba, já chtěla co nejméně práce-ubrusy ¨žluté-šerpa zelená a z Lídla papírové talíře a sklenice (plast) (zrovna byla akce( ubrousky z IKEA-žluté a zelené.

hodnocení

1x

Dcera se zetěm většinou točí velikou vepřovou kýtu, na zvláštní venkovní plotně pečou zlatavé bramboráky. Já nadělám saláty. Recept mohu v případě zájmu napsat. Na stolech chlebíčky, jednohubky, slané pečivo, oříšky a pokaždé dáme nadělat minizákusky. jsou malé, krásné, 1 - 2 x do pusy a tak to není moc kaloríí najednou.

S těmi suši a fondue bych snad raději neexperimentovala. Já vím, je to móda, ale lidé zvyklí na středoevropsou kuchyni tomu moc nefandí. Než v puse převalovat vařenou a okyselenou rýži s kouskem syrové ryby *blee* /taky jsem to zkusila ochutnat, a nic moc, fuj, velebnosti.../, myslím, že každého osloví spíš ta klasika, na jakou jsme zvyklí. Třeba ty řízečky, ty neurazí zaručeně nikoho.

Ale proti gustu žádný dišputát. ;) Jaga.

lolaprasatkova
hodnocení

0x

Děláme chlastačku na chalupě s prasetem a bečkou . K tomu se ještě upečou nějaké buchtičky. Chodíme s manželem na VIP party, ale pečenému praseti na chalupě se nic nevyrovná. Jinak u prasete může být i nějaká zelenina. Slané chips nebo něco takového nemusíme.

Lolo Prasátková, a když si tak pochutnáváte na pečeném praseti, víte, že se s Vaším nickem dopouštíte kanibalismu?*smich**haha*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]