Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Prosím o radu.Exekutor mi zadržel výplatu ohledně dluhu.V zaměstnání už si exekutor strhl 3000kč.Jsem samoživitelka a mam pouze jeden příjem a ten mi pak exekutor zoblokoval.Po telefonické domluvě mi pan exekutor řekl ať seženu dlužnou částku poté mi bude účet odblokován.Prosím o radu zda toto exekutor může zablokovat mi jediný příjem když mi udělal srážku na výplatě 3000kč.
Děkuji Michaela
Dobrý den. Michaelo, takto exekutor postupovat může. jak již bylo řečeno výše, musí Vám nechat nezabavitelné minimum. Pokud to nevíte, pak upozorňuji na možnost, že máte ze zákona právo, vybrat si z účtu dvojnásobek životního minima. Pokud tam ty peníze máte, banka Vám to musí umožnit. Tento výběr můžete udělat však pouze jednou za trvání exekuce. Jinak jiná cesta nevede, než uhradit co nejdříve dlužnou částku. A potom to ještě nějaký čas trvá, než je účet odblokován.
doplněno 23.03.12 15:50:Míšo, i banka musí dodržovat zákon. Požadovat aby Vám umožnila výběr částky, která odpovídá dvojnásobku životního minima je Vaše právo. Na tuto částku máte podle zákona nárok, i když je nařízena exekuce na bankovní účet. Nedejte se tedy odbýt, ani zmást. Exekutor o tomto nerozhoduje, je to dáno zákonem ajeho souhlas k tomu nepotřebujete tudíž.
Dobrý den
Moc děkuji za odpověď.Bohužel jsem byla v bance a žádnou hotovost mi nemohou dát prý když to mám zablokované.na učtě mám peníze ale banka mě odkazuje na pana exekutora.Děkuji Michaela
Miso i když má Kapkanadeje pravdu tak si vás stejně banka s exekutorem budou přehazovat jak horkej brambor a bude to nějakou chvíli trvat než získáte na co máte nárok. To je bohužel u nás v ,,KOCOURKOVĚ" úplně normální. Zkuste si tady na poradně vyhledat slova jako EXEKUCE, NEZABAVITELNÉ MINIMUM a podobný. Určitě se tam dočtete rady jak se zachovat.
"Lujs" jistě ví, proč to říká, nezpochybňuji. Ale dle aktuálního znění o.s.ř. § 304b o.s.ř. má povinný právo na vyplacení dvojnásobku životního minima jednotlivce dle zvláštního právního předpisu (zákon č. 110/2006 Sb. o životním minimu). Přehazovat si tedy mohou, ale jen toho, kdo se dá. Nikdy jsme s tímto problém neměli.
Dobrý den moc děkuji za rady.V bance jsem se nedala i když to trvalo snad 2hod než paní semnou vyplnila žádost na moje životní minimum.Akorát teda jsem mylela že dvojnásobek minima pro ženu s 1dítětem je více než jen 6800kč.Prosím mám ještě jednu otázečku může mi udělat exekutor exekuci na mé věci doma když mám od něj exekuci na platu?děkuji
Dobrý den, Michaelo. Jsem ráda, že jste se nedala a vidíte, že to šlo. Co se týče exekuce na Váš majetek, tak to exekutor udělat může, ale až v poslední řadě. Většinou je postup takovýto: V první řadě se exekutor snaží získat peníze přikázáním pohledávky na účet. V druhé řadě přijde srážka ze mzdy. Jde o to, aby dlužná částka byla splacená v rozumné době. Ve většině případů je obstavení účtu a srážky ze mzdy dostačující k tomu, aby byla pohledávka uspokojena, bez toho, aby exekutor musel přistoupit k zabavení majetku, což dělá až v poslední řadě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.