Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koupě domu-hypotéka

Od: hhh* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

chtěli bychom koupit dům za 2mil Kč, jde o to že jsou to tři bytové jednotky a majitel to chce prodat pouze jako celek. Moje sestra nabídla že by se do jednoho bytu nastěhovala, ale ne do podnájmu, ale jako vlastník. Proto chceme každý zvlášť hypotéku 1mil Kč, a mít dům napůl, jde vzít si takto hypotéku u jiných bank, na jednu nemovitost?

Děkuji za odpověď

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

0x

I když třeba máte se sestrou dobré vztahy, já bych do podílového spoluvlastnictví nešla. Něco jiného je, když je to výsledek např. dědického řízení. Ale dobrovolně bych si to hodně moc rozmýšlela. Raději bych hledala menší dům. Dneska je dobrá doba na nákup nemovitostí - nabídka je v převisu nad poptávkou. A navíc jak bude přibývat dražeb - bude výběr ještě lepší. Bude to vaše rozhodnutí, napsala jsem jenom svůj názor. Také si nedovedu představit, jak budete dělit nemovitost se třemi byty na dvě poloviny, když se chcete každá podílet polovinou kupní ceny. Co když se u některé z vás změní finanční situace a nastanou problémy se splácením? V každém případě se informujte u banky, zda bude možné takto profinancovat nákup nemovitosti - problém bych viděla spíš s ručením.

doplněno 26.03.12 09:13:

nestastnik - přesně tak. *tuc* Navíc společně vlastněná nemovitost může být příčinou pozdějších rozporů v rodině. Mám osobní zkušenost, že nemovitost po dědickém řízení ve vlastnictví tří osob se stala zatím nepřekonatelnou příčinou krachu dosud dobrých rodinných vztahů. *bzum* Majetek dokáže způsobit hodně zla! *ee* Ale omlouvám se, na to se nás paní neptala.

metallica*
hodnocení

0x

taky bych nešla do té varianty že bych to na sestru psala...třeba formou nájmu je něco jiného ale takhle bych do toho nešla...nikdy nevíte co se může stát...já naopak vidím dobrou možnost v tom, že to prodává celé.Vzala bych si hypo na celý dům a do volných jednotek bych dala nájemníka a tím by mi pomáhal částí nájmu splácet hypotéku...za pár let by jste měli dobrý majetek.

hodnocení

0x

Dobrý večer,

musím souhlasit s pisateli přede mnou.Také bych do toho osobně nešel,právě proto že konkrétně v mém případě svou sestru velice dobře znám a i když máme relativně dobré vztahy,tak tohoto bych se vyvaroval.Ale zpět k Vašemu dotazu.Nepíšete,zda je dům klasifikován jako rodinný nebo bytový.Pokud je to druhý případ,tak by neměl být v zásadě problém,vzít si na to hypotéku u dvou různých bank.Pokud je to dům rodinný,tak by to neměl být problém rovněž,avšak za předpokladu,že budete mít úvěr jen u jedné banky.Nejlépe ovšem bude,když se budete informovat u konkrétní banky nebo stavební spořitelny.

usetrit*
hodnocení

0x

Dobrý den, je třeba počítat s tím, že se situace v průběhu let může změnit jak u Vás, tak i u sestry. Hypotéka je běh na dlouhou trať a je potřeba si vše dopředu rozmyslet a počítat se všemi možnostmi. Ráda se s Vámi sejdu a vše proberu osobně, pokud jste z Brna či okolí. Volejte prosím na 737 686 494, nebo pište na knotkova@usetritpenize.cz. Přeji hezký den, Knotková

pravnik*
hodnocení

0x
.. a teď k dotazu...
Každá z bank bude chtít zástavní právo k celé nemovitosti v 1. pořadí, což v tomto případě nebude možné. Žádná banka se nespokojí se zástavním právem k 1/2 nemovitosti. Budete si muset vzít úvěr se setrou společně u jedné banky, jste-li ženatý/vdaná, pak i s manželi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]